Harran Nasıldı? Nasıl Oldu?

Son güncelleme: 24.07.2009 08:11
  • Harran Nasıldı? Nasıl Oldu? harran hakkinda harran resimleri harran eski resimleri

    Şanlıurfa'nın tarihi Harran ilçesinde sit alanına yapılan 80 bina için yıkım kararı çıktı. Valilik kararı İl kültür müdürlüğüne gönderirken, Harran Belediyesi ve Harran Kaymakamlığı bu konuda sessizliğini sürdüyor.

    Tarihi Kümbet evlerin yıkılarak yerine taştan bina yapan Harranlılar ise yaptıkları evlerin önüne 3 hilal bayrak asarak MHP'li başkana yakın olduklarının işaretini veriyor.

    Yerel seçimler öncesi hızla artan inşaatlar Mart ayında Kültür Müdürlüğünün suç duyurusuna rağmen devam ediyor. Yerel mahkeme Sit alanına yapılan betonarme yapıların yıkılması için karar vermesine rağmen Harran Belediyesi bina sahipleri ile uzlaşarak başka bir yerleşim yeri kurulması için çözüm arıyor.

    Tarihi sit alanda oturan vatandaşlar ise "Paramız yok nereye gidelim? Bize devlet bir ev versin çıkalım" diyerek evlerinin yıkılmasına karşı çıkıyor.

    UNESCO'nun dünya kültür mirası listesi adaylarından Harran şehri 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince Kültür Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından 1979 yılında üzerindeki tüm taşınmaz kültür varlıklarıyla birlikte 'Arkeolojik Sit Alanı' olarak tescil edilmiş, 1992 yılında 'Harran Koruma Amaçlı İmar Planı' yürürlüğe girdi.

    Başta Şanlıurfa Barosu ve Mimarlar Odası Şanlıurfa Şubesi olmak üzere bir çok sivil toplum örgütü Harran'daki tarihi dokunun korunması için çaba sarfederken çözüm önerilerinde bulunuyor. Bunların arasında Eski Harran bölgesinin korunarak başka bir bölgede TOKİ tarafından yerleşim birimi kurulması önerisi de yer alıyor.

    İşte Harran'ın Nereden nereye geldiğini gözler önüne seren O Fotoğraflar


    noimage






    noimage
#24.07.2009 08:11 0 0 0