Sağlıklı kilo vermenin temelinde az ama sık yemek yatar. Ana öğünlerle birlikte ara öğünlerde hafif ve doyurucu besinler tüketerek ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.


Besinlerin kan şekerini yükseltme hızlarına glisemik indeks adı verilir. Kan şekerini hızlı yükselten yiyecekler daha çabuk acıkmanıza, yavaş yükseltenler ise kana geç karıştırdıkları için uzun süreli tok hissetmenize neden olmaktadır.

Patates, havuç, mısır, bezelye gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar geçici tokluk hissi yaratır kısa bir süre sonra yeniden yemek yeme hissi doğurur. Vitamin ve mineraller açısından zengin bu besinleri hayatınızdan tamamen çıkarmak doğru değildir. Küçük porsiyonlarda yan besin olarak tüketmek hem sağlığınızı korumak hem de formunuzu dengede tutabilmek için gereklidir.

Glisemik indeksi yüksek, açlık hissi yaratan ancak vitamin ve mineraller açısından zengin yiyecekleri daha yakından tanımak ister misiniz?

Havuç: Beta karotenin yoğun olarak bulunduğu havuç, cilt sağlığının korunmasında önemli rol oynar. C vitamini, potasyum, B6 vitamini, K vitamini gibi içerdiği vitamin ve minerallerle güçlü bir antioksidandır. Göz sağlığının korunmasına, kan şekerinin dengelenmesine, katarakt gelişimini önlemeye, kolon kanserine karşı koruyucu özelliğe sahiptir.

Patates: Patates yüksek oranda C vitamini içerir. Kansere karşı koruyucu özelliği vardır ve vücutta serbest radikallere karşı savaşır. Patatesin içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller; kalp sağlığını, beyin ve sinir sistemi sağlığı, kan hücrelerinin yenilenmesine, kolesterolün dengelenmesine, kolon kanserine karşı korunmaya yardımcıdır.

Mısır: C vitamini, B1 vitamini, fosfor, manganez gibi vücut sağlığı için faydalı vitamin ve mineralleri içinde barındıran mısır akciğer kanserine karşı koruyucudur. Strese karşı bağışıklık sisteminin zarar görmesini önemli derecede engeller. Hafızanın güçlenmesi için en destekleyici besinlerden biridir.

Bezelye: İçeriğinde 8 vitamin, 7 mineral bulunduran bezelye besin öğeleri açısından oldukça zengindir. Kemik sağlığını koruyucu, kan akışını hızlandırıcı özelliğe sahiptir. İçerdiği C vitamini etkisiyle kansere karşı koruyucu besinlerden biridir.


Görüldüğü üzere doğadaki tüm sebze ve meyveler sağlığımızı korumak için gereklidir. Her alanda olduğu gibi beslenirken de dengeyi korumak önemlidir. En faydalı diye nitelendirilen bir yiyeceği sürekli yemek sağlığınızı tehdit eden bir unsur haline gelebilir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1573
favori
like
share