[FONT="Arial Narrow"]Peynir suyu proteinlerinin birçok gıdanın üretiminde katkı maddesi olarak kullanımının giderek yaygınlaştığını açıklayan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Karagözlü, 'Gıdalardaki peynir altı suyu proteinlerinin besleyici değerine ek olarak çok önemli fonksiyonel özellikleri bulunmaktadır' dedi

Günümüzde, sağlık konusunda bilinçlenen tüketicilerin besin tercihlerini değiştirerek, vücutta özel fizyolojik etki sağlayan, bazı hastalıkların oluşum riskini azaltıcı, koruyucu, tedavi edici gıdalara yöneldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Karagözlü, 'Fonksiyonel gıdalar olarak adlandırılan bu ürünlerin artan pazarı, gıda endüstrisineyeni olanaklar sağlamaktadır. Peynir yapımında bir yan ürün olan peynir altı suyu; laktoz, mineral maddeler, vitaminler, proteinler ve az miktarda süt yağını içermektedir. Bunların içinde peynir altı suyu proteinleri, en önemli kısmı oluşturmaktadır. Peynir altı suyu proteinlerinin diğer proteinlere göre üstün tarafı, sadece biyolojik değeri değil, aynı zamanda sülfür içeren aminoasitleri yüksek oranda içermesidir. Bu maddeler, kas kaybının mümkün olduğunca azalmasına yardımcı olmaktadır' diye konuştu.

Peynir suyu proteinlerinin özellikle bebekler, yaşlılar, bazı hastalar ve yoğun aktivite içinde olan sporcular için çok faydalı olduğunu ifade eden Karagözlü, 'İnsanlar üzerindeki klinik denemeler, tek başına peynir suyu katkısının mutlaka diğer biyolojik besinlerle desteklenmesi gerekliliğini de göstermektedir. Gıdalardaki peynir altı suyu proteinlerinin temel fonksiyonu, besleyici azotu ve aminoasitleri sağlamış olmasından kaynaklanmaktadır' şeklinde konuştu.


Yapılan araştırmaların peynir altı suyu proteinlerinin bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğunu gösterdiğini söyleyen Karagözlü, 'Bu konuda yapılan bir araştırmada, kobaylarda kolon tümörü oluşumunun peynir altı suyu proteinleri ile beslenen gruba göre daha düşük düzeyde kaldığı belirlenmiştir. Peynir altı suyu proteinlerinin tamamı antikanserojenik etki göstermektedir' ifadelerinde bulundu.
Peynir altı suyu proteinlerinin büyümeyi, kemik sağlığını ve kilo kontrolünü destekleyen diğer yararları da bulunduğunu açıklayan Karagöz, 'Peynir suyu, hastalık, ameliyat veya kemoterapi uygulaması sonucu oluşan met@bolik stresi izleyen dokulardaki iyileşme için yararlı olabilen bazı destekleyici faktörleri kapsamaktadır. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi serum mineralleri kemik gelişimi ve korunmasını desteklemektedir. Peynir altı suyu proteinleri kemik hastalıkları için de yararlı olabilmektedir. Ayrıca peynir altı suyu proteinlerinin yara veya ameliyat ile zarar gören dokuların iyileşmesine yardımcı olduğu da bilinmektedir' dedi.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 7934
favori
like
share