Adana İlinde Bulunan Hanlar

Son güncelleme: 03.08.2009 01:28
  • adanadaki hanlar
    Gön Hanı
    Ramazanoğlu Piri Mehmet paşa tarafından 1530 yılında yaptırılmıştır. 360 dükkânlı ve bedesteni olan bu han, tümüyle yıkılmış günümüze yalnızca giriş kapısı gelebilmiştir.

    Bu hanın yerine Vakıflar Çarşısı yaptırılmış, eski kapısı da 1960 yılında restore edilmiştir. Büyük sivri kemerli olan bu kapı kesme taştan olup, kemerinin her iki üst köşesinde birer Mührü Süleyman motifi bulunmaktadır.
    Tuz Hanı
    Ulu Cami Mahallesi'nde bulunan bu hanın günümüze gelen yazıtından 1497'de Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yaptırıldığı öğrenilmektedir. Yapıldığı tarihlerden itibaren bu han içerisinde tuz satılmasından ötürü Tuz Hanı ismi verilmiştir.

    Hanın duvarları düzgün blok taşlardan yapılmış olup, yapının bir bölümü yıkılmış, sonraki yıllarda garaj olarak kullanılan hanın batı köşesinde de küçük bir mescidi bulunuyordu.

    Karataş Hanı

    Osmanlı menzil hamlarından bir örnek olup, giriş kapısı üzerindeki yazıtından 1782'de Mir Ali tarafından yaptırıldığı öğrenilmektedir.

    Günümüze harap bir şekilde gelmiş olup, kuzeydeki giriş kapısı ile doğu yönündeki duvarları tamamen yıkık bir durumdadır.
#03.08.2009 01:28 0 0 0