John Forbes Nash

Son güncelleme: 01.08.2009 21:11
  • John Forbes Nash - John Forbes Nash Kimdir - John Forbes Nash Hakkında Bilgi


    noimage

    Doğumu, 13 Haziran 1928
    Oyun teorisi alanında çalışan, Nash Dengesi'nin yaratıcısı, 1994 yılı Nobel Ekonomi ödülü sahibi Amerikalı matematikçidir. Yıllardır şizofreni hastasıdır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Carnegie Institute of Technology'de tamamladıktan sonra doktora yapmak için Princeton Üniversitesi'ne gitti.

    21 yaşında hazırladığı doktora tezi, oyun teorisi, ona uzun yıllar sonra, 1994'te Nobel ödülü kazandırdı. Genç deha, John von Neumann'ın icadı olan oyun teorisindeki sorunları çözüp kullanılır hale getirdi. 30 yaşına kadar parlak fikirleri ve göze çarpan kişiliği sayesinde hızla yükselip matematik camiasının önde gelen isimlerinden oldu. MIT'de profesörlük yapmaya başladığında karısı Alicia Larde ile tanıştı. Larde o zamanlar daha bir fizik öğrencisiydi. Nash'in sorunları başlamadan kısa süre önce çiftin bir oğlu oldu.
    Hastalığının ilk belirtileri 1958 yılında görülmeye başladı. Nash zaman zaman kendinin bir Japon samuray olduğuna, zaman zaman Antarktika'nın imparatoru olduğuna, bazen de uzaylılardan sadece kendisinin anlayabileceği metinler geldiğine inandı. Hatta bir keresinde yeni mezunlardan birine galaksilerarası ehliyet verip, gelip kendi devletinde yaşamasını teklif eder. Sık sık hastaneye girip çıkan Nash'i seven Alicia sonunda yedi yıllık evliliklerini bitirir. Ancak hiçbir zaman ilişkileri tamamen kesilmez. Aradan otuz yıl geçtikten sonra Nash aniden uykusundan uyandı. Hayatı bir kitabın bir de filmin konusu oldu. Alicia'yla yeniden evlendi. Yeniden öğretmenliğe başlayan Nash, artık kaçırdığı zamanı yakalamaya çalışıyor.
    __________________
#01.08.2009 21:11 0 0 0