Diş çıkaran bebeklerin sorunları

Son güncelleme: 12.08.2009 14:29
  • Ebeveynler için bebeğin diş çıkarması, bir yandan çok beklenen, bir yandan da her yeni diş çıkışında korkulan bir seremoni halini alır. Bu durumun sizi oldukça uzun bir süre meşgul edeceğinden emin olabilirsiniz.

    Bu zorlu süreçte her çocuğun aynı şiddette sorun çıkarmayacağını bilmeniz gerekir. Kimi bebek bu dönemi kolay geçirirken, kimisi daha zor atlatır.

    İlk diş genellikle 6-7. aylarda çıkarken, bu süreç bazı bebeklerde çok erken, bazılarında çok geç olabilir.

    Dişetinde şişmelerin başlaması, dişlerin birden çıkacağı anlamına gelmez. Önce dişeti kızarır ve bebek dişlerini kaşımak ister. Sizi ısırmaya başlar. Ağrısı vardır. Salya akıtmaya başlar. Cildini tahriş etmesini önlemek için salyayı sık sık hafifçe silin. Bu dönemde, bol salyaya bağlı hafif öksürük de olabilir.

    Bazı bebekler bu dönemde ishal olurlar. Ancak ishal belirli bir süre devam ediyorsa, kötü değişik bir koku, değişik renk ve sümüksü salgı varsa, diş çıkarma nedeni ile ilgisi olmayabilir. Bu durumda doktorunuza danışmalısınız. Bebeğin ateşi çıkabilir.

    Genellikle kabul edilen, diş çıkarmaya 38 derecenin altında bir ateşin eşlik edebileceğidir. Bebeğin bunun üzerinde ateşi varsa, başka bir enfeksiyon geçiriyor olabilir. Bebeğin, dişlerini kaşıyıp ağrısını hafifletmesi için diş kaşıyıcıları vardır. Bunları buzdolabına koyup soğutarak, bebeğinizin dişleri için rahatlatıcı olan soğuk uygulamasına da yardım etmiş olursunuz.

    Eğer ağrı bu şekilde rahatlamaz ve bebek çok huzursuz olursa, ağrı kesici şurup ya da direkt dişe sürülen, bebeklere özel ağrı kesici kremler uygulayabilirsiniz.

    Doktorunuza danışmadan komşulardan duyduğunuz değişik ilaçlar kullanmamanız bebeğinizin sağlığı için daha iyi olacaktır.

    Bebeğiniz er ya da geç inci tanesi gibi dişler çıkarmaya başlayacaktır. Bunları sağlıklı tutabilmek için ağzında biberonla uyumaması, sütten sonra su içirilerek ağzının temizlenmiş olması yeterlidir.

    Bebeklerin dişlerini temiz bir bezle silebilirsiniz. Biraz daha büyüyünce, macun kullanmadan bebek diş fırçaları ile fırçalayabilirsiniz.

#12.08.2009 14:29 0 0 0