Düğün Hazırlıkları Rehberi

Son güncelleme: 02.12.2009 10:10
  • Düğün Hazırlıkları Rehberi - Düğün Rehberi - Düğün Hazırlıkları

    Bu yaz evlenecekler düğün hazırlıklarınız tamam mı? İşte kontrol etmeniz için 8 aylık süreyi kapsayan hazırlık programı..

    Evlenmeye karar verip iki üç ay içinde tüm formatileri ve hazırlıkları tamamlayanlar da olmuyor değil ama pekçok çift nişanlılık dönemini uzun tutup evliliğe yavaş yavaş hiçbir detayı atlamadan hazırlanmayı uygun buluyor. İşte size 8 aylık süreyi kapsayan bir hazırlık programı.



    Düğüne 8 Ay Kala
    Müstakbel eşinizle ayrıntılı bir bütçe hazırlayın.
    Ne türde ve büyüklükte bir düğün istediğinize karar verin.
    Parti organizasyonlarında tecrübeli yakınlarınız ve danışmanlarla görüşün.
    Davetli listesini hazırlayın.
    Evde düğün yapmayı düşünüyorsanız ikram listesini hazırlayın.
    Çiçekçi fotoğrafçı müzisyen gibi düğünde ihtiyacınız olacak kişilerle konuşup fiyat almaya başlayın.
    Eviniz için alışverişe çıkın. Örneğin beyaz eşya kampanyalarına şimdiden katılabilirsiniz.
    Düğüne 6 Ay Kala
    Evlilik için gereken hukuki işlemleri ve evrakların neler olduğunu öğrenin.
    Kiralık bir evde oturacaksanız araştırmalarınıza başlayın.
    Gelinliğinizin modeline karar verin ve terzinizi seçin. Model seçmek uzun zaman alabilir.
    Damadın ne giyeceğini de kararlaştırın. Hazır giyim firmalarını gezin. Diktirilecekse modele karar verin terziyi ve
    kumaşı seçin.
    Aile büyüklerinizin özellikle de anneninizin kıyafetine yardım edin.
    Düğüne 4 Ay Kala
    Kesin düğün tarihinizi saptayın. Nikah gününüzü alın.
    Mönüyü kararlaştırın.
    Davetiyelerinizi seçin ve neler yapacağınızı belirleyin.
    Düğün pastanızı seçin.
    Düğüne şehir dışından katılacaklar için kalacak yer ayarlayın.
    Balayınızda ne yapmak istediğinizi saptayın. Hatta o an rezervasyon yaptırın.
    Gelinlik provalarına başlayın.
    Düğüne 2 Ay Kala
    Davetiyelerinizi bastırmaya başlayın. Özellikle uzak yerlerde oturanlara şimdiden postalayın.
    Son olarak misafir listenizi kontrol edin.
    Size ulaştırılan hediyeleri bir yere not alın ve teşekkür mesajları iletmeyi unutmayın.
    Gelinliğiniz hazırlanırken iç çamaşırı balayı giysileri gibi küçük ayrıntıları da unutmayın. Gelinlik provalarınızı gelinliğin içine giyeceğiniz iç çamaşırı ile ya da kirlenmesini istemiyorsanız bir eşi ile yaptırın.
    Mutlaka bir jinekoloğa gidin. Hem genel bir muayene olun hem de doğum kontrolü hakkında bilgi alın. Doğum kontrolüne nikahtan daha önce başlamanız gerekebilir.
    Eşinizinde sağlık kontrolünden geçmesini sağlayın.
    Düğüne 1 Ay Kala
    Nikah şekerlerini seçin ve sipariş verin.
    Kuaförünüzle randevulaşarak gelin başı için değişik saç modelleri deneyin.
    Gelin arabanıza ve nasıl süsleneceğine karar verin.
    Düğününüz yemekli olacaksa misafirlerleriniz için bir oturma planı hazırlayın.
    Nikah şahitlerinizi seçin ve kendilerine haber verin.
    Düğüne 2 Hafta Kala
    Yeni evinize artık iyice yerleşin.
    O güne kadar hiç haber alamadığınız davetlilerinizi arayarak onları bulmaya çalışın.
    Bir güzellik salonuna gidip cilt ve vücut bakımı yaptırın.
    Çiçekçiniz ile görüşüp gelin çiçeğinizin siparişini verin.
    Düğüne 1 Hafta Kala
    Detaylarla ilgili son kontrollerinizi yaptırın.
    Yeni evinize tüm eşyalarınızın taşınmasını sağlayın ve artık evinize yerleşin.
    Balayı rezervasyonunuzu kesinleştirin ve bavulunuzu hazırlayın.
    Manikür pedikür ağda gibi kendi bakımınıza ait olan son işlemleri gerçekleştirin. Hatta rahatlamak için masaj yaptırın.
    Gelinliğinizin altına giyeceğiniz ayakkabıyı ayağınızın alışması için evde biaz kullanın. Bunu eşinize de tavsiye edin. Yeni
    ayakkabıla düğün günü ayağınızı sıkabilir.
    Ailenizle huzurlu bir gün geçirin.
    Düğün Günü
    Sabah uzun ve ılık bir banyo ile kendinizi rahatlatın.
    Saçınızı yaptırın ve giyinmek hazırlanmak için kendinize bolca vakit bırakın.
    Muhteşem bir düğün yaşayın ve her dakikasının zevkine ayrı ayrı varın.
    İşte bu en özel ve unutulmaz günün fotoğraflarına geldi sıra

    Öncelikle düğün günü stüdyoda çekilecek fotoğraflar için yaklaşık 15 gün önceden bir fotoğraf stüdyosu ile görüşmelisiniz. Daha önceden hazırlanmış düğün albümlerini inceleyebilir ve buna göre karar verebilirsiniz. Eğer tercih ettiğiniz fotoğraf stüdyosunun bahçesi varsa burada da çekim yaptırabilirsiniz.Unutmayın ki bu fotoğraflar sizin çocuklarınıza kalacak en güzel anılarınızdan biri olacak
    Stüdyo fotoğrafı dışında düğünde çekilecek fotoğraflar için de bir fotoğrafçı ile anlaşmalısınız. Fotoğrafçıya ne tarz resimler ve pozlar istediğinizi belirtmelisiniz. Ayrıca resimlere uygulanacak fiyatı öğrenin ve resimlerin negatiflerini alma konusunda anlaşın.
    Düğün fotoğraflarında muhteşem görünmek için kendinizde ön plana çıkartılmasını istediğiniz yönlerinizi ve kamufle edilmesini istediğiniz yönlerinizi fotoğrafçınıza belirtmeniz yararlı olacaktır. İyi bir planlama ile tam hayalinizdeki fotoğraflara sahip olabilirsiniz. Düğün fotoğraflarınız çekilirken tüm duygularınız fotoğraflarınıza yansıyacaktır. Bu nedenle iyi dinlenmiş ve uykunuzu almış olmalısınız.
    Fotoğrafçınız gelin odasında ya da açık havada değişik fotoğraflarınızı çekebilirAçık havada çekim biraz daha pahalı olsa da buna değer
    Peki ya siyah beyaz nostaljik fotoğraflara ne dersiniz
    Kamera çekimi de fotoğrafçı ya da düğünün yapılacağı mekan tarafından ayarlanabilir. Kamera çekimi ne şekilde nereden başlamalıBu tarz ayrıntılarda fikriniz varsa kendisine hatırlatmalısınız. Yıllar sonra düğününüzü aynı kalitede izlemek istiyorsanız çekimi CD'ye hatta DVD'ye çektirmenizde fayda vardır

    Davetiye Seçimi

    Düğün hazırlıkları esnasında son ana bırakılmayan işlerin başında davetiye seçimi gelir ve gönderilmesi geliyor. Kendi ellerinizle seçtiğiniz metnini yazdığınız bu davetiye aslında düğün ile ilgili bir bilgi verir. Davetiye küçük bir detay olsa bile konukların düğün hakkında fikir sahibi olabileceğini anlatıyor
    Firmaların Katalog davetiyeleri genelde 1. sınıf hamur kağıda yapılıyor. Teknolojinin gelişmesiyle değişik seçenekler sunan davetiye modelleri klasik davetiyelerin dışına çıkıyor. Katalog dışı özel davetiyelerde ise fantezi olarak adlandırılan kağıtlar Çerçeve içine konan tül ve organze kurdelelerle hazırlanan davetiyeler tercih ediliyor.
    Son dönemde düğünün konseptine uygun davetiye çeşitleri ön planda. Davetiyeniz için özel tasarımlar düşünüyorsanız en başından her şeyi hesaba katınEl çiçeğiniz gelinliğinizdeki kullanılan şifon veya tüller düğün mekanı özellikleri pastanızdaki süslemeler davetiyenize ilham kaynağı oluyor. Diyelim ki pastanızda kelebek süslemeleri ön planda davetiyelerin üzerine de bu desenlerle süslemeniz daha uygun olur. Yazı ve renklerini de bu özelliklere göre seçmenizde fayda olacaktır.
    Bu iş için ayıracağınız bütçeyi önceden belirleyin ve bu bütçeye uygun bir davetiye modeli seçin. Böylece konfirmeleri zamanında alabilir ve gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Ayrıca uzakta bulunan davetlileri öncelikli olarak davetiyelerinizi gönderirken ilk gönderilecekler arasına alın. Özenle seçtiğiniz davetiyenize davetli isimlerini tükenmez kalemle yazarsanız görüntü basitleşecektir. Bunun yerine özel kalın uçlu bir kalemle yazmayı veya hat sanatıyla yazdırmayı tercih edin.
    Davetiye zarfları bu sene çok süslü. Şifon kumaşlarla kaplanıp inci ve kristaller ile dekoratif hale getiriliyor. Davetli listesinin doğru oluşturulması. Evlilik hazırlıklarının telaşı içinde bazı akrabalarınızı arkadaşlarınızı bu listeye kaydetmeyi unutabilirsiniz. Bu yüzden de sonradan pişman olmamak için davetli listenizi çok önceden hazırlamaya başlayın son ana bırakmayın. Davetiyelerinize adet verirken son anda aklınıza gelebilecek isimleri unutmayın.10-15 kadar fazla davetiye bastırın.
    Davetiyenizde mutlaka düğün sahiplerinin isimleri düğün saati yeri düğünün tarzı yemekli yemeksiz kokteyl belirtilmeli. İsterseniz LCV isim ve telefonunu Çiçekle ilgili ayrıntıları hatta giyim konusunda istediğiniz varsa bunlarıda belirtebilirsiniz.
    Nikah ve Düğün ayrı yapılacaksa ve nikaha geleceği halde düğüne davetli olmayan konuklar varsa bu kişilere göndereceğiniz davetiyede düğünden bahsedilmediğine emin olun. Zarfın üzerindeki davetli isimlerini davetiyeyi aldığınız firmaya yazdırtırsanız sizin için daha iyi olur. Kaligrafi ile yazılmış isimler her zaman daha zarif özenli ve şık olur.

    Anı Defteri
    Davetiye ile birlikte son zamanlarda anı defteri düğünlerin vazgeçilmezi olaya kararlı. Bir çeşit ziyaretçi defteri sayılan anı defteri evlenen çiftleri o gün içerisinde yazdırmaya başladıkları yakınlarının kalemlerinden dökülen yazılarıyla yaşanmışlığa dair izler bırakıyor. Sayfalar yazıldıkça fotoğraf albümlerin yanı sıra nikaha özgü anılar derinleşiyor.

    Düğün Pastası
    Düşlerin Gerçege Yansıması Düğün Pastası Hayatı Paylaşmak Üzere Bir Araya Gelen Bir Çift yüregin Beraber Geçirecekleri Bir Ömre Ait Duygularını Sevdikleriyle Paylaşma İstegini Sembolize Eder.

    İşte düğünlerin en tatlı anısı... Birbirinden göz alıcı tasarımlarda hazırlanan bu özel pastalar nefis tatlarıyla da düğünün unutulmazları arasında yer alıyor. Çok katlı düğün pastaları yerlerini gittikçe daha az katlı ama daha gösterişli tasarımlara bırakıyor. Özel motifler değişik süslemeler taşıyan bir model yaratılacaksa pastalar çoğunlukla maket olarak düzenlenip sadece gelin ve damadın ilk dilimi kesmelerine uygun şekilde hazırlanıyor. Bembeyaz ya da renkli kremayla kaplı pastanızı taze meyveler çiçekler melekler yıldızlar kalpler uğur böcekleri inci topları kelebekler fiyonklar deniz kabukları kuşlar balıklar nazar boncukları gibi düğün konseptine uygun bin bir çeşit aksesuarla süsleyebilirsiniz. önce rengi belirleyin!
    Pastanızı seçerken birçok şeye dikkat etmeniz gerekiyor. Unutmayın bu işin de kuralları var. Öncelikle pastanın renk seçimi çok önemli. Bunun için ilk dikkat edilecek şey mevsim. Pastalar özellikle düğünün yapıldığı mevsime göre farklılık gösteriyor.Pasta da renk ve tasarımıyla düğünün bir yaz düğünü olduğunu hemen belli etmeli. Yaz düğünleri için daha çok fresh tadlar tercih ediliyor.

    Bir Dügünde Yemek Olarak Ne İkram Ederseniz Edin Son Noktayı Pastanız Koyacaktır. Uzun Yıllar Kıldan Çıkmayacak ve Herkesin Harikaydı Diyerek Hatırlayacagı Bir Düğün Pastası İçin Yeni Pastalara Bir Göz Atın.

    Pastanızın klasik sportif ya da modern bir tasarımla hazırlanması düğün konseptinize bağlı olarak değişebilir. Ama pastanın lezzeti ve tasarımının yanı sıra konuklarınıza yapabileceğiniz sürprizler olduğu nuda unutmayın. gelin ve damat pastasını keserken aynı pastanın minyatürü dağıtılıyor konuklara. Bu arada pasta ve nikah şekeri arasında da bir uyum olsun diyorsanız o da mümkün. Nikah şekerlerini pastanın tasarımına uygun bir sunumla hazırladığınızda her bir detayın üzerinde özenle durmuş oluyorsunuz. Ama bu özenli hazırlık süreci için en az bir hafta ile 15 gün öncesinden siparişinizi vermelisiniz.

    Fiyatlar dilim fiyatı ile pastanın tasarım ve sunum şekline göre değişiyor.Kışın krem rengi ve beyaz yazın ise sarı pembe somon renkleri ile melek motifleri ve canlı çiçek kullanılan pastalar daha çok kullanılıyor. Ayrıca pastanın gelinliğin ve damatlığın rengine uyum sağlaması çok önemli.Bunun için kullanılacak en uygun renkler; beyaz-sarı beyaz-somon beyaz-pembe gibi beyazla beraber kullanılan renkler.
    Pasta seçiminde dikkat edilmesi gereken ve farklılık yaratan diğer bir unsur ise düğün mekânı. Havuz başı ve bahçe gibi açık mekânlarda yapılan düğünler için katlı pastalar çok daha uygun bir seçim. Bunun nedeni ise pastanın kalabalık içinde rahat olarak görülebilmesini sağlamak. Ama otel ve salon gibi kapalı mekân düğünlerinde ve küçük salonlarda ise az katlı ama dekoratif ve gösterişli pastaların kullanıl ması daha uygun oluyor. Ayrıca çok büyük düğün organizasyonlarında her davetli için ayrı hazırlanan tek kişilik küçük pastalar veya her masa için tasarlanmış pastalar da kullanılıyor
    Düğünlerin en tatlı anısı:
    Pasta verimliliğin ve iyi şansın sembolü olarak kabul edilir. Eski dönemlerde düğün törenlerinin sonunda gelinin başında ekmek kırılır mış. Davetliler de şans getirmesi için ekmek kırıntılarından alırmış. Orta çağda gelin ve damat küçük ekmeklerden oluşan bir hale içinde öpüşürlermiş. 17. yy'da bir Fransız aşçı bu ekmeğe daha güzel bir şekil vermiş ve ilk düğün pastasını ortaya çıkarmış.
#02.08.2009 01:33 0 0 0
  • çokkötü bişey iğrenç olmuş
#01.12.2009 17:30 0 0 0
  • Paylasim icin tsk ederim.

    Tytzne emege saygisizlik etmezsen iyi edersin ;)
#02.12.2009 10:10 0 0 0