İslamda Resim

Son güncelleme: 23.10.2009 15:56
  • Merak ettiğim bir konu var.Hz.Peygamberin "Benden sonra,benim suretimi gösteren bir şey görürseniz yırtın atın" mealinde bir hadisi olduğu söyleniyor.Eğer hadis,uydurma hadis değilse,o zaman için,resme tapılabilir endişesi ile söylenmiş olabilir bu söz.Ancak bugün bir resme tapacak kadar aptal bir insan düşünemiyorum.Eskiler namaz kılacakları odada resim varsa,resmin arkasını çevirip kılıyorlar veya resmi kaldırıyorlar.Bir de "Resim olan odaya melekler girmez" diye bir söz var.İnsanın kafası karışıyor.Bugün resimsiz bir hayat,resimsiz bir ev düşünmek bile zor,her yer resimle dolu,hem de ne resimler."Resim yapan birisine ötede,haydi bu surete can ver bakalım diye Allahın azarlayacağı" da dini söylemler arasında geçiyor.Bütün bu sebeplerle islamda resim sanatının gelişmediği biliniyor.Ama şimdinin din bilginleri,bunlara karşı çıkıyor.Bu durumda ben bir saf vatandaş olarak şaşırıyorum.Bu konuda hakikaten bilgisi olanlardan,beni aydınlatmalarını rica ediyorum.Saygılar.
#12.08.2009 10:20 0 0 0
  • Yzaımı hiç mi okumadınız,lütfen birşeyler yazın,ama biliyorsanız yazın.
#23.10.2009 15:13 0 0 0
  • Allah'ın birliği inancına dayanan İslâm dini, bu inancı korumak için son derece titizlik gösterir. Akla ve kalbe, gizli ve açık bir şekilde girebilecek her tür şirk ve putperestlik yolunu kapatır. Onun için de, resim konusunda hassas davranır. Çünkü çoğunlukla, sevilen kimselerin hatıralarını devam ettirmek gibi bir niyetle başlayan resim ve heykel işi sonunda, Allah'a şirk koşmaya, resmi ve heykeli yapılan kimseleri yüceltmeye veya tanrılaştırmaya kadar varır.
    Bu sebeple Hz. Peygamber (s.a.v.) İslam'ın ilk döneminde, ne suretle olursa olsun, resimli eşya kullanılmasını yasakladı. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.) şirkle mücadele halindeydi; insanları putlara, heykellere, resimlere ibadetten uzaklaştırıyordu. Nitekim resim ve heykeli şiddetle yasaklayan hadisler bu dönemde söylenmiştir. Buradan yasaklanan şeyin bunların kişileri şirke götürmesi, kutsallık ve tapınma aracı yapılması olduğu anlaşılmaktadır. Ancak, anılan endişe ve tehlikenin mevcudiyeti oranınca yasak oluş hükmünün varlığını koruyacağı; bunun bulunmayıp daha çok bir ihtiyacın ve estetik duygunun ifadesi olduğu durumlarda ise bu tür faaliyetleri aslî hükmü olan "mubah" çerçevesinde değerlendirmenin uygun olacağı söylenebilir
#23.10.2009 15:54 0 0 0
  • Resmin Haram Olanları ve Caiz Görülen Resimler
    İslam, doğuşundan itibaren putları kırmış, yıkmıştır. İslam peygamberi, Mekke'yi fethettiğinde Kabe içindeki bütün heykel ve resimleri temizlemiştir. Canlı varlıkların resimlerinin yapılması, suretler büyük günahtır. Canlı olmayan tabiat resimleri yapılmasına izin verilmiştir. İslam dininde suret işi, Allah'ın yaratıcılığını taklit ve puta teşvik temelinde yasaklanmıştır. Bu yüzden, üzerinde resim olan eşya, resimli kartpostal, resimli kâğıt caiz değildir. Oyuncaklar, bundan istisnadır. Tapınaklar içinde her türlü resim yasaktır. Hıristiyanlardaki tasvircilik ve Budizm'deki Buda heykelciliği İslam dininde yasaktır.
    İslam dini tasvirde, heykelde, tazime ve tapınmaya götüren her işi yasaklamıştır. Mukaddes kişilerin resimlerinin çizilmesi, tasvir edilmesi kesin olarak yasaklanmıştır. İslam güzel ahlaktan ibaret olduğunu bildirmiş ve ahlaksız resimleri, açık saçık her türlü baskıyı, müstehcen basım ve yayını, müstehcen sinema ve filmleri haram kılmıştır.
    Bununla birlikte, eğitim için çizgiyle anlatımı, fotoğrafçılıkta manzara çekimi, vesikalık fotoğraf, bilimsel ve idari işlerde kullanılan fotoğrafları serbest bırakan görüşler çoğunluktadır.

    buyur arkdasım
#23.10.2009 15:56 0 0 0