KİMLERE SELÂM VERİLMEZ?

Son güncelleme: 31.08.2007 02:42
  • "Selâm" Allah (cc)'in güzel isimlerinden (Esmâi hüsnâ) bir isim olup bununla selâm vermek, verilene selamet ve esenlik duâsında bulunmak ve Allah'ın "selâm" isminin onda tecelli etmesini dilemek demektir. Öyleyse böyle mübarek bir ismi yakışmayan yerlere koyma hakkımızın bulunmadığını bilmek gerekir. Meselâ kâfire, hidayetini dileme, hariç duâ yapılmaz. Selâm da bir duâ olduğuna göre ona selâm da verilmez. Işin esasının bu olduğunu bildikten sonra selâm verilmeyecek kimseleri iki gruba ayırabiliriz:

    1. Selâm alıp vermekten daha önemli ve faziletli işlerle meşgul olanlar.

    2. Selâmın konulmasına elverişli ve layık bir mahal olmayanlar. Buna göre:

    l. Kur'ân okuyana, Ezan okuyana, Kâmet getirene, Cum'a ve bayramlarda hutbe okuyana, Namazla meşgûl olanlara, (ancak aralarında namaz kılmayan varsa ona selâm verebilir), Tedrisle ve Şer'i ahkâm halletmekle meşgul olana, her çesidiyle zikirle meşgul olana.

    2. Kâfire, sahih görüşe göre zımmiye, fıskını açık açık yapan fasıka, şarkı ve çalgı ile meşgul olana, mübah olmayan oyunları oynamakta olana, güvercin uçurmakla meşgul olana avretini örtmeyenlerin bulunduğu hamama, imameyne göre helada bulunana, idrarını yapmâkta olana, yalan, güldürü, gıybet, dedikodu vb. ile meşgul olana, insanlara sövene, sokaklarda kadınlara bakakalana.

    Satranç oynayana selâm verme konusunda ihtilaf vardır. Imam A'zam verilir der. Eğer zihin eksersizi yapmak için oynuyorlarsa zaten caizdir. Zaman öldürmek için oynuyorlarsa selâmla onları oyundan alıkoymuş olur. Ebu Yusuf ise kötü bir iş yapmakta olduklarını ima etmiş olmak için selâm vermez, verirse mekruh olur der. Müslüman olan ve olmayanların ya da selâm verilebilen ve verilemeyenlerin bulunduğu bir gruba selâm verir ve müslümanları ya da selâm verilebilenleri niyet eder. Yemek yemekte olanlara uğrayan onların yemeğine muhtaç ise ve selâm verince onu da yemege davet edeceklerini biliyorsa selâm verir, değilse vermez (Fetâvây-i Hindiyye, V/326; Bezzâziyye, VI/354; Akkirmanî, Serhu Erbâin,163 vd).
#07.09.2005 21:54 0 0 0
  • Allah (c.c) razı olsun bilgiler için
#16.06.2007 20:10 0 0 0
  • töbe töbe ne zormus meger islam biz bunları bilmeden yaptıksa günah olmuşmudur hocam ya ALLAH ALLAH
#16.06.2007 22:40 0 0 0
  • tutsakbulut bu konuda üzgünüm sana katılamıyacağım.
    islam kolaylık dinidir.sen yazı yazmayı okumayı nasıl öğrendin?bir zorluk çektin iki çektin ama öğrendin.neden dinimizi okuma konusuna gelince zorluk çekiyoruz bence burda durup düşünmelisin.herşeye zamanımız varda asıl bizi kurtaracak ebedi saadeti öğrenmeye zamanımız yok.bu sadece senin için değildir sakın yanlış anlama
#17.06.2007 00:02 0 0 0
  • hocam ben yuce ALLAHIN , biz acizlere kendini ispata ihtiyacının olmadıgını hatta RABBI tanımanın bizim ihtiyacimız oldugunu düşünüyorum ama bu yolda yururkende hurafe denilen dini aslında kotü gösteren<< düsünen sebeb sorabilen insan için>> konulardanda uzak durmak baskalarının da aydınlanmasını dinimize akıllı bir acıdan bakılmasını istiyorum yüce RABBİMİN ne keramete nede bize ihtiyacı var ihtiyac sahibi biz acizlerizdir oyleyse camidekine selam vermek enkolayıdır selama ve ilgiye caminin dısındakılerin daha da cok ihtiyacının oldugunu düüsnüyorum biz acızler ALLAHA ne verdikte RARBİMİZ bize dünyasında yasama ve sınav hakkını verdi biz kimizde ALLAHIN SELAMINI rattıklarından esirgiyoruz birgün hesap saatinden önce kulu yerine koyup bana deseki<< töbe<< al verdiklerini ver verdiklerimi , söyle bakalım kardeş ne vere bilir bu zavvalı RABBINA ben ancak gözüm yasını eyik basimla yere dökebilirin gözüm yası onun yasın düstügü yer onun RABBIMIZIN bize cömertliklerin den elimize ne gectiyse gördüügmüz her canlı ile paylasmalıyız bence cansızlarına de saygı duymalıyız
#17.06.2007 12:17 0 0 0
  • ben hoca değilim öncelikle bunu belirtmek isterim

    lafımın sana olmadığını belirtmiştim başta.dinimizi hurafelerden ayırıp o en güzel haliyle ğrenmek için okunmalı diyorum dinimiz.bunu kaynağıda Kuranı Kerimdir.

    Selâmlaşmak
    Nisa sûresi 86. âyette, "Size selâm verildiği zaman, onu daha güzel veya misli ile iade edin" buyurulmuştur. Peygamberimiz (s.a.v), "Varlığımı kudret elinde bulunduran Allah'a yemin ederim ki, mümin olmadıkça cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de mümin olmazsınız. İster misiniz size bir amel bildireyim ki onu yaptığınız zaman birbirinizi sevmiş olursunuz? Aranızda selâmı yayın."buyurmuşlardır. Diğer hadislerinde de:
    "Bir müslüman diğer bir müslüman'a selâm verdiği; o da selâmı iade etliği zaman bir melek ona yetmiş kere selâm eder."
    "Bir müslüman diğerine selâm vermeden geçerse melekler bile şaşar" buyurmuştur.
    "Esselâmü aleyküm ve rahmetullah" cennet ehlinin selâmıdır. Selâm ile beraber bir de el sıkışmak sünnettir.
    Peygamberimiz (s.a.v): "Bir topluluğa uğradığınız zaman selâm verin. Oturmak gerekiyorsa oturduktan sonra; kalkıp giderken yine selâm verin. Birinci selâm, ikinci selâmdan daha önemli değildir. İkisi de aynı hükümdedir" buyurdular.
    Toplumdan ayrılırken de "selâmünaleyküm" demek pek yaygın değil. Hatta garip karşılayan bile vardır. Oysa ayrılırken de selamlaşmayı yaymak gerekir. Yine Allah Resûlü'ne Enes (r.a): "Yâ Resûlellah, selâm verirken eğilelim mi?" diye sordu., Allah Resulü, "Hayır" buyurdular.
    "Öpüşelim mi?" dedi.
    "Hayır öpüşmeyin" buyurdu.
    "Müsafaha edelim mi?"
    "Evet, müsafaha edin" buyurdular.
    Sevmenin ve sevgi ile cennete yönelmenin en kolay yolu, selâmı yaymaktır


    Müsâfeha nin anlami :
    müslümanlarin birbiri ile karsilastigi zaman, müsâfeha etmeleri sünnettir. simdi moda olan parmaklari tutarak avucuna koyarak yapilan tokalasma, müslüman adeti degildir. Sünnet olan ise, karsilasinca selam söylesirken, sag el dört parmak icleri, ciplak olarak eldivensiz örtüsüz, karsisindakinin sag eli disina bas parmagi tarafina yapistirmaktir. bas parmakta bulunan damardan muhabbet (sevgi)yayilir. Müsafeha ederken birbirine muhabbet gecer.

    alinti Dini Terimler Sözlügü (türkiye gazetesi)


    Alıntı:
    ORiJiNAL YAZARI : Kenshi
    Allah (c.c.): Bir selamla selamlandığınız vakit, siz ondan daha güzeli ile selamı alın, yahut aynıyla karşılayın. Şüphesiz ki Allah. her şeyin hakkını gerektiği gibi arayandır, buyurur. (Nisa, 86)
    Selam: Ayıp ve fenalıklardan uzak ve hayatın uzun olması anlamında duadır.
    En güzel selamlaşmak: Esselamü aleyküm denilince, ve aleykümüs selamü verahmetüllah şeklinde, veya:
    - Esselamü aleyküm verahmetüllah denilince
    - Ve aleykümüsselamü ve rahmetüllahi veberakatüh, şeklinde selama karşılık vermektir;

    Selamlaşmada adabı:

    1- Mü'minlerin bulunduğu yere girildiğinde ve oradan ayrıldığına selam vermek. Peygamberimiz (s.a.v.): "Sizden biriniz meclise geldiği zaman selam verdiği gibi, ayrılırken de selam versin. Çünkü birinci selam sonrakinden daha faziletli değildir." buyurur. (Tirmizi, es-Sünen).
    2- Gayri müslümlerle karşılaşıldığında. önce onların selam vermesini bekleyerek, selamlarından sonra "ve aleyke" demek,
    3- Müslümanların olduğu bir yerde tanıyıp tanımamaya bakmadan herkese selam vermek,
    4- Selamlaşmada: küçük olanın büyüğe, az olan grubun çok olanlara. yürüyenin oturana, binit üzerinde bulunanın yaya olana selam verme adabına riayet etmek,
    5- Fesat çıkarmayacaksa, akraba kadınlarla da selamlaşmak.
    6- Verilen selama cevap vermek vaciptir. Topluluk içerisinden birinin cevap vermesiyle diğerlerinin üzerinden selam alma farziyyeti sakıt olur;
    7- Selama hemen cevap vermek. Mümkün olduğunca cevabımızı verene duyurmak,
    8- Selam verirken ve alırken sesimizi çok yükseltmemek ve kısmamak.
    9- Selam verirken ve alırken sesimizi hürmet ifade edecek şekilde ayarlamak.
    10- Selamı duymazlıktan gelmemek (saygısızlık ifade eder).

    SELAMIN VERİLİP ALINMAYACAĞI YERLER:

    1- Tuvalette ve hamamda verilip alınmaz,
    2- Günaha sebep olan veya günahla meşgul olduğu halde selam verilmez alınmaz.
    3- Kur'an okuyana, hadis rivayet edene, vaaz edene, ezan okuyana, kamet getirene ve namaz kılanlara selam verilmez,
    4- Fitneye sebep olacağı endişesi ile, genç ve yabancı kadınlara selam verilmez. Onların selamına sesli cevap verilmez


    selamlaşmak konusunda merak ettiğin her şey bu yazıda var.selam ve dua ile kal
#17.06.2007 13:34 0 0 0
  • teşekkürler bilgileriniz için
#17.06.2007 21:54 0 0 0
  • teşekkürler
#18.06.2007 08:40 0 0 0
  • kardes oldumuzu hepimiz biliyoruz ama nedense asgari bir müsterekte birlesemiyoruz dinimiz acıktır ve engindir biz insan hayvan kısası ALLAHIN yarattıgı herseyi semeliyiz inacımızın aslı budur zaten poroplemizinde temeli bu dur yoksa muslüman alaleminin hali bumu olmalıdır herkes tarafından kulanılan herkesten samar yıyen sömürülen bumudur olması gereken bak selamda anlasamıyoruz neden cünkü elimizde keserle geziyoruz va her gördügümüzü civi sanıyoruz halbuki kantarın topuzu ALLAHIN elinde biz kımızde onu bunu gunahkar ilan edip selam vermeyiz ALLAHIN selamı yer yüzü ve tüm kainatındır ama selamın da bir adabı vardır buna itirazim yoktur kardeşim ALLAHIN selamı üstüne olsun
#18.06.2007 12:39 0 0 0
  • Bilgileriniz için teşekkürler
#18.06.2007 15:33 0 0 0
  • babam yazsin buraya çünkü benim babam hoca
#27.06.2007 12:31 0 0 0
  • RedBull-Ankara06 öğren o zaman babandan sende yorum ekle olurmu acaba

    anlam veremiyorum bunu demene gerek varmıydı sence
#28.06.2007 12:23 0 0 0
  • Allah (C.C.) razi olsun.
#29.06.2007 17:08 0 0 0
  • İSLAM DİNİ kolaylık dinidir.Zorlaştıran bizleriz.ALLAH kaldıramayacağı yükü kullarına yüklemez.Eğer ortada bir emir var ise demekki yapılabilecek bişeydir.Paylaşım için teşekkürler.Bu gibi bilgiler aslında günahlarımızı dahada bir incelikle gözden geçirmemiz gerektiğini bize hatırlatan bilgilerdir.Tabi nefsin zoruna gittiği için kabullenmek zor.Yapmak zor.Ama sakın inkar etmeyin.Yapamamak başka böyle bişey yok demek başka.
#31.08.2007 02:42 0 0 0