Lir Kuşu (Menura)

Son güncelleme: 05.08.2009 13:34
  • Lir Kuşu Hakkında

    noimage

    Kuşun ismi, erkeğinin kuyruğunu gösterdiğinde lire ( Müzik aleti ) benzemesinden gelir. Dışdaki iki tane kalın beyaz ve kahverengi tüyler bir çerçeve şeklini oluşturur. Bu tüyler iki yaşından sonra olgunlaşır.İçerdeki daha ince tüyler ise telli çalgılar gibidir.


    Lirkuşu örümcekler,solucanlar,böcekler bazende tohumlar ile beslenir.Yiyeceklerini ayakları ile yaprakları karıştırarak bulur.yiyecek bulme peşine yalnız çıkar.Fakat dişiler ve genç erkekler beraber beslenirken görülebilir.
    Lirkuşu,güney doğu Avustralya ana kıtası ve güney Tasmanya'da nemli ormnlarda bulunur.Toprak meskenli bir kuştur.Fakat geceleyin ağaçlarda tüner.Kuşlar daimi ikametgahlı olup,bölgelerinden pek uzaklara gitmezler.Nadiren uzaklar giderler ve 10 km ev merkezli bir alan içinde bulunurlar.

    noimage

    Lirkuşu hersene Nisan ve Ekim ayında ürer.tek yumurta üzerine oturur.Erkekler çeşitli dişi ile çiftleşir.Dişi yuvayı kendisi yalnız yapar.Kuluçka dönemi yaklaşık altı hafta sürer.Yumurtadan çıkan yavru ile annesi ilgilenir.Yavru yuvayı ancak 6-10 hafta sonra terk edebilecek duruma gelir.

    Adını yalnız erkeklerinde bulunan görkemli kuyruk tüylerinden alır. Bu kuştüyleri Eski Yunanlıların kullandığı telli bir çalgı olan lire benzer. "Lir" 16 telekten oluşur. Dıştaki enli telek çifti lirin kolları biçiminde kıvrılmıştır. Ortada yer alan telek çifti uzun ve serttir. Öbür 12'si ise yelpaze gibi yayılarak lirin tellerini çağrıştırır.

    Lir kuşunun iki türü vardır. Görkemli lir kuşu (Menura novaehollandiae) ve Albert lir kuşu (Menura albeni) adlarıyla tanınan bu türlerin ikisi de Avustralya'nın güneydoğusundaki ormanlık kesimlerde yaşar. Renkleri kahverengidir. Dişilerin erkeklere göre çok kısa ve kama biçiminde bir kuyruğu vardır. Böcekler ve salyangozlar başlıca besinlerini oluşturur. Çok hızlı koşar, hemen hiç uçmazlar.

    Yaklaşık horoz iriliğinde olan görkemli lir kuşunun erkeği tıpkı horozlar gibi gösterişli bir tavırla dolaşır. Dişiye kur yapacağı zaman önce çalı çırpı ve yapraklardan bir düzlük oluşturur. Gösteri sırasında kuyruğundaki beyaz tüyleri yelpaze gibi sallayarak öne doğru kıvırır ve çok uzaklardan duyulan bir sesle öter. Öterken öbür kuşların ve hayvanların da seslerini taklit eder.

    Lir kuşları yaşamları boyunca tek eşli kalır. Dişiler kubbe biçiminde geniş bir yuva hazırlar, bu yuvaya koyu renkli ve lekeli tek bir yumurta bırakırlar. Dişi yuvada kaldığı sürece erkek, fazla uzaklaşmadan ötmesini sürdürür; ama yuvaya hiç uğramaz. Yavru 3-4 yaşına kadar anne ve babasının yanında kalır. Böylece bir lirkuşu ailesinde değişik yaşlarda 2-3 yavru bulunabilir.


#05.08.2009 13:34 0 0 0