GASTRİT İÇİN DİYET

BESİN GURUPLARI YENECEK BESİNLER ÖLÇÜ VE MİKTAR YENİLMEMESI GEREKENLER
SABAH
1.İçecekler: Bu gruptan biri a.Sütb.Ihlamurc.Ada çayı 1 –2 Çay bardağı Çay, kahve, kakao, neskafe
2.Proteinli besinler: Bu guruptan biri a.Katı pişmiş yumurtab.Beyaz, kaşar,dil, Gravyer peynirleri 1 kibrit kutusu kadar Diğer peynirler
3.Tatlılar Reçel ,bal 1 tatlı kaşığı
4.Yağ Kahvaltılık yağ 1 tatlı kaşığı
5.Ekmek Beyaz ekmek 1-2 dilim Sıcak ekmek, kepekli ekmek
ARA
Aşağıdakilerden biri veya ikisi-Süt, salep, -Bisküvi, peksimet,-Muz, tatlı elma, şeftali, kayısı -1 su bardağı-1 –2 adet-1 orta boy Hazır meyve suları,karbonatlı içecekler,limonata
ÖĞLE
1.Etli yemeklerdenn biri Haşlanmış, ızgara veya fırında pişirilmiş et, tavuk, balık, hindi, sakatlar, yumurta 1 küçük porsiyon Yağda kızartılmış, etler, kavurma etler, sucuk, pastırma
2. Tahılardan biri Pirinç, kuskus, erişte makarna, patates Yarım-bir porsiyon Bütün kurubaklagiller, bulgur – yarma
3. Tatlı ve meyvalardan biri Tatlı yoğurt, elma, şeftali, kayısı gibi ekşi ve kabuklu olmayan meyvalar; taze olarak, komposto olarak meyva suları şeklinde, ekmek 1-2 adet
1 kase
1 su bardağı
1-2 ekmek Kepekli ekmek

ARA Aşağıdakilerden biriSüt,
sütlü tatlı,
sade ve şekerli kuru pasta veya kekler, fırında pişmiş yufka böreği,
1 su bardağı
1 kase

1 dilim

1 dilim
Yağda kızarmış hamur işleri
AKŞAM
1.Çorbalardan biri
Pirinç, şehriye, sebze çorbaları, un, bezelye, mercimek unu çorbaları 1 porsiyon Hazır çorbalar, et suyu ile yapılan çorbalar, tarhana, domates çorbaları.
2. Sebze yemeklerinden biri Etli veya etsiz sebze yemeği (taze fasülye, bezelye ıspanak, kabak semiz otu, pazı, ebegümeci, patates, havuç) 1 porsiyon Diğer sebzeler yağda kızartılmış sebzeler
3. Tatlı ve meyvelerden biri Sütlü tatlı
meyve kompostosuEkmek 1 kase1 kase1-2 dilim Diğer tatlılar, tahin, pekmez, tahin helvası çikolata ve çikolatalı pastalar
ARA Aşağıdakilerden biri

Süt
Bisküvi

1 çay bardağı
1-2 adet



Uyulması gereken kurallar:

1- Yemeklerdeki bütün yiyecekler çiğden konulmalı kavrulmadan pişirilmeli, yağ yakılmamalıdır.

2- Yeterli ve dengeli beslenebilmek için her öğünde verilen yiyecek gruplarından bir çeşit yenilmelidir.

3- Çorbalara et suyu konulmamalıdır.

4- Midenin dinlenmesini sağlamak amacıyla yemekler az az, sık sık verilmelidir.

5- Yemekler yavaş yavaş yenilmeli ve iyi çiğnenmelidir.

6- Mideyi uyarmayan, uyarıcı olmayan besinler yenmelidir.

7- Alkollü içkiler ve SİGARA içilmemeli.

8- Çikolata, çikolatalı pastalar, susuam konulmuş hamur işleri yenilmemeli.

9- Acı baharat, salamuralar,sirke, ketçap, hardal, sarımsak, çemen, zeytin, limon tuzu, kurutulmuş meyveler, kuruyemişler alınmamalıdır.
Örnek Yemek Listesi:

Sabah: 1- 2 dilim ekmek, 1 yemek kaşığı reçel, marmelat, bal veya pekmez. 1 adet yumurta ( haşlanmış ) 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir, 1 küçük domates, 1 – 2 çay bardağı süt veya açık çay

Ara: 1 çay bardağı süt, 1 dilim ekmek veya kraker, bisküvi VEYA 1 küçük kase sütlü tatlı

Öğle: 1 porsiyon kızartılmadan pişirilmiş et, balık, tavuk yemeği yanında haşlanmış veya sote patates – havuç garnitürü. Bu yemek yerineistenirse kıymalı sebze yemeği ( sarma dolma olabilir), salata veya kabuğu soyulmuş meyve ve yoğurt, 1-2 dilim ekmek

Ara: 1 çay bardağı süt, 2 büsküvi veya 1 küçük kase sütlü tatlı veya sütle 1 dilim kek veya börek

Akşam: 1 porsiyon çorba veya kıymalı sebze yemeği, 1 porsiyon pilav veya makarna veya çorba ( Çorba içilmediyse ) Meyve veya komposto veya salata 1 –2 dilim ekmek

Ara: İstenirse kabuğu soyulmuş meyve veya süt, bisküvi alınabilinir.

Nilgün Aydın

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 8805
favori
like
share