Irganda köprüsü ve hikayesi

Son güncelleme: 15.12.2012 13:46
  • ırganda köprüsü efsanesi- ırganda köprüsü hakkında

    noimage
    noimage

    * Gökdere üzerinde yer alan tarihi bir köprüdür. Kagir ve tek katlıdır. İki yanında dükkanlar sıralanır. Bu nedenle Türkiye'nin Ponte Vechino'su olarak anılır.

    * Dünyadaki 4 çarşılı köprüden ilkidir. Diğer köprüler İtalya'nın Floransa(Ponte Vecchio) ve Venedik(Ponte Rialto), Bulgaristan'ın Lofça (Osma Köprüsü) kentlerinde yer alır.

    * 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilmiş, 1854 depreminde hasar görmüş ve Kurtuluş Savaşı’nda Yunan ordusu tarafından bombalanmıştır.

    * Köprü, 2004’de yenilenmiş ve turistik bir mekan olarak kullanıma açılmıştır. Köprüdeki nargile kahveler yaz günleri gençlerin buluşma mekanlarından olmuştur. Köprü üzerinde Bursa kandilleri ve mumculuk, Bursa bıçağı ve metal işleme sanatı, sedefkarlık, nakkaşlık, minyatür gibi el sanatı ürünleri sergilenip satılmaktadır. Bu nedenle bir sanat köprüsü olarak nitelenebilir.

    * Köprüde yanyana dükkanları bulunan iki sanatçıya (Metal işlemeci Yılmaz Emen ve sedefkar Zafer Karazeybek), 2005 yılında Kültür Bakanlığı tarafından devlet sanatçısı ünvanı verilmiştir.

    Irgamak; oynamak, kımıldamak demektir.

    Köprünün Irgandı adını alışı ile olarak köprü başındaki bir tabelada, şu Evliya Meseli yazmaktadır:

    Orhan Gazi Bursa'yı fethettiği sırada Allah uğrunda savaşan yiğitlerden biri bu köprü yerinde "çıkayım mı, geleyim mi" diye bir ses işitir.
    Gazi hemen kılıç çekip "Çık bakalım, ne yapabilirsin" diyerek sesin geldiği bir yere kılıç vurunca vurduğu yerden gürleyip büyük bir hazine meydana çıkarak yer ırgalanıp sallanır, sarsılır.
    Gazi, hayrette kalarak şaşırır.
    İki yanına bakarak ne görse iyi? Derenin içi sikkeli altınlarla dolu.

    Hazineyi bulan, hemen koşarak Orhan Gazi'ye olanları anlatır.
    O da: "Ne hayır ettin! Allah sana kısmet etmiş.
    Git Bursa'da hayra sarf et." diye emreder.
    Savaşçı bütün hazineyi evine taşıyarak onda birini devlet hazinesine verdikten sonra kalanı ile büyük bir köprü yaptırır.
    İşte Irgandı Köprüsü denmesinin sebebi budur.
#23.07.2009 18:09 0 0 0
  • vay babam vayy neler varmış neler...
    bilgilendik sağol...
#15.12.2012 13:46 0 0 0