Hamilelikte Nefes Darlığı

Son güncelleme: 12.08.2009 23:25
  • Hamilelikte Nefes Darlığı - Gebelikte Nefes Darlığı - Nefes Darlığı Sorunu

    Hemen her hamile kadının, gebeliğinin sonuna doğru yakınmalarından biri de nefes darlığıdır. Gittikçe büyüyen rahim, kadı nın akciğerleri üzerinde baskı yaparak soluk almasını güçleştirir. Tamamen normal olan bu durum sporcu olan kadınlarda bile görülür. Onlar da birkaç basamak merdiven çıksalar soluk soluğa kalırlar. Bu şikâyetin en şiddetli olduğu zaman gebeliğin 8. ayıdır. Bu aydan sonra çocuğun başı kadının leğen kemikleri dediğimiz (Pelvisin) içine girer ve böylece az da olsa bir yer kazanılır. Karnın sarkması denen olay budur. Hemen her gebe kadın karnının sarkmasından sonra biraz rahatladığını ifade etmektedir.

    Nefes darlığı şu durumlarda artabilir:

    • İkiz gebelikte.
    • Amnios suyunun fazla olduğu hallerde.
    • İri çocuklarda.

    Bu yazdıklarımız sizi şimdiden korkutmasın. Gebelik süresin ce normal kabul edilen rahatsızlıklardan hiçbiri dayanılmayacak cinsten şeyler değildir. Bir örnek olarak, size ağır kalp hastalıkları nı gösterebiliriz. Onlar sağlıklı kimselerden çok daha zor durumda olmalarına rağmen pekâlâ bu sıkıntılara katlanabilmektedirler. Bildiğiniz gibi ağır kalp hastası dediklerimiz, normal durumdayken bile birkaç basamak merdiveni zorlukla çıkabilen insanlardır.

    Eğer nefes darlığı şikâyetiniz dayanma gücünüzü aşacak öl çüde ise, doktorunuza başvurmak muhakkak ki yararlıdır. Amnios suyunun aşırı olduğu hallerde suyun bir kısmı boşaltılabilir ve size yardımcı olacak bazı ilaçlar verilebilir.

    Gebelikte yapılacak egzersizler nefes darlığını azaltmak bakımından da yararlı olabilir. Ağrısız doğum bölümünde bu egzersizlerle ilgili geniş bilgi verilecektir.
    Nefes darlığı duyulduğu zaman, sırtüstü yatarak kolları yukarı kaldırıp dizleri bükmek suretiyle alınacak derin soluklar, solunumunuzu yavaş yavaş normal haline indirmede size çok yardımcı olabilir.
#12.08.2009 23:25 0 0 0