Hayvanlar Hava Durumunu Tahmin Edebilir mi?

Son güncelleme: 21.07.2009 19:44
  • hayvanlar ve doğa olayları


    Köpeğiniz, kediniz, akvaryumdaki balıklarınız yada havadan geçen kuş sürüsü hava durumunu tahmin edebilir mi? Bunlar hakkında yapılmış herhangi bir bilimsel araştırma var mı? Daha da ilginci, eğer hayvanlar hava durumunu tahmin edebiliyorlarsa, televizyonlarda haberlerden sonra çıkan hava durumlarını izlemek yerine hayvanların hareketlerini izleyebilirmiyiz?


    Hayvanlar ile hava durumu arasındaki ilişkiye dair bulgular kesinlikle insanoğlunun günlük yaşamı üzerinde büyük bir etkiler oluştururdu. Öyle ki, bu bulgular, deprem, kasırga, tsunami gibi önemli doğa olaylarının tahmininde kullanılabilirdi.
    Bilimsel olarak kanıtlanmamış fakat birçok bilim adamının yakından izlediği olaylardan birtanesi de gerçekleşen tsunami sonrası 200.000 insan ölmesi fakat buna karşılık hiçbir vahşi hayvanın telef olmamasıdır. Araştırmalar gösteriyor ki hayvanların bir çeşit uyarı sistemi vardır. Bu uyarı sistemi bazen saatler öncesinden işaret verir bazen de saniyeler öncesinden. Ve bunları fark eden insanlar gelen felaket öncesi bilgilendirilmiş olurlar.

    Gelin biraz daha detaylı inceleyelim ve bu olayın arkasındaki gerçekleri bulmaya çalışalım.


    Hiç köpeklerin yağmur öncesi kendilerini kapalı ortamlar altına atmak istemelerini fark ettiniz mi? Çok yaygın bir inanış da kilometrelerce ötede olsa bile hayvanların deprem gibi büyük doğa olaylarını önceden hissetmeleridir. Bu fark etme depremin olduğu yere çok yakın olan insanlara fazla yarar sağlamasa da uzakta olan insanlar için hayat kurtarıcı olabilir. Hatta bazı araştırmacılar büyük doğa olayları başlamadan önce hayvanların tedirgin ve huysuz olduğuna inanmaktadır. Fakat bu konuda somut bir bulgu olmamakla birlikte olan verilerde yetersizdir.


    Bir başka kayda değer not ise araştırmacılar hayvanların 6. hissi olduklarını iddaa etmezler. İddaa ettikleri şey hayvanların olan 5 duyularını çok iyi şekilde kullandıklardır özellikle insanlar ile kıyaslandığında.
    Bu 5 duyunun nasıl işlediğine yakından bir göz atalım.


    En kritik duyu duymadır. İnsanların duyamayacağı bazı sesler vardır. İnsanlar sadece 20 ve 20,000 Hz aralığındaki sesleri duyabilirler. Diğer yandan filler 16 ile 12.000 Hz arasındaki sesleri duyabilirler. Sığırlar ise 16 ile 40.000 Hz arasındaki sesleri duyabilirler. Peki bu hayvanların duyabilip de bizim duyamayacağımız sesleri çıkaran doğa olayları neler olabilir? Cevap basit. Deprem dalgaları ve okyanus dalgaları.


    Bazı araştırmacılar inanıyorlar ki filler depremi önceden hissedebilirler çünkü filler şok dalgalarını ve alışık olmadıkları titreşimleri kulaklarının aksine ayakları ile kilometrelerce öteden hissedebilirler.


    Deniz martıları, büyük fırtınalar ve hurricane öncesi karaya dönerler. Fırtına öncesi hava basıncındaki düşüş bu tür hayvanlar için bir uyardır. Hava basıncındaki düşüş aynı zamanda hidrostatik(su) basıncının da düşmesini sağlar. Bunun sonucunda denizde yaşayan hayvanlar daha derin sulara giderek fırtınanın etkisinden korunmak isterler.


    Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltmak mümkün. Elimizde hayvanların doğa olaylarını önceden sezmeleri ile ilgili önemli bulgular olmakla birlikte daha tam olarak bilimselliği kanıtlanmış bir bilgi yoktur.
#21.07.2009 19:44 0 0 0