Flaşsız flaş

Son güncelleme: 26.07.2009 19:13
  • Bu yeni teknoloji sayesinde patlayan flaşlar göz almayacak, fotoğraflar daha net çıkacak.


    Patlayan flaşlarla kendini ünlü hissedenler olabilir ancak herkes bu göz alıcı teknolojiden memnun değil. Kırmızı göz sorunları ön flaş ve dijital düzeltmeyle çözülse de, ani ve parlak flaş ışıklarının insanlara verdiği rahatsızlığın tek çözümü flaşsız fotoğraf çekmek. Flaşsız çekim ise ne yazık ki karanlık ortamlarda mümkün değil.

    New York Üniversitesi'nden iki araştırmacı görünmez bir flaş geliştirerek bu sorunun önüne geçtiler. İnfrared ve ultraviyole ışık kullananarak insanları rahatsız etmeden aydınlık fotoğraf çekme imkanı doğdu! Araştırmacılar buluşlarına "Dark Flash" yani karanlık flaş diyor.

    Bu teknolojinin en güzel yanı bir flaş ampulünü modifiye ederek başarmış olmaları. Modifiye edilmiş flaş ampulü daha geniş bir frekans aralığında ışık saçıyor. Görünebilir ışık saçmayan flaşı kullanabilmek için de fotoğraf makinesinin infrared ve ultraviyole algılayıcısını çıkarttılar.

    Araştırmacıların karşılaştıkları sorun ortaya çıkan fotoğrafın gece görüş gözlüğüyle bakıldığında göründüğü gibi yeşil ağırlıklı garip bir renkte çıkması oldu. Bunu çözmek için ise karanlık flaşla çekilen fotonun hemen ardından flaşsız bir foto çekerek yazılımla sonuçları birleştirdiler. Sonuç başarılı sayılabilir ancak infrared ve ultraviyole ışığı emip yansıtmayan çiller fotoğrafta yer almıyordu. Bu türden sorunları da çözebilirlerse çok pratik bir çözüm olarak yaygın kullanım kazanabilir.
#26.07.2009 19:13 0 0 0