Fergan Mirkelam

Son güncelleme: 21.07.2009 21:30
  • Fergan Mirkelam kimdir - Mirkelam kimdir - Fergan Mirkelam resimleri - Mirkelam resimleri - Fergan Mirkelam biyografisi - Mirkelam biyografisi - Fergan Mirkelam hakkında - Mirkelam hakkında

    Fergan Mirkelam

    D.Tarihi : 20 Mayıs 1966
    D.Yeri : İstanbul

    Türk şarkıcı.

    Şanlıurfa'nın köklü bir Türkmen ailesinden gelen Mirkelam, Şanlıurfa eski milletvekili Ferit Aydın Mirkelamın yeğenidir. Adını Orta Asya'daki Fergana Ovası'ndan alır.

    Babası avukat Nazım Mirkelam, ut ve piyano çalar. "Gül ağacı değilem, her gelene eğilem" şarkısının bestecisi İzmir Milletvekilliği ile senatörlük yapmış Necip Mirkelamoğlu da ailedeki müzisyenlerden.

    İlkokulu Fındıkzade Çapa, ortaokulu Özel Kalamış, liseyi Fenerbahçe Lisesi'nde okur. Beste yapmaya ortaokulda, şarkı söylemeye Saint Joseph Lisesi'nin orkestrasında başlar. 1984'te Yıldız Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği'ni kazanır. Üniversite yıllarında Ortaköy sokaklarında yürür, duygularını tartmasını, şiir yazmasını hep orada deniz kenarında öğrenir. 1990 yılında mezun olur.

    Çocukluk hayali balıkçılıktır.

    noimage

    1986 yılında, Marmaris'te bir yaz gecesinde, Kayahan konserden çıkmış, yanında ekip arkadaşları, iskelede gitarıyla bir şeyler çalmakta. Yirmi yaşında olan Mirkelam yaklaşır yanlarına, "Ben de bir şey çalabilir miyim?" der. Gitarı alır, çalar ve söyler: "İstanbul'da bir barda / Bir bardak şarap yanımda...".
    İskender Paydaş çok sever şarkıyı. İstanbul'da birbirlerinin izini kaybetseler de,
    Fergan Mirkelam kaderini değiştirecek bu tanışmanın peşine düşer, Paydaş'ı arar, bulur. Daha sonra 1986 yılında Kayahan Acar'la Eurovision Türkiye elemelerine katıldı. Emel-Erdal albümünde "Alaturka Benim Canım" adlı şarkısıyla, Burak Kut'un albümünde üç şarkısıyla yer aldı.
    Aralarında Nazan Öncel'in de bulunduğu birkaç sanatçıya geri vokal yaptı.
    1990 yılında "Karşılıksız Çek" adlı şarkısıyla Kuşadası Altın Güvercin Yarışması'na katıldı ve ikinci oldu. 1994 yılında Best FM'de DJ olarak çalışır.


    İskender Paydaş ile tanıştıktan sonra şarkıları da değerini bulur.

    29. yaşgününde, 20 Mayıs 1995'te, Kayahan'ın programına konuk olur Mirkelam ve koşar adam olarak girer gündeme.
    Umur Turagay'ın klibi, Serra d'Autry'nin yarattığı imaj ve İskender Paydaş'ın sihirli düzenlemesiyle Her Gece bir gecede dillere dolanır. Henüz albüm çıkmamıştır bile.
    12 Kasım 1995 tarihinde çıkardığı albümü ile çok iyi bir satış grafiği yakalar. Kendi adını taşıyan albüm bir günde 200 bin, toplamda 750 bin satar.

    İkinci ve üçüncü albümlerini İskender Paydaş'sız yapar. 2001 yılında ikili yeniden bir araya gelir ve yine parlayan şarkılar çıkar ortaya, AB'ye hitaben "Kokoreç" dillere dolanır, terk eden sevgililer için ise "Unutulmaz".

    2004'te en depresif albümünü yapar : "Kalbimde Parmak İzin Var". Arada "Aşkımsın" gibi kıpırtılı şarkılar vardır ama "Katilimsin" daha baskındır.

    2006'nın bitmesine birkaç gün kala, Mirkelam DMC - Pasaj Müzik etiketiyle çıkan albümün adı "Mutlu Olmak İstiyorum" ile döner.

    Şarkı Söylemek Lazım adlı müzik düeti yarışmasında Mirkelam - Didem Uzel çifti finale kadar gelmiş ve 3. olmuştur.

    Mirkelam Albümleri
    Her Gece (1995-İstanbul Plak)
    Joker (1998-İstanbul Plak)
    Unutulmaz (2001-DMC)
    Kalbimde Parmak İzin Var (2004-DMC)
    Mutlu Olmak İstiyorum (2006-Pasaj)
#21.07.2009 21:30 0 0 0