Gülleri neden budamalıyız

Son güncelleme: 04.09.2009 21:38

  • noimage

    Budama yapılan çiçekler daha sağlıklı gelişir ve kuvvetlenir. Ayrıca çok daha fazla ışık ve hava almaları sağlanır. Budamayla çok daha iyi ve kaliteli çiçekler elde edilebilir.

    Gül, budama isteyen bir bitkidir. Budandıkça gençleşir ve ömrü uzar. Her yıl budama yapılmalıdır. Budama zamanı, gülün cinsine göre değişir. Yılda bir kez açanlar, çiçekler i geçtikten hemen sonra budanabilir. Gülü diktikten bir yıl sonra ilk budaması yapılabilir. Budama, dikim aşamasında dikim budamasıyla başlar ve her yıl yapılan yıllık budamalarla devam eder. Yapılmazsa bitkinin boyu yükselir, şekli kaybolur, önce çiçek sayısı artar daha sonra hızla azalır. Kalitesiz küçük çiçekler oluşur.

    Budamaya kuru, hastalıklı, çok ince dallardan başlanır. Çiçeğin altındaki, üç ya da beşinci yaprağın hemen üstünden, dışa bakan gözler üzerinden işlemi gerçekleştirin.

    Birbirine gölge yapan ve rekabet halinde olan dalların güneş almaları için orta kısmına yakın yerden budayın.

    Güllerde yapılan yanlışlardan biri de geçmiş ve solmuş çiçekler in bitki üzerinde bırakılmasıdır. Bu, yeni çiçekler in oluşumunu engeller ve kuvvetsiz kalmasına neden olur. Bu nedenle solmaya başlayan çiçeği, çiçek sapının alt kısmında iki adet yaprak bırakarak kesin.
#03.08.2009 10:09 0 0 0
  • tesekürler
#04.09.2009 00:54 0 0 0
  • gülleri çok seviyorum ama yetiştirmeyi beceremedim bir türlü.balkonda yetiştirmek çok zor oluyor ama ısrarla tekrar tekrar deniyorum.ellerine sağlık.
#04.09.2009 21:38 0 0 0