Sazan Yemleri

Son güncelleme: 14.11.2009 20:51
  • sazan yemi
    noimage
    1. BOİLİ: Sazan için en birinci yem. Hazırlanması ve alıştırılması eziyetli, ancak verim oranı maksimum. Herkesin uygulamasını istemem, çünkü kullanımının artması halinde sazan popülasyonu azalabilir. Şaka bir yana gerçekten de etkili bir yem. Ama ilk balığınızı alabilmeniz için en az 2 günde bir olmak üzere, 3-4 hafta yemleme şart. Alıştırdıktan sonra bulunduğunuz çevrede efsane olabilirsiniz. Hazırlanması teferruatlı olduğu için daha sonra ayrı bir sayfada anlatmaya çalışacağım.
    2. SOLUCAN: Sazanın dayanamadığı bir yem, bence boiliden sonra ilk numara. Olumsuz bir tarafı var, küçük sazanlar da bayılıyor. Ufak sazanların dolaşmadığı derinliklere atarsanız, büyük sazan yakalama şansınız artar.
    4. MISIR: Konserve mısır, kolay iğneden kurtuluyor, ufak sazanlar, kızılkanatlar didikliyor. Koçanından koparılmış taze mısır daha verimli, ama her sezon bulunamıyor. Bir de küllü kart mısır var, daha iri taneli, daha sağlam. Hayvan yemi olarak kullanılan bir kilo iri taneli mısır, iki çorba kaşığı ağaç külü veya iki çay kaşığı karbonatla birlikte kaynatılıyor.(Zarını patlatıp, şişmesi için.) Taze olarak kullanılırsa daha iyi olur.
    3.ET KURDU: Eti uzun bir süre açık havada bekletirseniz zaman kutlar oluşuyor. İğneye ucundan öldürmeden 2-3 tane takılırsa balık geliyor. Ama ufak balıklar çabuk atlıyor.
    5. AYÇİÇEK KÜSPESİ: Kalın bir kibrit kutusu kadar kesilmiş preslenmiş ayçiçek küspesi etrafına serbest halde 6-7 ad.1-1,5 cm.lik köstekler bağlanıyor. İğnelere mısır veya solucan takılırsa verim artabilir. Malzemecilerde hazır olarak satılıyor.
    6.YAYLI OLTA: Yay biçiminde hazırlanmış çakmak büyüklüğünde tellerin içine koku vermesi amacıyla hamur sıkılıyor. Ayçiçek küspesinde olduğu gibi köstekler takılıyor. İğnelere mısır veya solucan takılıyor.
    7.KENDİR TOHUMU: Daha bu işi çözemedim. Aldığım kendir tohumları çok ufak, kaynatınca bile oltaya takılacak kadar olmuyor. Temin edebilirsem deneyeceğim.
    8.HAMUR: Ekmek içi, mısır unu, un ile hazırlanıyor. Katkı maddesi olarak vanilya, karabiber, tuz, kakao, bal, zeytin yağı, çiçek yağı, bal, şeker, yumurta, akvaryum balık yemi, ayçiçeği küspe tozu, pekmez, misk-i amber,malzemecilerde satılan özel kokular v.s. kullanılabilir. Ağız tadınıza kalmış. Ekmek içiyle hazırlanan daha dayanıklı oluyor. Odunlu fırında pişmiş ekmek tercih edilmeli. Matador fırında pişmiş ekmeğin verimi düşük. Hazırlanan hamurların dayanıklı olması için hamuru karıştırırken içine pamuk katılabilir. İğneye takılacak kadar yuvarlak yemler hazırlanıp, 5 dk. sıcak suda pişirilirse uzun süre dağılmadan suda kalıyor.
    9.ÇEKİRGE: Hiç yeminiz kalmazsa çevreden çekirge yakalayıp takabilirsiniz.
    10.CANLI BALIK(BEN BALIĞI, GÜMÜŞ): Sazan irileştikçe vahşileşir. İri sazanların bulunduğu derin sulara atabilirseniz, tarih yazacak sazana denk gelme ihtimali var.
    11.MISIR KÜSPESİ: Ayçiçek küspesi gibi kullanılır.
    12.MAKARNA: Hafifçe haşlanmış düdük makarna kullanılıyor.
    13.DANABURNU: İri sazanlar için geçerli.
    14.KURU ÜZÜM: İri, siyah üzüm ile tutmuştum bir zamanlar.
    15.İRMİK: Bulunduğunuz gölün suyuyla ıslatırsanız macun gibi olacaktır.
    16.KAŞAR PEYNİRİ: Küp halinde kesilip takılıyor.
    17.DUT: Eğer göl çevresinde dut ağaçları varsa bir deneyin, arkadaşım solucanla, mısırla tutamadı, dut ile rekora koşuyordu. Ama, göletin çevresi olduğu gibi dut ağacı ile çevriliymiş.
    18.PATATES: Çiğ veya hafiçe haşlanmış olarak iğneye takılıyor.
    19.HUBUBAT(Kuru fasulye, bakla, bezelye,nohut...): Denenebilir, eğer sık gittiğiniz bir gölse alıştırılabilir.
    20.TAHIL(Buğday, arpa...): Küçük sazanlar çok geliyor. Ama, mısır taktığınız iğnenin ucuna geçirilebilir.


    NOT: Sazan avında yemleme önem kazanmaktadır. Olta atmadan önce bölgeyi yemlerseniz balıkları o bölgede sabit tutabilirsiniz. Yemleme için un, küspe, tarhana, tavuk yemi, buğday, mısır, topları veya taneleri kullanılabilir. Genelde msırla yemleme yapılıyor. Yemlemede esas, balık doymayacak kadar, ama o bölgeden de ayrılmayacak kadar yemleme yapmaktır. Eğer mısır kullanılıyorsa, eski mısırla yemleme yapıp, oltaya taze mısır takmalıdır. Sazan ekşimiş eski mısırların arasından iğnedeki taze mısırı bulacaktır. Ben tarhana ile yemlemeyi tercih ediyorum. Tarhanayı hafifçe ıslatıp, top halinde oltayı attığım yere gönderiyorum. Kokusu cazip. Piyasada satılan veya sizinde yapabileceğiniz mazmozlama kafesleri kullanılabilir. Kurşun veya fırdöndüye yakın takabileceğiniz plastik veya telden hazırladığınız mazmozlama kafesinin içine koku verecek hamurlar takarak balıkları yemin bulunduğu yere doğru çekebilirsiniz. rastgelsin....alıntıdır...
#29.07.2009 08:36 0 0 0
  • ilginç
#01.08.2009 17:30 0 0 0
  • ben balık avlamayı çok seviyorum hatta hastasıyım diyebilirim ben yem olarak solucan ve çekirge kullanırım ve en az 10 tane balık yakalarım
#24.08.2009 08:33 0 0 0
  • yorumlar ve tarifler için teşekkürler
#16.10.2009 17:12 0 0 0
  • HAMUR,MISIR KULLANARAK VERİM ALAMIYORUM.YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM
#08.11.2009 11:39 0 0 0
  • Herkes alıntı yaparak yazmış anlaşılan!her sitede aynı bilgiler var!
#14.11.2009 20:51 0 0 0