Cyrano Kompleksi

Son güncelleme: 04.08.2009 01:51
  • Kişinin kendi gereksinimlerini, amaçlarını diğer kişiler tarafından gerçekleştirilmesini yeğleyen tutuma "Cyrano kompleksi" denir.


    Bu kompleksle yaşayan kişiler başkalarının başarılarından en az kendileri başarmış kadar sevinç duyarlar.

    Kişinin kendini bir başkasının yerine tam anlamıyla koyabilme yeteneği bu özelliğin temelidir. (Empatik düzeyde değil) İşin içine suçluluk duyguları, kendi kendini cezalandırma veya mazoşizm gibi şeyler karıştığı zaman, Cyrano kompleksi bir hastalık halini alabilir. Bu kişiler sürekli birileri için bir şeyler yaparlar, karşı taraftan talep gelmese de baskı yaparak bir şeyler yapmaya çaba gösterirler. Kendileri her zaman ikinci plandadırlar.

    İsterseniz şimdi de günlük yaşamımızda sıklıkla kullandığımız "kompleks" kelimesini inceleyelim. Karmaşık anlamına gelen bu kelime bilinçsiz olarak kişinin ruhsal yaşantısını etkileyen düşünce karışıklıklarıdır. İletişimimizi tanımlarken bazen "ama çok kompleksli biri, burnu çok havada, kimseyi görmüyor" şeklinde ifadeler kullanırız. Yaşamın her alanında komplekslerle iç içe olabiliriz. En sık görülen aşağılık kompleksidir. Kişi bunu değişik şekillerde gösterebilir. Temelinde insanın kendine olan güvensizliği ve hissettiği yetersizlik duygusu yeter. Böyle bir insan her sözden, davranıştan, kişiden alınır, ortama küsebilir. Böyle bir kişilik kimseyi beğenmeyecek, dikkate almayacak tavırlar sergileyerek kendini ortaya koyabilir. Sürekli insanları eleştirerek, olayları hep kendi yönünden görmeye çalışır. Bu da bir tür büyüklük kompleksine adım atmadır.

    Aşağılık kompleksinin oluşmasının en önemli etkeni çocukluk döneminin çok kötü geçmesidir. Anne, baba ve öğretmenler çocuğu hep eleştirip, aşağılamışsa, karşılaştırma yapılmışsa, bu çocuk komplekse adaydır. Ayrıca aile içinde yoksulluk, yokluk, sürekli kavga, problem yaşanıyorsa, temel ihtiyaçları zamanında karşılanmıyor ve istekleri hep baskılanıyorsa, ailede ayrılık, üveylik varsa (sağlıksız iletişimli) bu çocuk- gençlerde aşağılık kompleksi oluşma riski olabilir. Gösterilecek sevgi, ilgi, onay ile bu risk azaltılabilir.
#04.08.2009 01:51 0 0 0