Kardiyomiyopati uzman doktor yazısı

Son güncelleme: 13.08.2009 00:03
  • Kardiyomiyopati, kalp yetersizliğine neden olan kalp kası bozukluğudur. Başlıca üç tip kardiyomiyopati vardır: Dilate, Hipertrofik, Restriktif. Dilate kardiyomiyopatide kalp kası zayıflar ve giderek kalp pompa fonksiyonunu yitirir.

    Kalp kanı ileri doğru pompalayamadığında sol karıncıkta kan basıncı artar ve kalp genişlemeye başlar. Dilate kardiyomiyopatide genişleme aylar ve yıllar içerisinde olur. Hipertrofik kardiyomiyopati'de (HCM) kalp duvarları asimetrik şekilde kalınlaşır. Kalp duvarları belirli bir kalınlıktan sonra yeterli kan pompalayamaz. Kalınlaşmış kalp duvarları çok sertleşir ve kalbe kan doluşu zorlaşır. Kalbin esnekliği azalır. İçine kan dolduramaz. Aşırı büyüyen kalp kası kalbin şeklini de bozar. Bazı hipertrofik kardiyomiyopatili hastalarda hipertrofiden sonra Kalp genişler ve dilate kardiyomiyopatideki hale gelir. Restriktif kardiyomiyopatide ise kalp kası içerisinde anormal madde birikmeleri oluşur, kalbin iç duvarında bir nedbe dokusu oluşur ve kalp kası çok sert bir hale gelir. Restriktif kardiyomiyopati en nadir görülen kardiyomiyopati tipidir.

    Kardiyomiyopatinin nedenleri nelerdir?

    Koroner arter hastalığı kalbe giden kan akımını engeller ve kalp kasının zayıflamasına neden olur. Koroner arter hastalığı dilate kardiyomiyopatinin en sık sebebidir. Bazı kalp hücreleri zarar gördüğünde diğer hücreler daha fazla çalışmak zorunda kalır fakat zamanla onlarda zayıflar. Kokain kullanımı ve yoğun alkol tüketimi de kalp kasını zayıflatır. Kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar kalp kasını zayıflatabilir. Kalp kasında zayıflama ve kalpte genişleme, bilinmeyen nedenler ile de ortaya çıkabilir. Kalpteki genişlemenin sebebinin bilinmediği duruma idiopatik dilate kardiyomiyopati denir. Kontrolsüz yüksek tansiyon kalbin iş yükünü arttırır ve kalp kası kalınlaşarak hipertrofik kardiyomiyopati oluşabilir. HCM genelde ailevi bir hastalıktır. Kalp kasının büyümesini kontrol eden bir takım proteinlerdeki bozukluklardan kaynaklanabilir. Birçok hastalık (enfeksiyonlar, bazı kanser türleri vb) kalbin iç yüzünde nedbeleşmeye neden olabilir. Bu nedbeleşme restriktif kardiyomiyopatiye neden olur.

    Kardiyomiyopatinin belirtileri nelerdir ?

    Kardiyomiyopati şikayete neden olmayabilir. Bazı durumlarda ise göğüs ağrısı, eforla veya gece gelen nefes darlığı, çarpıntı, bacaklarda şişlik, bayılma görülebilir.

    Kardiyomiyopati nasıl tedavi edilir ?

    Tedavi, kardiyomiyopati türüne ve sebebine göre değişir. Kalp koroner damarlarında tıkanıklık varsa balon stent ya da bypass ameliyatına başvurulur. Beta bloker ve kalsiyum kanal blokeri denen ilaçlar kullanılarak kalp kasının gevşemesi sağlanır ve kalınlaşmanın neden olduğu tıkanıklık azaltılır. Damar gevşetici ilaçlarla kalbin iş yükü azaldığından kalp daha rahat çalışabilir. Bu tedavi kan basıncını düşürebilir. Kan sulandırıcı ilaçlarla kan damarlarındaki tıkanıklıklar ve felçler önlenebilir. Kalbin aşırı kalınlaştığı bazı hastalarda miyektomi denilen tıkanıklık yapan kas kitlesini azaltmaya yönelik ameliyatlar yapılabilir. Bazı hastalarda bu işlem ameliyata gerek kalmadan kateter yöntemi ile de yapılabilir. Bazı hastalarda kalp pili takılarak kalp vurusunun yönü değiştirilerek kalınlaşmanın neden olduğu tıkanıklık azaltılabilir. Bazı durumlarda implantable cardioverter defibrillator (ICD) denen cihazlar yerleştirilerek, ölümcül ritim problemleri tedavi edilir. 3 odacığa yerleştirilen kalp pili de kalp yetmezliğinde yeni ve önemli fayda sağlayan bir tedavi yöntemidir. Yardımcı cihazlar ve nihayetinde kalp nakli tedavi seçenekleri arasında yer alır.

    Kaynak: Uz. Dr. Türker Baran
    Memorial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı
#13.08.2009 00:03 0 0 0