Timbaland

Son güncelleme: 18.07.2009 20:19
  • Timbaland Kimdir - Timbaland Resimleri - Timbaland Biyografisi - Timbaland Hakkında
    Timbaland (Timothy Z. Mosley, d. 10 Mart 1971) Amerikalı yapımcı, söz yazarı ve rap şarkıcısıdır.

    Önceleri "DJ Timmy Tim" olarak tanınan Mosley, evinde hip hop parçalarının arkasına yazdığı materyallerle Missy Elliott'un ilgisini çekti ve ikili birlikte çalışmaya başladı. Magoo'nun da onlara katılmasıyla birlikte New York'a geçen üçlü, burada Elliott'un grubu "Sista" aracılığıyla başarılı R&B grubu Jodeci'nin üyesi ve yapımcısı DeWante Swing ile tanıştı. Swing'in Sista'yı Swing Mob plak şirketine katmasıyla birlikte, Mosley ve Magoo'da bu plak şirketi altında çalışmaya başladı.

    Missy Elliott, Mosley ve Magoo kendilerini "Da Bassment" olarak tanıtırlarken, bu isim altında Ginuwine, Playa ve Sugah gibi sanatçıların kayıtlarında aktif rol oynadılar. Ayrıca Mosley, Jodeci'nin 1995 senesindeki albümü "The Show, The After-Party, The Hotel" ile Sista'nın hiç yayınlanmamış ilk albümünde yapımcılık koltuğunda yer aldı ve DeWante Swing bundan sonra Mosley'i "Timbaland" olarak çağırmaya başladı.

    Aynı zamanlarda Pharrell Williams ile de arkadaşlık kuran Timbaland, sanatçıyla birlikte bazı porjelerde yer aldı. Missy Elliott'ın şarkı sözü yazarlığına başlamasıyla birlikte 702 ve MC Lyte gibi sanatçıların albümlerinde konuk müzisyen olarak bulunması, Timbaland'in de bu albümlerin yapımcılığına yardım etmesini sağladı ve ilk ciddi çıkışını 702'nin 1996 tarihli "Steleo" parçasını remixleyerek yaşadı.

    1996 senesinde yayınlanan Ginuwine albümü Ginuwine... the Bachelorda tüm albümün yapımcılığını üstlenen Timbaland, albüme gelen olumlu eleştiriler sonrasında kendi soundunu müzik piyasasına ispatlamış oldu. Ritimleri aksatarak ve basit bas melodilerinin üzerine yazdığı davullarla, R&B ve hip hop dünyasında sıradışı bir tarza imza atan sanatçı, Aaliyah'ın kendisiyle ve Missy Elliott'la irtibata geçmesiyle birlikte sanatçının 2. albümü One In a Millionın prodüksiyonunda yer aldı. Aaliyah, bu albüm sonrası şöhrete ulaşırken, Elliott ve Timbaland de müzik dünyasının aranan isimleri arasına girdiler.

    90'larda SWV, Destiny's Child, Nicole Wray, Jay-Z ve Nas gibi sanatçılarla birlikte çalışan Timbaland, aynı zamanda Missy Elliott'ın Supa Dupa Fly ve Da Real World albümlerinde de yer aldı. Ginuwine'nin 100% Ginuwine ve Playa'nın Cheers 2 U albümlerine imzasını atan sanatçı, 1997 senesinde Magoo ile birlikte Welcome to Our World albümünü ve 1998 senesinde de Tim's Bio: Life from da Bassment adlı ilk solo albümünü piyasaya sürdü.

    Tim's Bio: Life from da Bassment albümünde Aaliyah, Ludacris, Playa, Nas, Missy Elliott, Jay-Z ve Mad Skills gibi sanatçılar Timbaland'e eşlik ederlerken, sanatçı 2000'li yıllarda müzik tarzında Asya müziğinden örnekler gösterdi. Bu soundun örneklerini 2001 senesinde yayınlanan Limp Bizkit remix albümü New Old Songsda ve Missy Elliott'ın aynı seneye denk düşen albümü Miss E... So Addictivede rastlayabileceğimiz gibi, müzik eleştirmenleri bazen bu durumu olumsuz olarak değerlendirdi.

    2001 senesinde Magoo ile beraber Indecent Proposal adlı 2. albümünü yayınlayan Timbaland, albümde konuk müzisyen olarak yer alan Aaliyah'ın albüm yayınlanmadan geçirdiği uçak kazası sonrası hayata veda etmesiyle derinden sarsıldı. Bu albüm sonrası Beat Club'ı oluşturan sanatçı, bu şirket altında ilk kez Bubba Sparxxx'ın 2001 albümü Dark Days, Bright Nightsta çalıştı. Ayrıca Tweet'in ilk albümü Southern Hummingbird, Missy Elliott'ın 4. ve 5. albümleri Under Construction ile This Is Not a Test ve Justin Timberlake'in ilk solo albümü Justifiedda imzası bulunan Timbaland, 2003 senesinde Magoo ile beraber Under Construction, Part II adlı 3. albümü piyasaya sürdü.

    2004 senesinde LL Cool J, Xzibit, Fatman Scoop, Jay-Z, Brandy ve Utada ile birlikte çalışan ve başarılı teklilere imzasını atan Timbaland, 2005 senesinde de The Game, Jennifer Lopez, Missy Elliott ve Tweet'in albümlerine yardım etti. Bu çalışmalar sonrası Interscope bünyesi altındaki Mosley Music Group ile çalışmaya başlayan sanatçı, 2006 senesinde Nelly Furtado ve Justin Timberlake'in son albümlerinde aktif rol oynayarak sanatçıların listelerde başarı kazanmasına büyük katkıda bulundu.

    2007 Nisan ayında Timbaland Presents Shock Value adlı albümünü yayınlayan Timbaland, albümüne Justin Timberlake, Nelly Furtado, Keri Hilson, Dr. Dre, Missy Elliott, 50 Cent, Tony Yayo, Magoo, Nicole Scherzinger, Sebastian, Attitude, Amar, Jim Beanz, The Hives, She Wants Revenge, Fall Out Boy, Elton John, OneRepublic ve M.I.A. gibi isimleri konuk müzisyen olarak bulundurdu. İçerisinde barındırdığı konuk sanatçılarla farklı müzik tarzlarını albümüne yansıtmayı başaran sanatçı, albümden ilk teklisi "Give It to Me" adlı parçaya seçti.

    Timbaland Presents Shock Value albümüyle Amerika listelerinde 5 numara olmayı başaran Timbaland, İngiltere listelerinde ise 2 numaraya yerleşti. Albümden yayımladığı ilk tekli "Give It to Me" ile Amerika listelerinde zirvede bulunan sanatçı, albümden 2. teklisi ise Keri Hilson ile olan ortak çalışması "The Way I Are"a seçti. Bu tekliyle de Amerika listelerinde 3 numara olmayı başaran yapımcı, 3. tekli için rock grubu The Hives ile olan ortak çalışması "Throw It on Me"'yi seçti. Albümden yayımlanan ve OneRepublic ile ortak çalışma olan "Apologize (Remix)", birçok ülkede 1 numara oldu. 5. tekli ise Keri Hilson ve Nicole Scherzinger ile düet olan "Scream" parçası oldu.

    Timbaland, 22 Haziran 2008 günü Aruba'da iki yıldır birlikte olduğu reklamcı sevgilisi Monique Idlett ile evlendi. Miami'de yaşayan çiftin, 7 aylık bir kız çocukları var.


    Diskografi

    Ana madde: Timbaland diskografisi

    Albümler

    1998: Tim's Bio: Life from da Bassment
    2007: Timbaland Presents Shock Value
    2008: Timbaland Presents Shock Value II

    Tekliler

    1999: "Here We Come" (feat. Missy Elliott ve Darryl Pearson)
    1999: "Lobster and Scrimp" (feat. Jay-Z)
    2007: "Give It to Me" (feat. Justin Timberlake ve Nelly Furtado)
    2007: "Throw It on Me" (feat. The Hives)
    2007: "The Way I Are" (feat. Keri Hilson ve D.O.E.)
    2007: "Apologize (Remix)" (feat. OneRepublic)
    2007: "Scream" (feat. Keri Hilson ve Nicole Scherzinger)
    2008: "Release" (feat. Justin Timberlake)
    2008: "Get it Girl" (Keri Hilson)


    noimage
#18.07.2009 20:19 0 0 0