Malatya Kütüphaneleri

Son güncelleme: 24.07.2009 18:28
  • Malatya Kütüphaneleri - Malatya Kütüphaneler Listesi - Malatya Kütüphaneleri Hakkında

    Mehmet Paşa Kütüphanesi

    Malatya Darende ilçesi, Eski Darende Mevkii'nde bulunan Sokullu Mehmet Paşa'nın yaptırmış olduğu caminin ve türbenin yanında kütüphanesi de bulunmaktadır. Kütüphane girişi üzerindeki kitabeden öğrenildiğine göre; Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa tarafından h.1193 (1779) yılında yaptırılmıştır.

    Kütüphane kesme taştan kare planlı olarak yapılmış, üzeri tromplu kasnaksız bir kubbe ile örtülmüştür. Bu kütüphane Cumhuriyetin ilanından sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak işlevini sürdürmüştür.


    Seyh Hamid-i Veli Cami Kitaplığı

    Malatya Darende ilçesi Somuncu baba Dergâhı'nın içerisindeki bir bölüm kütüphane haline getirilmiştir. Bu kütüphane zaviyeye bağışlanan kitaplardan oluşmuş olup, 2000'e yakın elyazması ve baskı kitaplar bulunmaktadır.


    Haci Hulusi Ates Efendi Kitaplığı

    Malatya Darende ilçesinde Hacı Hulusi Ateş'in evi içerisinde bulunan bu kitaplık özel bir kütüphanedir. Kütüphanede elyazması ve baskı eserlerden oluşan 3000 civarında kitap bulunmaktadır.


    Ispanakçı Mustafa Pasa Kütüphanesi

    Malatya Arapgir ilçesi, Osman Paşa Mahallesi'nde bulunan Molla Eyüp Mescidi'nin içerisinde bir kütüphane bulunmaktadır.

    Kütüphanenin bulunduğu mescidin mimari yönden karmaşık bir görünümü olup, girişi batı duvarının kuzey köşesinde ve toprak seviyesinin altındadır. Osmanlı döneminde yapılan bu mescidin bir bölümüne XIX.yüzyılın sonlarında kütüphane eklenmiştir.
#24.07.2009 18:28 0 0 0