Yazının Sıfır Derecesi - Roland Barthes

Son güncelleme: 31.10.2009 09:07
  • Yazının Sıfır Derecesi Kitap Tanıtımı - Yazının Sıfır Derecesi Kitap Özeti
    Kitap Özeti
    Fransız dilbilimci, göstergebilimci ve eleştirmen Roland Barthes 'tan roman sanatı, yazarlık ve Flaubert, Proust, Chateaubriand, Jules Verne, Pierre Loti gibi yazarlar üzerine özel denemeler Roland Barthes'ın 1953 yılında yayımlanan ilk kitabı Yazının Sıfır Derecesi, biçem, roman yazını, yazar-toplum ilişkisi ve yazınsal dil gibi konularda Fransız yazınına yeni bir bakış ve söylem getirmişti.

    Yeni Eleştirel Denemeler ise Barthes'ın 1961-1971 yılları arasında çeşitli dergilerde çıkmış, Flaubert, Proust, Chateaubriand, Jules Verne ve Pierre Loti gibi çeşitli yazarlara ilişkin sekiz denemesini ilk kez bir araya getiriyor ve Barthes'ın 'yazarlığı'nın 'okurluğu'yla nasıl at başı gittiğini gösteriyor.

    noimage


    Künyesi



    · Yapı Kredi Yayınları
    · Basım Tarihi : 07 - 2009
    · ISBN : 9789750816451
    · Sayfa Sayısı : 175
    · Çevirmen : Tahsin Yücel
    · Etiket Fiyatı : 12.00 TL
#18.07.2009 18:42 0 0 0
  • Yazının Sıfır Derecesi Kitap Özeti - Yazının Sıfır Derecesi Kitap Konusu - Yazının Sıfır Derecesi Kitap Hakkında

    Yazının Sıfır Derecesi - Ronald Barthes


    Kitap Ön Yüzü
    noimage
    Kitap Künyesi
    Sartre etkili Roland Barthes
    Yazan: Sibel Oral
    Sayfa: 172
    Basım Yeri: İstanbul / 2009-7
    Dil: Türkçe
    Kapak: Karton
    Kağıt: 2.Hamur
    Ebatlar: 135-195
    Kitap Özeti
    Fransız eleştirmen Roland Barthes'ın ilk kitabı olan Yazının Sıfır Derecesi-Yeni Eleştirel DenemelerYKY etiketi, Tahsin Yücel çevirisi ve sekiz yeni deneme ile yeniden raflarda.
    Roland Barthes denince akla ilk gelen elbette eleştirmen ve göstergebilimci olduğudur. Göstergebilim ve edebiyat kuramı üzerinde çalışmış, yazdığı eleştiri ve denemeleriyle Fransız yazınından dünyaya açılan önemli bir denemeci olmuştur.
    Barthes'ın ilk kitabı olan Yazının Sıfır Derecesi-Yeni Eleştirel Denemeler, geçtiğimiz haftalarda Tahsin Yücel çevirisi ve YKY etiketiyle yeniden yayımlandı. Barthes'ı takip edenler hatırlayacaktır, aslında bu kitap ilk kez 1989 ve 2006 yılında Metis Kitap tarafından yayımlanmıştı. Yeniden basılan kitabın eski kitaptan farkı ise Barthes'ın çeşitli yayınlarda çıkmış sekiz eleştirel denemesinin kitaba eklenmiş olması.
    Barthes, Fransız entelektüel hayatına 1950′lerde giriş yapmış ve Yazının Sıfır Derecesini göstergebilim yazın hayatını etkilemeye başlamadığı zamanlarda kaleme almış.
    Elbette ilk kitap için şaşırtıcı bir şekilde başarılı olduğunu söylemeden edemeyeceğiz.
    Kitabı Türkçeye kazandıran Tahsin Yücel'e göre; " Daha ilk yayımlandığı günlerde bile usta işi bir yapıt olarak algılanması bir yana, belirli etkilenmelerin izlerini taşıması, bu kitabın Fransız yazınına yeni bir bakış ve yeni söylem getirmesini, böylece yalnızca Barthes'ın değil, çağdaş Fransız yazınında önemli bir başlangıç olmasını önlememiştir." Daha ilk kitapta Barthes'ı çağdaş Fransız edebiyatının en önemli eleştirmenlerinden biri haline getiren Yazının Sıfır Derecesi, okuru, dönemin Marksizm ve Varoluşçuluk hareketlerinin edebiyat, eleştiri ve felsefedeki yerleri ile ilgili metinlerle karşılıyor. Ayrıca kitapta Balzac, Flaubert, Victor Hugo, Voltaire, Proust, Emile Zola gibi isimlere de rastlamak mümkün. Barthes'a göre en iyi biçemsiz yazar örneği Gide.
    Ayrıca yeni şiir -bir Hugo'nun, bir Rimbaud'nun ya da bir Char'ın şiiri- ağzına kadar biçemle doludur ve ancak bir şiir amacı göz önüne alınırsa sanat'tır.
    Sartre etkisi Kitabın ilk bölümü olan Yazının Sıfır Derecesinin özellikle birinci bölümündeki denemelerde Jean Paul Sartre etkisinin ağır bastığı görülmekte. Kitabın aslında ikinci bölümü olan Yeni Eleştirel Denemeler ise 1962 ile 1971 yılları arasında çeşitli dergilerde çıkmış, Flaubert, Pierre Loti, Proust, Fromentin, Jules Verne ve Chateaubriand gibi yazarlara ilişkin sekiz denemesinden oluşuyor. Yazın dilinin tarihsel koşullarını ele alan Barthes, modern dönemde yazma ediminin zorluğunu ortaya koyuyor ve diğer bir bakımdan da bu yazarları çözümlüyor.
    Türk dostu Pierre Loti
    Türk dostu ve İstanbul aşığı olarak bilinen Fransız romancı Pierre Loti'nin, Aziyade romanı üzerine de uzun bir denemenin bulunduğu kitap özellikle bu bölümle dikkat çekiyor ve Loti'nin Türkiye'sine ışık tutuyor. Her Barthes kitabı gibi ağır ağır okunan Yazının Sıfır Derecesi-Yeni Eleştirel Denemeler Barthes'ın inanılmaz gözlem ve anlatım gücünü gözler önüne seriyor. Hazır yeri gelmişken hatırlatalım; Roland Barthes'ın çok yakında Yas Günlüğü adlı bir kitabı daha yayımlanacak. 1977 yılında annesini kaybeden Barthes, bir günlük tutmaya başlar. Proust hakkında konuşacağı konferansın metnini kaleme almakta, gazete ve dergilerde yazılar yayımlamakta, bir roman tasarısının planını yapmaktadır. Her biri açıkça annesinin ölümünün etkilerini taşıyan bu önemli yapıtların ana kaynağında da Yas Günlüğü'nün fişleri yer
#31.10.2009 09:07 0 0 0