Aşkın Gözyaşları Echeveria

Son güncelleme: 03.08.2009 10:17
  • noimage

    Nice aşığa dert ortağı olduğundan mıdır bilinmez Aşkın Gözyaşları adıyla da bilinir Echeveria. Havalar ısındığında, kavuniçi minicik bir çiçek uzatıverir başını mavi-gri yaprakların arasından. İşte o zaman görenler kıskanır güzelliğini.

    Yeryüzüne dağılmış 150 türü olduğunu biliniyor. Ülkemizde yaygın olarak görülen türü Echeveria Elegans'tır. Çiçekler i yaprak sapında karşılıklı olarak sıralanır. En altta başlayan çiçeklenme, sapın en üst kısmına değin uzanır. Bu da bitkinin uzun süre çiçekli kalmasını sağlar. Rozet biçiminde mavi-gri porselenlere benzeyen yaprakları, incecik bir sap üzerine sıralanan kavuniçi ve san hareli çiçekler iyle, kaya bahçelerinin vazgeçilmezidir. Bahçesi olmayanlar da kolaylıkla yetiştirebilirler onu. Tabii balkon ya da teraslarının en özel köşelerini ayırmak şartıyla. Hatta ev içinde güneş alan bir yere de razı olur kolayca. Bir de dekoratif bir saksıya koyarsanız değmeyin onun keyfine.

    Meksika, Orta Amerika ve özellikle Teksas'ın yan çöl ortamında doğal olarak yetişen çiçekler dendir. Yaprakları etli bir bitki türüdür. Bu da, su tutma niteliğinin en önemli göstergesidir. Adını ispanya'nın Bask Bölgesi'nde doğmuş ve Meksika'da çalışmış botanikçi-ressam, Atanasio Echeveria'dan almıştır. Zaten görüntüsü de tıpkı tabloları andırır. Bodrum'daki kimi seralarda Aşkın Gözyaşları adıyla da bilinir.

    Aşkın Gözyaşları - Echeveria Bakım

    Bakımı çok kolay bitkidir. Sıcağa dayanıklı bir tür de olsa, yarı gölgede maviye çalan yaprakları daha diri olur. Çiçeklenme bittiği zaman kurumaya başlamış olan saplar dibinden kesilirse iyi olur. Bu da aynı sezon içinde ikinci bir çiçeklenmeyi sağlayabilir.

    Aşkın Gözyaşları - Echeveria Toprak

    Kumlu ve verimsiz toprakları sever. Bir Echeveria'yı nemli orman toprağına dikmek hata olur. Kum ve bahçe toprağının eşit karışımı en ideal topraktır. Saksıların üzerlerini yanardağ tüfüyle kaplayabilir hatta toprağına da karıştırabilirsiniz.

    Aşkın Gözyaşları - Echeveria Sulama

    Çoğu sukkulentlerde olduğu gibi aşırı sulama bitkinin ölmesine sebep olabilir. Bulunduğu kabın dip kısmı kesinlikle delik olmalıdır. Güneş altında sulamayın, yaprakları çürür. Su genelde akşam saatlerinde verilmedir. Yaz aylarında toprağı kurudukça sulayın. Kışınsa hemen hiç su istemez. 15 günde bir az ölçekte sulamanız yeterli olacaktır.

    Alkın Gözyaşları - Echeveria Çoğaltma

    Echeveria gövdesinde minik yavrular üretir, bunlar sonbaharda sökülür ve kum ve torfun yarı yarıya karışımına dikilir. Ara sıra sulanır, iki ay içinde köklenmeye başladığını görürsünüz. Bitkiler de bu dönemde gelişir. İkinci bir yöntem de yaprak çeliğidir. Sağlıklı bir bitkinin yaprağı kesilip birkaç gün gölgede tutulduktan sonra dip kısmından yine aynı karışıma dik olarak yerleştirilir. Yaprakların ıslanmamasına özen göstermek kaydıyla ara sıra sulanır. Yaprağın dibinden minik Echeveria'nın doğuşunu bekleyebilirsiniz. Bir de elbette tohumdan üretilir Echeveria. Ne var ki çok ince olan tohumlar daha profesyonel bir emek ister.
#03.08.2009 10:17 0 0 0