Sigarayi birakma

Son güncelleme: 03.08.2009 01:52
  • Sigarayi birakma



    Eşinizle kavga edip sigarayı bırakamazsınız

    Sigara ile vedalaşmak için en uygun zamanı seçin. Tatiller ve Ramazan ayı bunun için en uygun dönemlerdir. Ama keyfiniz yerinde olsun; eşinizle aranızı da iyi tutmayı unutmayın...



    Anadolu Sağlık Merkezi Sigarayı Bırakma Kliniği Sorumlusu Dr. Esra Sönmez sigarayı bırakmak isteyenler için sorularımızı yanıtladı:



    Sigarayı bırakmak için en ideal yöntem ne?

    En önemli şey sigarayı bırakma isteğidir. Bırakma kararlılığını gösterecek hastalar bu eylemde daha başarılı oluyor. Bir kişinin sigara bağımlılığından kurtulmak için motivasyonu da çok önemli. Astım, akciğer kanseri veya gebelik hallerinde kişiler bir an önce sigarayı bırakabiliyor. Kendisinde herhangi bir olumsuzluk yoksa ve motivasyonu yüksekse ilaç veya terapi almasına gerek kalmadan bunu başarabilir. Öncelikle göğüs hastalıkları hekimi onayıyla başlamalı. Nikotin bağımlılık düzeyini ölçtürmeli ve psikolojik bağımlılıkla ilgili gerekirse bir psikologdan yardım alabilir.



    Kendi kendine bırakmak gerçekten mümkün mü?

    Evet, mümkün. İyi bir motivasyonla sigara hiçbir tedavi veya yardım almadan da kendi kendine bırakılabilir. Zor olabilir ama başarılamayacak bir şey değildir. Gebe olduğunu öğrendikten sonra annelik içgüdüsüyle sigarayı bırakması iyi bir motivasyondur. Kapalı ortamlarda sigara içilme yasağı da birçok insan için motivasyon oldu. Ofis veya toplu ulaşım araçlarına sigara zararları ile ilgili yazılar hastaları sigarayla yüzleşme sürecine itti ve motivasyonlarını arttırarak bırakma süreçleri hızlandırdı.



    Olumsuz anların yaşandığı dönemlerde bile sigarayı bırakmak mümkün mü?

    Böyle bir dönemde sigarayı bırakmaya çalışmak genellikle başarısızlıkla sonuçlanır. Eşinizle kavga edip sigarayı bırakamazsınız. Hayatınızda birçok şeyi rayına koyduğunuz veya tatil gibi rahat bir dönemde bırakmak daha kolay olabilir. Ramazan bunun için ideal dönemdir.



    TEK NEFES YENİDEN BAŞLATIR


    Bıraktıktan belli bir süre sonra yaşanan sorunlar sonrasında tekrar başlamamak için neler yapılmalı?

    Bu dönemler her zaman zordur. Bırakmak isteyenlerin peşini stres dönemleri bırakmaz. Sigara yalancı mutluluk sağlar, geçici huzur verir. Yoksunluk etkileri nedeniyle çok hızlı olarak sigaraya geri dönülebileceğinden kişinin her zaman yeniden başlamak için zayıf anını kollar. Başlatmak için bir yöntem bulacağı da göz ardı edilmemeli. Bir nefes çekmek bile tedavinin sıfırdan yeniden başlamasına yol açar. Stres faktörü olduğunda kişiler eskisinden daha yoğun kullanmaya başlıyor. Çok hassas dönemde olduklarına inananlar ise uzmana gittiklerinde yeniden başlamadan bu dönemi atlatabilir.



    Sağlık sorunları nedeniyle aniden sigarayı bırakan kişi iyileşince sigara içmemek için özel destek almalı mı?

    Kişi sigaranın kendisine verdiği zararı yeniden gözden geçirmeli. Bundan sonraki hayatında içmesi halinde kendisini nelerin beklediğini bir kez daha düşünmeli. Kendisini motive etmeli, ailesi ve sevdiklerinden destek almalı. Her şeye rağmen tıbbi durumunu bildiği halde devam etmek isteyenler ise yardım almalı.



    YA ŞİŞMANLARSAM!

    Sigarayı bırakan insan mutlaka şişmanlar mı?

    Aslında yanlış değil. Sigara içmenin kilo almayı engelleyici bir etkisi olduğu biliniyor. Nikotin, beyindeki iştah merkezini etkisi altına alıyor ve yemek yeme zevkini köreltiyor. Fazla kalori harcaması konusunda metabolizmayı harekete geçiriyor. Neyse ki, vücudumuzdaki tüm bu değişimler zaman içinde kendiliğinden yok oluyor ve metabolizma bir süre sonra normal temposuna dönüyor.



    Light sigara daha mı az zararlı?
    İşte tiryakilerin klasiklerinden biri. Oysa, içeriğinde daha az nikotin ve katran bulunan 'light' sigaralar, diğerlerinden daha az zararlı değil. 'Light' içiciler bağımlılıklarını bu yolla gizleyerek sadece kendilerini rahatlatıyor. Çünkü onlar 'light' sigaradan daha derin ve sık nefesler alıyor. Böylece kanser riski taşıyan katran ve nikotin miktarının oranı, normal sigaranınkiyle aynı oluyor.



    Sigaranın ritüellerine yenilmeyin


    Sigara içenleri sadece el ve ağız alışkanlıkları değil, ritüeller de bağlıyor. Çakmak taşıma, kahve ile birlikte içme, yemek saatlerini ayarlama gibi ritüelleri olan sigaranın psikolojik bağımlılığından kurtulmak için kendinize inanmanız yeter!..



    Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Amatem Klinik Şefi Psikiyatrist Doç. Dr. Duran Çakmak, sigara içme alışkanlığının terk edilmesi sırasında alınabilecek psikiyatrik önlemlerle ilgili sorularımızı yanıtladı:



    Sigarayı bırakma sürecinde psikolojik bağımlılık nasıl yenilmeli?

    Fiziksel bağımlılık diğer tüm bağımlılık maddelerinde de olduğu gibi 7-10 gün etkilidir. Bu süre sonra madde fiziksel olarak istenmez. Bu maddeyi kullanma veya bu alışanlığı sürdürme isteği psikolojik bağımlılığı gösterir. Kişinin bu süreçte sosyal destek alması, etrafa vereceği zararları görerek düşünce yapısını değiştirmesi psikolojik bağımlılığı aşmakta yararlı olur.



    Bu konuda psikiyatri neler yapabilir?
    Bağımlılık psikiyatrisi, kişinin kendisini tanımasını, bağımlılık yapıcı diğer maddeler hakkında bilgi sahibi olmasını, zihinsel farkındalığı arttırır. Psikolog veya bu konuda eğitilmiş kişi ile gerçekleştirilen terapiyle sigarayı bırakmaya çalışan kişi hızlı bir sürece girer.



    Sigarayı bırakmak neden zordur?

    Diğer maddelerden daha yaygın kullanıldığı için. Psikolojik olarak el, dudak alışkanlığı, çakmak taşıma gibi ritüelleri de fazla olduğundan bağımlılık şiddeti yükselir. Bırakması da o derece zor olur. Bu nedenle bırakmak için hazır olduğunuzu düşündüğünüz an bırakın ve tarihte kesinlikle erteleme yapmayın. Biz kişilere bağımlılık yapıcı tüm maddeleri bilmelerini veya bilmeseler bile uzak durmalarını öneriyoruz. Ancak uzun vadede de olsa sağlıklarını bozan bu maddeye karşı kararlılıkla savaş verilmeli. Yoksunluk belirtilerine hazırlıklı olun.



    Sigaranın yarattığı psikolojik bağımlılık nedir?

    Bağımlılığı sadece fiziksel veya psikolojik değil. Biz artık genel olarak değerlendiriyoruz. Kişiler sigarada haz arar. Bırakmak istenilen dönemin ilk başlarında da kişiler yine bu hazzı arar. Bir dönem sonra sigara ciddi fiziksel bağımlılık da yapar. Bu dönem bir çizgidir. Bırakmak istemek, bulamama hali bedenin bu maddeyi bırakırken yaşadığı psikolojik bağımlılığın alarm durumudur. Bazı kişilerde uyku düzeninde bozukluk, sinirlilik, belli bir zaman sonra yoksunluk belirtileri de yaşanır. Ancak bu durum zamanla, daha az şiddetle hissedilir. Bıraktıktan sonraki 1 ay aşılırsa özellikle 6. aydan sonra kişilerde sönme (sigara içme isteğinin tamamen bitmesi) yaşanır.



    Kimlerin sigarayı bırakırken psikiyatrik desteğe ihtiyacı olur?

    Kararlılığı az olan, çelişki yaşayan, bırakıp tekrar kullanma alışkanlığına gidenlerin destek alması yararlı olur. Kişinin ruhsal hastalık, gerginlik, kaygı düzeyiyle ilgili tedavi gördüğü bir hastalığı varsa da psikiyatrik destek alması gerekebilir. Aile ve arkadaş çevresinden bir destek grubu varsa yoksunluk belirtileri ortaya çıkınca bu kişilerden birini arayarak destek almalı. Gençlerin, çocukların anne veya babalarına maddeyi bırakmak için yapacağı baskı yararlı olabilir. Eşlerin baskısı veya ricasının arttırılması da oldukça etkilidir. Sigarayı bırakmak isteyen kişi kendisine verdiği zararı göz ardı edebiliyor ancak sevdiği bir insanın isteği olduğunda daha hızlı





    Doğacak kızı için karar verdi
    Ünlü aktör Ben Affleck, oyuncu eşi Jennifer Garner'ın hamile olduğunu öğrendikten sonra 2005 yılının Ağustos ayında sigarayı bırakmaya karar verdiğini açıkladı. Doğacak bebeklerinin sağlığı için artık evde sigara içmemesi gerektiğini kabul eden Affleck, "Uzun zamandan beri bırakmak istiyordum. Doğacak kızımız sayesinde harekete geçtim" dedi. Çifte yakın kaynaklar, Garner'ın hamileliği boyunca ve sonrasında sigara kokusuna dayanamadığını söyledi. Affleck bir daha sigaraya başlamadı.



    Sigarayı bıraktıran önemli ipuçları

    Kriz hallerinde bunları uygulayın

    1. Yanınızda elma, üzüm, şeker ve sakız taşıyın.

    2. 10 kere derin nefes alın ve sonuncusunu tutarken bir kibrit yakın, üfleyerek söndürün. Kibriti sigara söndürür gibi kül tablasına koyun.

    3. Gevşeyin ve size keyif veren bir hayal kurun.

    4. Sigara yerine mum veya şamdan yakın.

    5. 'Hayır' diye bağırın.

    6. Hiçbir zaman 'bir taneden bir şey olmaz' demeyin!



    Bırakırken zorluk yaşamak istemiyorsanız;


    1. Mümkün olduğu kadar sigara içmenin yasak olduğu yerlerde vakit geçirin.

    2. Sigarayı hatırlatacak alkol, kahve gibi içecekler tüketmeyin.

    3. Elinizde sigara yerine para, kalem gibi şeylerle oyalanın.

    4. Ağız için kürdan, bitkisel çubuk... vb. kullanın.

    5. Sigara içmeyi hatırlatan ortamlardan uzak durun.

    6. Dişlerinizi fırçalayın.

    7. Kısa süreli beden eğitimi hareketleri yapın.

    8. Az ve sık sık yemek yiyin.

    9. Kendinizi muhakkak ödüllendirin ama sigarayı bırakmaktan kazandıklarınızın fazlasını da harcamayın.



    Sigarayı bırakmak isteyenlere birkaç öneri

    Artık sigarayı bırakmaya karar verdiniz. Daha önce bırakmaya çalışıp da tekrar başladıysanız, niçin başarısız olduğunuzu düşünün ve nedenlerini yazın: Geçen sefer niye sigaraya başladım?
    Bu sefer aynı hatayı yapmamak için nasıl bir plan yapmalıyım?



    Bir gün belirleyin...

    Sigarasız yaşama geçeceğiniz günü önceden belirleyin. Bu gün, Stresinizin mümkün olduğunca az olduğu, Kendinize zaman ayırabileceğiniz, size sigara istetecek etkenlerden uzak bir gün olsun. Bu günü kaydedip altını imzalayın ve görebileceğiniz bir yere Sigara günlüğü tutmaya başlayın. Her içtiğiniz sigarayı, ortamı, zamanı, kimlerle, niçin içtiğinizi kaydedin.



    Neler size sigarayı hatırlatıyor?


    Alkol Yemek sonrası Kilo alma korkusu Duygusal stres Kahve Diğer sigara içenler Bunlarla nasıl başa çıkacağınızı planlayın.



    Bunları yaşayacaksınız. Korkmayın:

    İlk 24 saatte huzursuzluk Gerilim hissi Düşünceleri toplamada güçlük Sinirlilik Yorgunluk hissi Titremeler Uykusuzluk



    Bu bahanelere sığınmayın:

    Büyükannem hayatı boyunca sigara içti ama 80 yıl yaşadı... Demek ki, büyükannenizin vücudu dışarıdan gelen tahribatlara karşı oldukça dayanıklıymış. Zaten kalp, ve damarlar sigaranın olumsuz etkilediği hormonları çok güzel kamufle eder. Yine de zavallı büyükannenizi bu bağımlılığınıza alet etmemelisiniz. Belli ki, o bir istisna. Ve mükemmel genleriyle sigara kullanmayan biri olarak belki de 100'üncü doğum gününde mumları söndürüyor olabilirdi. Bilimsel olarak kanıtlanan bir gerçek var ki, o da 18 yaşından önce sigarayla tanışan ve bu alışkanlığından on yıllar boyunca vazgeçememiş bir kişinin ortalama yaşam süresi sigara kullanmayanlara oranla 20-25 yıl daha kısa. Sigara içmenin en zararlı olduğu sürenin de nikotinin alımı ve etki etmesi arasındaki kısacık süre olduğunu söylüyorlar. Bağımlılık yaratan bu madde, ciğerlerin büyük bir kısmını aşarak saniyeler hızıyla doğrudan kan damarlarına gidiyor, oradan beyne ulaşıyor ve işte burada en büyük tiryakilere en büyük ödülünü veriyor. Beyin nikotinle tanışıyor ve onun özelliklerini öğreniyor. Bu da kısaca bağımlılık demek.



    Sigarayı bırakırsam, şişmanlarım...

    Aslında yanlış değil. Sigara içmenin kilo almayı engelleyici bir etkisi olduğu biliniyor. Nikotin, beyindeki iştah merkezini etkisi altına alıyor ve yemek yeme zevkini köreltiyor. Diğer yandan daha fazla kalori harcaması konusunda metabolizmayı harekete geçiriyor. Neyse ki, vücudumuzdaki tüm bu değişimler zaman içinde kendiliğinden yok oluyor ve metabolizma normal temposuna dönüyor.



    Ne de olsa light sigara içiyorum...

    İşte tiryakilerin klasiklerinden biri. Oysa, içeriğinde daha az nikotin ve katran bulunan 'light' sigaralar, diğerlerinden daha az zararlı değil. Uzmanlara göre 'light' içiciler bağımlılıklarını bu yolla gizleyerek sadece kendilerini rahatlatıyor. Çünkü onlar 'light' sigaradan daha derin ve sık nefesler alıyor. Böylece kanser riski taşıyan katran ve nikotin miktarının oranı, normal sigaranınkiyle aynı oluyor. Hatta bu yüzden zehir ciğerlerin en derinine kadar giderek orada tedavisi çok daha zor olan kanser türlerine yol açabiliyor. Ve işte en vurucu cümle: 'Light' içiciler aslında normal sigara kullananlardan çok daha sık sigara yakıyorlar.
#02.08.2009 16:43 0 0 0
  • Kendi kendine bırakmak gerçekten mümkün mü?

    Evet, mümkün. İyi bir motivasyonla sigara hiçbir tedavi veya yardım almadan da kendi kendine bırakılabilir. Zor olabilir ama başarılamayacak bir şey değildir. Gebe olduğunu öğrendikten sonra annelik içgüdüsüyle sigarayı bırakması iyi bir motivasyondur.

    Evet hamileliğimde içgüdüsel olarak bebeğime zarar vereceğimi düşündüm,hemen sigarayı bıraktım.Zaman içinde tekrar başladım.Şimdide büyük çaba içindeyim bırakma anlamında.Paylaşım için tşkk cnm umarım bana yardımcı olucak bu bilgiler..Sağolasın
#03.08.2009 00:03 0 0 0
  • Rica ederim canım .İnşallah sigarayı bırakmana yardımcı olur.Bırakmışken hiç başlamasan daha iyiydi umarım en kısa sürede sigarayı bırakırsın.
#03.08.2009 00:08 0 0 0
  • Büyük çaba sarfediyorum şu an bile yakmamak için kendimi zorluyorum..
#03.08.2009 00:17 0 0 0
  • Yakma canım başka şeylerle oyalan aklına gelmesin eğer aklına gelirse başka şey düşün. ( Bende bırakmaya çalışıyorum :( ama zor oluyor ya :) )
#03.08.2009 00:22 0 0 0
  • evet zor sabredıyorum,meyve hazırladım valla,yakmıcam yakmıcam yakmıcam yak-mı-cam
#03.08.2009 00:30 0 0 0
  • yakma - yakma- içme- meyve ye (afiyet olsun ) ( foruma mesaj yaz şiir yaz ) demesi kolay değilmi?? )
#03.08.2009 00:31 0 0 0
  • Ohh yarasın yaktım bile :D ama bıraktım ben normalde 3-5 tane içiyorum
#03.08.2009 00:33 0 0 0
  • O nasıl bırakmak oluyor3-5 tane içerek ???
#03.08.2009 00:35 0 0 0
  • 3-5 miiiiiiiiiiiiben günde 1 pakettttt
#03.08.2009 00:35 0 0 0
  • En kötü benim o zaman günde 2 paket
#03.08.2009 00:37 0 0 0
  • biz battık Reall
#03.08.2009 00:44 0 0 0
  • Evet canım ya bir an önce kurtulmamız lazım bu illetten :19
#03.08.2009 00:45 0 0 0
  • Yardım istiyorummmmmve bi tane yakıcam artıkk dayanamıyorum
#03.08.2009 00:58 0 0 0
  • noimageO nasıl bırakmak oluyor3-5 tane içerek ???noimage


    Normalde 2 paket içersen :D 5 taneyle günü kapatırsan bence bırakmış kadar oluyosun :D
#03.08.2009 01:46 0 0 0
  • yakma - yakma- içme- meyve ye (afiyet olsun ) ( foruma mesaj yaz şiir yaz ) demesi kolay değilmi?? )noimage

    evet demesi kolay ama yapması zor
#03.08.2009 01:51 0 0 0
  • Zor tabii ama imkansız değil başarabilirsin MAVİ birden bire kesme olmuyo kriz hesabı :D

    Usul Usul Azalt Sonra Birden Vur Bi TEKME Gitsin :)
#03.08.2009 01:52 0 0 0