Kabakgillerde Kulleme Hastaliği

Son güncelleme: 29.07.2009 13:18


  • Hastalık Tanımı :
    Hastalık etmeni genellikle konukçu bitkilerin yüzeyinde oluşan beyaz miselleri ve mevsim sonunda meydana gelen siyah küçük noktalar halindeki kleistothesium'lan ile tanınırlar. Erysiphe cinsinin kleistothesium büyüklüğü 90-130 mikron'dur. Çok sayıdaki tutunucuları kısa ve dallanmamış olup hafif kahverengidir. Kleistothesium etmenin kışlama formudur. Bunlarda oluşan askus adedi 10-25 olup, 65-85 mikron uzunluk, 25-50 u genişliktedir. İki ve üç askospor ihtiva ederler. Konidileri zincir şeklinde birbirine bağlı olup oval şekilli 10x35 mikron uzunluk ve 15-23 mikron genişliktedir. Sphaerotheca' nin kleistothesium' u konukçu yüzeyinde meydana gelir. Kleistothesium büyüklüğü 80-112 mikron'dur. Tek askus ihtiva eder. Askusları 62-80 mikron, askosporlar 48 x 31 mikron büyüklüktedir.

    Etmen kışı hasta yapraklar üzerinde kleistothesium oluşturarak geçirir. Ertesi yıl bunların çatlaması ile etrafa yayılan askosporlar primer enfeksiyonları oluşturur. Yaz boyunca oluşan konidiosporlar rüzgar ve böceklerle etrafa yayılarak sekonder enfeksiyonları oluştururlar. Enfeksiyon için optimum sıcaklık 27°C'dir. Etmenin inkubasyon süresi 3-7 gündür.

    Yaşayış :
    Hastalık bitkilerin özellikle yaşlı yapraklarında görülür. Zamanla yeni oluşan yapraklara da geçer. Genellikle konukçularda önce yaprağın üst yüzeyinde parça parça nispeten yuvarlak lekeler belirip sonradan bu lekeler birleşerek yaprağın her iki yüzeyini, yaprak sapını ve gövdeyi kaplar. Önceleri beyaz renkte toz tabakası gibi görünen miseller zaman ilerledikçe esmerleşir. Yapraklar kuruyup dökülür ve bitkide gelişme durur. Bu şekilde ürün kaybına neden olur. Meyve tatsızlaşır. Hastalık bütün bölgelerde yaygın olarak görülür.

    Kültürel Önlemler :
    Hastalık, kabakgillerde (hıyar, kavun, kabak, karpuz) görülmektedir.

    Kimyasal Mücadele :
    Hasattan sonra hastalıklı bitki artıkları toplanarak yakılmalıdır. Tarla içi ve civarındaki yabancı otlar yakılmalıdır.

    İlaçlama Zamanı :
    Havanın serin ve sakin olduğu zamanlarda bitkinin her tarafının ilaçla kaplanması şeklinde olmalıdır. Genellikle 10 günlük aralıklarla hastalığın seyrine göre 2-5 ilaçlama yapılabilir. Sistemik olan ilaçlar 15 gün ara ile uygulanmalıdır. Yağıştan sonra ve fazla çiğ bulunduğunda toz kükürt uygulaması yapılmamalıdır .Zira çıkabilecek güneş nedeni ile yanıklar meydana gelebilir. Genellikle günlük sıcaklık ortalaması 27°C'nin üstünde ve orantılı nemin de % 50'nin altına düştüğü zamanlarda ilaçlamaya ara verilmelidir. Şartlar değiştiğinde ilaçlamaya devam edilmelidir.
#29.07.2009 11:51 0 0 0
  • Paylaşım için teşekkürler
#29.07.2009 13:18 0 0 0