Balıkesir Manastırları

Son güncelleme: 13.08.2009 21:38
  • Balıkesir Manastırları - Balıkesir İlinde Bulunan Manastırlar - Balıkesir Tarihi Manastırlar

    Kirazlı Manastırı

    noimage

    Antik dönemde Didumus Dağı olarak bilinen dağın eteğinde manastır, kilise ve yapı gruplarından oluşan bir kompleks duvar tekniğine göre XIX.yüzyılda Rumların kullandığı bir dini anıt yapı mevcut temellerden ve duvar kalıntılarından bodrum üzerine 2 katlı bir yapı olduğu anlaşılmaktadır.

    Bugün mevcut olan kilisenin güney duvarı ile absis duvarının bir kısmı ayakta ve yüzeyde bulunmaktadır.


    Agios Georgis Meryamana Manastırı

    Avşa Köyü'nün 1.5 km güneybatısında Manastır Mevkii'ndedir.


    Ayos Apostolos Manastırı

    Cunda Adasına giriş sağlayan köprü geçildikten sonra soldaki tepe üzerindeki bu manastırın yalnızca kaba yontma taştan dört duvarı kalmıştır. Yapım tarihi ile ilgili bilgilere kaynaklarda rastlanmamıştır.


    Ayışığı Manastırı

    noimage

    Cunda Adasında Paterüça köyleri arasında kalan manastır özgün bir yapı olup moloz ve sarımsak taşından yapılmıştır. Kapısı üzerindeki bir yazıdan 1771 ve 1795 yıllarında onarıldığı yazılıdır. Buna dayanılarak manastırın ilk yapısının XVI. yüzyıldan kaldığı sanılmaktadır.


    Leka Panaya Manastırı

    Cunda Adas, Dalyan Boğazıı çıkışında, Koruyan Meryem adıyla tanınmış olup zeytinlikler arasına yapılan manastır restore edilerek konut olarak kullanılmaktadır.

    Restorasyon sırasında mimari özelliğini bütünüyle yitirmiştir.


    Çamlı Manastırı

    Cunda Adasında, denizden 190 m. yüksekliğinde kurulmuş olan bu manastır yıkılmıştır. Yapım tarihi ve mimari özellikleri ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Kaynaklarda yalnızca ismine rastlanılmıştır.
#13.08.2009 21:38 0 0 0