Süs Lahanaları Çiçeği

Son güncelleme: 19.07.2009 18:35
  • Süslahanaları Çiçeği - Çiçek Çeşitleri - İç Mekan Çiçekleri
    noimage

    Turpgiller familyasmdandır. Anayurdu bilinmeyen süslahanalarınm, yukarıdaki başlıkta bilimsel adları verilen iki önemli türü vardır. Çiçeklerinden daha çok yapraklarının güzel oluşu nedeniyle bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen bu lahana türleri birbirlerine çok benzer. Bu yüzden genellikle birbirinin yerine kullanılmak üzere karışık olarak yetiştirilirler. Süslahanalarınm besin olarak kullanılan sıradan lahanalar gibi bir merkezden dışarı doğru açılan sarmal yapraklarında beyaz ya da özellikle lahananın ortasına doğru koyulaşan pembe, şarabi, kırmızı veya mor renkte lekeler görülür. Süslahanaları dikine gelişen ikiyıllık duyarlı otsu bitkilerdir ve ancak ikinci yılında çiçek açarlar. Oysa, soğuk yörelerde yetiştirildiğinde

    bitki donduğundan çiçekleri görülmez. Don olayını pek sık yaşamayan, özellikle Güney Ege ve Akdeniz kıyı yörelerimizde yetiştirilen süslahanalarınm ilkbahara doğru açan hardal renkli küçük çiçekleri bitkinin süs öğeleri sayılmaz. Bitki çiçek açmaya başladığında, hemen gözden çıkarılıp yerinden sökülür. Ülkemizde yöresine göre kasımmart ayları arasında çok canlı ve gösterişli kalan süslahanaları, çiçek tarhları için kış mevsiminde pek değişik ve göze hoş gelen bitkilerdendir. Ayrıca kışlık çiçek düzenlemelerinde de yeğlenerek kullanılır.

    İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

    Süslahanaları bol güneşli ve aydınlık ortamlarda; organik madde yönünden zengin sıradan bahçe toprağında iyi gelişir. Özellikle serin geçen kış aylarında çok renkli olur. Süslahanalarınm üretimi tohumlarıyla yapılır. Tohumlar iç mekânlarda son donlardan 4-6 hafta önce yastıklara ekilir. Sonra, havaların dona çekmeyeceği dönem gelince fideleri tarhlarda hazırlanmış yerlerine 40-50′şer cm. aralıklarla dikilir. Ya da tohumları ilkbahar başlarında doğrudan doğruya bahçedeki hazırlanan yerlerine aynı aralıklarla ekilir. Yaz aylarında ekilen tohumlarla, daha çok çiçek düzenlemelerinde kullanılan küçük yapraklı süslahanaları elde edilmektedir.
#19.07.2009 18:35 0 0 0