[FONT="Arial Narrow"]Kullanılacak malzeme (4 kişilik):
8 yumurta,
2 parça Kars tipi eritme peynir,
65 gram tereyağı,
40 gram un,
1 kahve fincanı kıyılmış maydanoz,
1 fiske cevz-i bevva,
1/2 litre süt,
yeteri kadar tuz.

Yapımı:
Yumurtaları soğuk suya koymalı ve kaynamaya bırakmalı. Dokuz dakika kaynattıktan sonra sudan çıkarıp soğuk suya atmalı. Burada bir dakika bıraktıktan sonra çıkarıp kabuklarını ayıklamalı. Her yumurtanın sivri ucundan birer kapak kesmeli. Bu kapaktan yararlanarak bir çay kaşığıyle içindeki sarıyı çıkarmalı. Peynirin üstündeki yaldızlı kâğıdı çıkardıktan sonra peyniri bir kâseye boşaltmalı ve tahta kaşıkla ezerek ve döverek iyice yumuşatıp krema haline getirmeli. Buna kıyılmış maydanozu ve iyice ezilmiş yumurta sarılarını katmalı. Tuz da serptikten sonra bir kaşık kadar süt katarak karışımı yumuşak bir krema haline getirmeli. Bu kremayla yumurtaların boşalmış içlerini doldurmalı ve kapaklarını kapatmalı. Bu işler yapılırken 50 gram tereyağını bir kuşanede eritmeli. Bunu tahta kaşıkla çabuk çabuk karıştırırken unu azar azar serpip yağa yedirmeli. Yağlı unu bir-iki dakika karıştırarak kavurmalı. Unun rengi dönmeğe başlarken kaynar sütü sicim gibi ince akıtarak bu yağlı una yedirmeli. Tuzlayıp cevz-i bevvayı da kattıktan sonra karıştırarak bu beşameli orta ısılı ateşte beş dakika kadar pişirmeli. Kalan tereyağıyle pyrex bir kabı yağa bulamalı. Bunun üstüne doldurulmuş yumurtaları oturtmalı. Onların üstüne de hazırlanmış beşameli dökmeli ve kabı sıcak bir fırına sürüp üzerleri gratine oluncaya kadar beşamelli yumurtaları orada tutmalı.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 265
favori
like
share
nuri deniz Tarih: 02.05.2010 19:58
Çalışma ve emeğiniz için kutluyorum...