Makarna Kültürü Ve Makarna Çeşitleri

Son güncelleme: 07.09.2011 16:45
  • makarna - makarna çeşitleri - makarna sosu tarifleri
    MAKARNA ÇEŞİTLERİ

    Lazanya: Kare veya dikdörtgen tabaka şeklinde aralarına malzeme konularak pişirilen makarnadır.
    Penne: Domates, et veya sebze sosuna uygundur.
    Farfalle: Krema bazlı soslar için uygundur.
    Fusuli: Et ve domates sosları için uygundur.
    Spaghetti: Gerçekte Napoliten, özünde İtalyan makarnasıdır; her sosa uyum sağlar.
    Linguini: Deniz mahsullü soslara çok yakışır ve spaghetti gibi her sosa uyum sağlar.
    Tagliatelle: Et soslarıyla uygundur. Sosta kullanılan iri malzemeleri tutar.
    Macaroni: Makarna salatası ve fırınlanmış makarna için uygundur.
    Conchiglie (küçük kabuklar): Makarna salatalarında veya tavuk çorbasında kullanılabilir.
    Conchiglie (büyük kabuklar): Et soslarıyla uygundur.
    Çeşit çeşit makarna sosları

    Birbirinden farklı soslar ile makarnalarınız çok daha lezzetli olacak, sofralarınıza yeni bir renk ve tat gelecek
    Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur. Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir. İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu

    Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır.

    Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir.

    Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur. Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir.

    Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır. Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler.

    Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur. Salatada da kullanılabilir.

    noimage

    BOLONEZ SOS

    Malzemeler:
    100 gram margarin
    250 gram yağsız dana kıyması
    20 gram rendelenmiş soğan
    1 diş ince kıyılmış sarımsak
    400 gram rendelenmiş domates
    4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber
    ½ çorba kaşığı tuz
    1 adet defne yaprağı
    45 ml domates sosu

    Yapılışı:

    Margarini bir tavada kızdırın. Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun. Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin. Önceden hazırlanan domates sosunu katın. Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. Artık servise hazır

    DOMATES SOSU

    Malzeme:
    300 gram margarin
    400 gram havuç (küp şeklinde)
    200 gram kereviz (küp şeklinde)
    40 gram rendelenmiş soğan
    1 adet ince kıyılmış sarımsak
    1 adet defne yaprağı
    1 dal taze kekik
    400 gram un
    600 gram domates püresi
    50 gram toz şeker
    ½ çay kaşığı tuz
    1 çimdik karabiber
    3 lt et suyu

    Yapılışı:
    Derin bir tavada margarini kızdırın. Havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın. Unu katıp, sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın. Domates püresini ekleyip karıştırın. Et suyunu bir taşım kaynatın. Sıcak et suyunu, hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz. Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Oluştukça kefini alın. İnce bir süzgeçten geçirip, süzün. Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.
    Bu sosu daha az malzeme ile bir kullanımlık hazırlayabileceğiniz gibi yukarıdaki ölçüler ile yapıp daha sonraki kullanımlarınız için hazır olarak saklayabilirsiniz.

    MİLANEZ SOS

    Malzeme:
    50 gram margarin
    200 gram ince doğranmış mantar
    100 gram dana janbon
    200 gram domates
    1 çay kaşığı karabiber
    ½ ince kıyılmış maydanoz
    1 çay kaşığı tuz

    Yapılışı:
    Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin. Dana janbonu, domatesi ekleyin. Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapın.

    VİNEGRET SOS

    Malzeme:
    200 ml sirke
    700 ml zeytinyağı
    75 gram ince kıyılmış soğan
    50 gram ince kıyılmış kapari
    1 çimdik tuz
    1 çimdik karabiber
    ¼ kıyılmış maydanoz
    1 çay kaşığı toz hardal


    Yapılışı:
    Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın. Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın. Sosunuz servis hazır, afiyet olsun.
#22.07.2009 19:07 0 0 0
  • Eline sağlık
#07.09.2011 16:45 0 0 0