Bebeği Sütten Kesme

Son güncelleme: 12.08.2009 20:00
  • Bebeği Sütten Kesme - Bebek Sütten Nasıl Kesilir - Bebeği Sütten Kesme Hakkında

    9-12 aylık olan bebeğin sütten kesilmesi uygundur. Birçok anneler çocuğuna hiç meme vermezken, bazıları da çocuk iki ya şına geldiği halde hâlâ meme vermeyi sürdürürler. Ana sütünün yararlarından daha önce söz etmiştik ama 2 yaşındaki bir çocuğa da sadece anne sütünün yeterli olmadığını belirtmemiz gerekir. Çocuğun memeden kesilmesi yavaş yavaş yapılmalıdır. Normal zamanda ek gıdalara geçmekle bu iş kendiliğinden çözümlenmiş olur. 3. aydan itibaren her ay bir başka ek gıda verilerek, o öğün deki meme kaldırılır. Çocuğun yavaş yavaş memeden uzaklaştırıl masının anne için büyük bir önemi vardır. Memedeki süt akımının yavaşlatıldığı bu yöntemle sütün kesilmesi de kolayca sağlanmış olur.

    Emzirmenin Zor Olduğu ve Zor Olmadığı Durumlar

    Çocuğa ilişkin nedenler:

    Bazı çocuklar -sözgelişi, erken doğanları- doğduklarında me me ememezler. Onların beyinlerindeki emme merkezi daha gelişmemiştir. Bu durum yalnızca çocuğun küçüklüğüne bağlı ise, gelecek birkaç gün içinde beyindeki bu merkez gelişecek ve bebek meme emmeye başlayacaktır. Bu arada annenin göğsünde biri ken süt sürekli olarak çekilmelidir. Eğer memede biriken süt çekilmezse anne sütü birkaç gün içinde geriler ve bebeğiniz emmeye başladığı gün memenizde emebilecek hiçbir şey bulamaz.

    Eğer çocukta «tavşan dudak» denilen hastalık varsa:

    Bu, doğuştan olan, gelişme bozukluğuna bağlı bir anomali dir. Çocuğun dudağı ve bazen damağı da yarıktır. Böyle çocuklar meme ememez. Ayrıca, çocuğun burnu tıkalı ise hafif nezle duru munda bile bebek burnundan soluk alamayacağı için dudakları ile memeye tam yapışamaz ve ememez. Emme zayıfsa, çocuk çabuk yorulur, özellikle zayıf olan ve zor doğan bebeklere dinlen-dire dinlendire meme vermek gerekir.

    Anneye ilişkin nedenler:

    Meme ucunun gömülmüş olması: Bu durumda memeler pompa ile sağılmalıdır. Göğüslerin boşaltılması hem fazla geril meye engel olur, hem de meme ucunu çıkarabilir. Meme ucu çok büyük ya da küçükse çocuk yine emmede zorluk çekecektir. Her iki durumda da meme ucu çocuğa verilmeye çalışılmalıdır. Bunlar olmazsa o zaman meme sağılıp, çıkan süt çocuğa kaşık ya da bi beronla verilmelidir.

    Meme ucunun çatlakları ve iltihaplarında da yine meme baş lıkları uygulanabilir.

    Sütün Az Olması

    Doğum yapan birçok anne daha 24 saat olmadan sütünün gelmediğinden yakınmaya başlar. Bazıları da belki hemen mama ile beslenmeye geçmek için ya da belki çocuğunu doyuramaya-cağı korkusu ile sütün azlığından şikâyet eder. Oysa bir annenin sütünün az olup olmadığına en erken 8-10. günlerde karar verilebilir. Anne sütü önce az gelebilir, sonradan çoğalır.


    Genel olarak gebelik ve lohusalıkta, bilinen vücut güzelliği kurallarının dışında, şu noktalara da önem verilmesi gereklidir.

    Göğsünüzde çatlak olmaması için kremle cildinize yavaş ya vaş masaj yapınız. Ayrıca, göğüs uçlarına da doktorunuzun verdi ği pomatı sürünüz. Göğüslerinizin belirli aralıklarla boşalmasını sağlayınız. Çok dolu göğüslerin sarkacağını da unutmayın. Sutyeninize dikkat edin, vücudunuza iyi oturmuş olmalıdır. Bunlardan başka açık havada yürüyüşler, lohusalık jimnastikleri, duş ve düzenli uyku da size çok şeyler verecektir.
#12.08.2009 20:00 0 0 0