Glandüler Ateş

Son güncelleme: 31.07.2009 06:39
  • Glandüler Ateş hastalığı - Glandüler Ateş nedir

    Enfeksiyöz mononükleoz olarak da bilinen bu hastalığın nedeni Epstein-Barr virüsü adı verilen bir uçuk virüsüdür. Tükürük temasıyla bulaştığından öpüşme hastalığı adı verilmiştir. En çok buluğ çağındakiler ile genç yetişkinlerde görülür, ancak zaman zaman daha küçük yaştaki çocukları da etkiler.
    Başlıca belirtileri yorgunluk, ateş, başağrısı, boğaz ağrısı ve lenf bezlerinde şişmedir. Boyun, boğaz ve koltuk altında lastik gibi şişlikler hissedilir. Dalak büyümesi meydana gelir ve sarılık da görülebilir. Bazen soluk almada zorluk ve
    göğüs ağrısı olur.Vakalann yüzde 5 ila 10′unda bedende kızarıklık görülmektedir. Ender olarak kan kaybı ve şoka neden olan dalak patlaması olur. Ani karın ağrısı ya da öteki önemli belirtileri farkederseniz hemen hekimi aramalısınız. Küçük çocuklarda hiçbir belirti gözlemlenmeyebilir, ya da ateş ve kırıklık gibi spesifik olmayan belirtileri olabilir. Kan tahlili ile tanı konur.
    Tedavisi yoktur, ama çocuğun dinlenmesi sağlanmalıdır. Enfeksiyon bir ile üç ay arasında sürebilir. Tümüyle iyileşme sağlanır, ancak yorgunluk birkaç ay devam edebilir.
#31.07.2009 06:39 0 0 0