Süs Çileği Çiçeği - Çiçek Hakkında - Süs Çiçekleri


Süsgünebakanı)

Gülgiller familyasındandır. Kitabımıza örnek olarak aldığımız F.vesca semper-florens türü süsçileğinin anayurdu Avrupa kıtası ve özellikle Alp dağları bölgesidir. 15-20 cm. kadar boylanabilen ve çokyıllık dayanıklı otsu bitki olan bu çileğin, parlak koyu yeşil renkli damarlı ve kenarları dişli yaprakları vardır. İlkbaharda başlayıp yaz boyunca ve hatta sonbaharda da açan beş taçyaprakh beyaz renkli küçük çilekleri, olgunlaşınca tatlanan ve çok hoş koku taşıyan kırmızı ya da sarı meyvelere dönüşür. Bu meyveler yenebildiği gibi, istenirse bitkinin üzerinde süs olarak da bırakılabilir. (Eğer meyveleri yiyecekseniz, önce şekerle karıştırıp mikserde çırpın, buzdolabında

iki saat beklettikten sonra afiyetle atıştırın…) Bir bitki kitabı yazarına göre, “Bu tür çileklerin yetiştirilmesi, her amatör bitkiseverin düşlerini süslemelidir…” Öyle ki, yetiştirilecek bu çileklerle mükemmel reçeller yapılabilir ve sıradan çilek ürünlerine mis gibi koku katılabilir. Süsçileği bitkisi, diğer çileklerin meyvelerinin olgunlaşamayacağı gölgelik bahçe köşelerinde, çok dar bordürlerde; diğer çilek türleri gibi kol uzatmadığı için veranda ve balkonlara konulacak saksılarda bile yetiştirilebilir. Ayrıca bahçelerde, koyu yeşil renkli parlak yapraklarıyla iyi bir toprak örtüsü de oluşturur.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Süsçileği bitkisi güneşli olduğu kadar gölgelik ortamları da sever; organik madde yönünden zengin humuslu ve nemli topraklarda iyi gelişir. Bu nedenle yetiştirileceği toprağa iyi yanmış çiftlik (ahır) gübresi ile kom-pozit katılmasına ve bolca suya gereksinir. Bitki, tohumları son donlardan 6-8 hafta kadar önce kapalı mekanlardaki sıcak yastıklara ekilerek üretilir. Biraz ağır çimlenen fideleri gelişince ve bahçe toprağı işlenecek hale gelince, ilkbaharda bahçelerde özenle hazırlanmış yerlerine 15-20′şer cm. aralıklarla dikilmek üzere şaşırtılır. Süsçileği bitkisinin tohumları ilkbaharda doğrudan doğruya bahçeye de ekilebilir. Ama, böylece elde edilen bitki daha küçük ve duyarlı olur. Yani çabuk bozulur, az ürün verir; dayanıksızdır.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 449
favori
like
share