İşaret Dili Kütüphanesi Açıldı

Son güncelleme: 04.08.2009 21:11
  • İşaret Dili Kütüphanesi - Bursa İşaret Dili Kütüphanesi - Türkiye İşaret Dili KütüphanesiBursa`da, dünyanın en eski işaret dilleri arasında yer alan Türk işaret diliyle ilgili kütüphane açıldı.

    Kütüphaneyi kullanan işitme engelliler, tercüman vasıtasıyla bilmedikleri kelimelerin anlamlarını öğrenirken, okuma-yazma bilmeyenler ise işaret diliyle hazırlanan CD`ler vasıtasıyla "Kitap okuma"nın ve yeni şeyler öğrenmenin keyfine varıyor.
    Kütüphanenin kurucusu ve Bursa Sağır Dilsizler Himaye ve Yardım Derneği Başkanı Recep Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 asrı geçen mazisiyle Türk işaret dilinin, dünyanın en eski işaret dili olduğunu belirtti.
    Osmanlı padişahları ve vezirlerinin, yabancı diplomatlar karşısında "Anlaşılmadan anlaşmak" amacıyla işaret dili kullandığını vurgulayan Şahin, şunları söyledi:
    "Bunu fark eden Fransız diplomatları da işaret diline merak salmışlar ve böylelikle işaret dili, Osmanlı coğrafyasının dışına ilk kez Fransız diplomatları aracılığıyla Avrupa`ya taşınmıştır. Fransız diplomatlardan bunu gören ABD`li diplomatlar da bu dili, Amerika kıtasına taşımıştır."
    Eğitim almış işitme engellilerin kelime haznesinin oldukça düşük olduğunu, okuma-yazma bilmeyen işitme engellilerin ise işaret dili dışında anlaşıp, öğrenme yollarının bulunmadığına işaret eden Şahin, şunları kaydetti:
    "Bu gerçekten yola çıkarak, işaret dili kütüphanesi açmaya karar verdik. Buraya gelen işitme engelli, kitap okuduğu sırada anlamadığı bir kelimeyi soruyor, tercümanımız da o kelimenin anlamını izah ediyor. Ama bir kitapta mutlaka işitme engellinin anlamını bilmediği bolca kelime bulunuyor.
    Ayrıca yüzlerce sayfadan oluşmuş bir kitabı önce okuyup, sonra özetini çıkarıyoruz. İşaret dili tercümanlarımız kitabın özetini anlatırken, görüntüsünü kaydediyoruz. Daha sonra bu görüntüleri CD`lere yüklüyoruz. Dileyenlere bu CD`leri kopyalayıp, ücretsiz olarak veriyoruz, dileyenler de burada izleyebiliyor."

    İLKYARDIM EĞİTİMİ, İSTİKLAL MARŞIİmkanlarının kısıtlı olması nedeniyle bugüne kadar 18 CD hazırlayabildiklerini dile getiren Şahin, şunları söyledi:
    "İstiklal Marşı ve Atatürk`ün Gençliğe Hitabesi, ilk hazırladığımız CD`lerdir. Çanakkale Savaşı gibi millet olarak hassasiyet duyduğumuz konuları CD`lere aktardık ki `Aynı hassasiyeti, işitme engellilerimizle birlikte paylaşalım` diye düşündük. Ayrıca Nasrettin Hoca fıkraları ve bazı hikaye kitapları ile ilk yardım eğitimi gibi günlük hayatı kolaylaştırıcı CD`ler hazırladık."



    Kaynak: AA
#04.08.2009 21:11 0 0 0