Konya - Eregli

Son güncelleme: 12.08.2009 15:26
  • Şehir nüfusu 93.161
    İlçe nüfusu 135.161
    Yüzölçümü 2260 km²
    Rakım 1050 metre

    Ereğli, Konya ilin güneybatısında yer alan Aksaray, Niğde ve Karaman'a sınırı olan ve il merkezine 147 km uzaklıkta bulunan ilçe.

    Ereğli adını; Bizans İmparatoru Herakliyüs adı ise Yunan mitolojisinde yarı tanrılaşmış bir kahraman olan Herakles'ten gelmektedir. "Herakliyüs" kelimesi zaman içinde Türkçe'nin ses yapısına uygun olarak;
    Herakle > İrakle > Eregle > Eregli > Eregliyye > EREĞLİ şeklini almışt

    Evliya Çelebi Seyahatnamesinde ise I. Alaeddin Keykubad'ın Ereğli'den bir sefer dönüşü geçerken Peygamber Pınarı denilen (şu anda Akhüyük köyünde bulunan) çamurun, yaralı askerlerinin yaralarına şifa olduğundan dolayı buraya ERKİLİ (Ereğli) dediği için adını buradan aldığı yazılır.

    Tarih boyunca Hitit, Asur, Kimmer, Frig, Lidya, Pers, İskender İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu ve Bizans idaresinde kalan Ereğli, 9 asırda Bizans ile Abbasiler arasındaki mücadeleye sahne oldu. Anadolu Selçukluları zamanında Türklerin idaresine giren Ereğli, Anadolu Beylikleri zamanında Nure Sufi Bey'in kurduğu Karamanoğlu Beyliğinin 1250-1256 arası ilk başkenti olmuştur. Fatih Sultan Mehmet devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. 1553'de Kanuni Sultan Süleyman İran seferi dönüşünde çadır kurup konaklamış ve oğlu Şehzade Mustafa'yı Ereğlide boğdurtmuştur. 20 asırda Bağdat Demiryolunun ilçeden geçmesi ile Ereğli'nin önemi daha da arttı. Osmanlı Devletinin son döneminde Konya Vilayetine bağlı bir kaza merkezi olan Ereğli, cumhuriyet döneminde de Konya'nın ilçesi olma durumunu devam ettirdi.

    İlçenin en önemli akarsuyu İvriz Çayı üzerinde kurulu İvriz Barajı, Ereğli'de hem tarım alanlarını sulamakta ve içme suyu ihtiyacını da karşılamaktadır. İlçede baklagiller, sanayi bitkileri, meyve, sebze ve yem bitkileri yetiştirilmektedir. Ereğli'de yetiştirilen kirazlar bir bölümü ihraç edilmektedir.

    Ereğli yakınlarında bulunan İvriz Kaya Anıtı Hititlerden günümüze gelen önemli bir kültür mirasıdır. Ereğli sanayisi ve tarımıyla birlikte hızlı yükeliş icinde. Ayrıca yüz ölçümü ve nüfus acısından bazı illerden daha büyüktür. Ereğli beyaz kiraz üretimiğle dünya çapında söz sahibidir.
#12.08.2009 15:17 0 0 0
  • noimage

    noimage

    noimage

    noimage
#12.08.2009 15:26 0 0 0