Besin Grupları Ve Porsiyonlar - Besin Grupları - Besin Porsiyonlar

Çocukluktan itibaren sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı geliştirmek çok önemli. Dengeli beslenebilmek için gün içinde her besin grubundan belirli oranlarda almak gereklidir. Beslenmemizi düzenlerken bu oranlar göz önüne alınarak oluşturulan besin piramidini esas almak bizlere kolaylık sağlayacaktır. Her bir besin grubundan günde belli sayıda porsiyon almak gerekir. Porsiyonların büyüklüğü yaşa göre değişir. Buradaki porsiyon büyüklükleri çocuklar düşünülerek hazırlanmıştır.
Besin Grupları

Tahıllar: Ekmek (buğday, çavdar, yulaf unundan), pirinç, makarna, simit, börek, bulgur, şehriye gibi.

Tahıllar vücudumuz için ana enerji kaynağımızdır. Her gün en az 6-7 porsiyon alınmalıdır.

1 Porsiyon:

½ dilim ekmek,
¼ kase makarna,
¼ kase pilav,
¼ kase pişmiş kahvaltılık tahıl yemeği,
30 gramlık kahvaltılık tahıl gevreği
Sebzeler: Sebzeler Vitamin A ve C yönünden zengindir. Günde 3-4 porsiyon almak gerekir. Ispanak, brokkoli, sarmalık pazı, gibi yeşil yapraklı sebzeler, havuç, bal kabağı gibi sarı sebzeler ve patates, mısır,bezelye gibi nişastalı sebzeler ve domates, soğan, kabak gibi sebzeler alınması gerekir.

1 porsiyon:

¼ kase pişmiş sebze,
¼ kase doğranmış çiğ sebze,
½ kase yeşil yapraklı çiğ sebzeler
Taze sebzeler ya da kısa süre buharda pişen sebzeler besin değeri ve posa içeriği yüksek olduğundan tercih edilmelidir. Donmuş sebzeler de kullanılabilir. Pişirirken fazla yağ kullanmamak daha iyi olur.

Meyveler: Meyveler C ve A vitamini ve Potasyum gibi mineraller açısından zengindir. Günde 2-4 porsiyon alma gerekir.

1 porsiyon:

½ orta boy elma, armut, portakal, muz
¼ greyfurt,
½ dilim kavun,
½ kase doğranmış meyve,
¼ bardak saf meyve suyu (şeker eklenmemeli),
¼ kase kuru üzüm ya da erik
Süt grubu: Süt ürünleri kalsiyumdan zengindir. Kalsiyuma ek olarak protein, vitamin gibi vücudumuzun gelişimi için önemli olan maddeler içerirler. Günde 2-4 porsiyon almak gerekir. Süt yağ açısından zengin olduğundan iki yaşından sonra yağsız süt, yağsız yoğurt tercih etmek iyi olur.

1 porsiyon:

½ bardak süt
½ kase yoğurt
30 gr peynir
Et ve kuru baklagiller grubu: Protein, B vitaminleri, demir, çinko yönünden zengin olan bu yiyecek grubundan günde 2-3 porsiyon alınmalıdır. Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, yumurta ve fındık, fıstık bu gruba örneklerdir. Etler iyice pişirilerek yedirilmelidir.

1 porsiyon:

30 gr yağsız et (pişmiş)
30 gr pişmiş tavuk
30 gr pişmiş balık
3 yumurta
1 kase pişmiş kuru baklagiller
Yağ ve şeker: Diğer tüm besin gruplarında vücudumuzun gereksinim duyduğu kadar yağ ve şeker zaten bulunmaktadır. Bu nedenle yemeklere fazladan yağ ve şeker eklemeye pek gerek yoktur.Günlük kalori alımının en fazla %25-30’u yağlardan elde edilmelidir.

Su ve meyve suları: Susadıkça su içilmeli, günlük meyve suyu alımı 100 cc’yi geçmemelidir.

Tuz: Az miktarda kullanılmalıdır.

Dr.Şule Yazgan

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 432
favori
like
share