Kulak kireçlenmesi işitme kaybı nedeni

Son güncelleme: 02.08.2009 13:23
  • duyma - işitme - işitme kaybı
    noimage
    Kulak kireçlenmesi olarak da bilinen otoskleroz, tedavi edilmediği zaman kalıcı işitme kaybına neden olabiliyor.
    Tedavi edilmediğinde...

    Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Okur, kulak kireçlenmesi olarak da bilinen otosklerozun, tedavi edilmediği zaman kalıcı işitme kaybına neden olabildiğini söyledi.

    Okur, yaptığı açıklamada, kulak kireçlenmesinin nedeninin tam olarak bilinmediğini ancak genetik faktörlerin ve kızamık gibi viral enfeksiyonların hastalığın oluşumunda etkili olabileceğinin düşünüldüğünü belirtti.

    Hastalığın belirtilerinin orta kulak ile iç kulak arasındaki üzengi kemikçiğinin tabanıyla etrafındaki zar ve kemik kapsülün değişik aşamalardan geçerek kireçlenmesiyle, kemikçiğin hareketinin engellemesi sonucu ortaya çıktığını ifade eden Okur, şöyle konuştu:

    Yavaş ilerleyen bir hastalık

    "Kulak kireçlenmesi çok yavaş ilerleyen bir hastalık ve tedavi edilmediği zaman kalıcı işitme kaybına neden olabiliyor. Hastalığın en önemli belirtileri işitme kaybı ve kulak çınlaması.

    Kulak kireçlenmesinin nedeni tam olarak bilinmiyor ve hastalığın belirtileri, kadınlarda daha fazla olmak üzere 20-40 yaş grubunda görülüyor. Hastalık tek kulağı ya da iki kulağı birden etkileyebiliyor. Ayrıca hamilelik sırasında işitme kaybının oranı artabiliyor."

    Okur, hastalığın hafif bir işitme kaybıyla başladığını ve bu dönemde uygulanacak ilaç tedavisinin hastalığın ilerlemesini engelleyebileceğini ifade etti.
    Ameliyat istenmezse işitme cihazı çözüm oluyor

    Hastalığın ilerleyen dönemlerinde işitme kaybı tedavisi için ameliyat gerektiğini, genel sağlık durumu ameliyata uygun olmayan ya da ameliyat istemeyen hastalara işitme sorunun çözümü için işitme cihazı tavsiye edildiğini belirten Okur, şunları kaydetti:

    "Hastalığın tedavisinde çok geç kalındığı zaman ameliyatla da istenen sonuç elde edilemeyebiliyor. Bu nedenle erken dönemde teşhis, tedavi açısından büyük önem taşıyor. Hastaların hafif de olsa işitme kayıplarını önemseyip doktora başvurması çok önemli. Ayrıca işitme kaybı başka hastalıkların da habercisi olabilir."

    Milliyet
#02.08.2009 13:23 0 0 0