Ev telefonu cebinizde

Son güncelleme: 13.08.2009 22:13
  • Türk Telekom, cep telefonundan ev hattını kullandıran Wirofon teknolojisini tanıttı.


    Türk Telekom Genel Müdürü Dr. Paul Doany, stratejilerini revize ettiklerini belirterek, "Sadece şirketler satın alarak uluslararası platformda söz sahibi olmak yerine, uluslararası ya da global bir servis nasıl olabiliriz, ona bakıyoruz" dedi.

    Doany, Türk Telekom'un, cep telefonuyla WiFi noktalarında ev telefonu hattı üzerinden arama yapılabilmesini sağlayan Wirofon teknolojisinin tanıtımı dolayısıyla Antalya'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, ev telefonlarına mobilite kazandıran Wirofon teknolojisini geliştirmenin heyecanı içinde olduklarını ifade etti.

    Argela ile ortaklaşa geliştirilen Wirofon teknolojisi sayesinde kullanım kolaylığı ve maliyet avantajını bir arada sunduklarını ifade eden Doany, Türk Telekom Grubu olarak, Türkiye'de geliştirdikleri teknolojileri yurt dışına da ihraç ettiklerini, Türk inovasyonunu dünyaya sunmaya devam edeceklerini söyledi. Wirofon'un, çıkardıkları ilk yakınsama ürünü olduğunu belirten Doany, "Türk Telekom müşterilerinin tamamına bu hizmeti sunuyor olacağız. Ev ve iş yerlerini sayarsak 17 artı bir milyon müşteriden söz ediyoruz. Dünyadaki pek çok operatörün kullanımı için de bu ürünü ihraç ediyor olmamız çok önemli" şeklinde konuştu.

    Doany, daha önce sabit telefonların yerini mobil telefonların alması gibi bir kavramdan söz edildiğini kaydederek, "Bu sefer tam tersi, mobilin yerini sabitin aldığı bir teknolojiyi sunuyoruz. Wirofon; çok yakında açıklayacağımız yeni ürün ve servislerin ilk adımını oluşturuyor" dedi.

    "VİTAMİN'İN 20 MİLYON KULLANICIYA ULAŞABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

    Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Doany, bölgede bazı ihalelere girdiklerini hatırlatarak, birkaç yıl önce Bulgaristan'da katıldıkları ihaleyi çok yüksek fiyat vermelerine karşın 50 milyon avro farkla kaybettiklerini, Makedonya'da katıldıkları ihalede de bedelin satın almaya değmeyecek kadar yükseldiğini söyledi.

    Paul Doany, Kırgız Telekom ihalesini alacaklarını, ancak ihalenin iptal edildiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Onlar teklif edilenden fazla bir bedel talep ettiler. Bu kadar fazla para vermek Türk Telekom için doğru bir yatırım değildi. Türk Telekom olarak bir satın alma gerçekleştirdiğimizde önemli olan bu satın almayı adil değer üzerinden yapabilmek... Bu satın almalarda, değerinden fazla satın alma gerçekleştiren şirketlerin durumunu biliyorsunuz. Biz şimdi burada stratejimizi revize ediyoruz. Sadece şirketler satın alarak uluslararası platformda söz sahibi olmak yerine, uluslararası ya da global bir servis nasıl olabiliriz, ona bakıyoruz. Argela gibi bir şirketimiz Hindistan gibi bir ülkeyi hedef alabiliyor."

    Vitamin'in Arapça versiyonunun hazır olduğunu bildiren Doany, "Çok fazla ülkeyi hedefliyoruz. ABD'den Meksika'ya, Porto Riko'dan Güney Amerika'ya açılmayı düşünüyoruz. Dün Kolombiya ve Arjantin için tekliflerimizi gönderdik. Malezya ile ilgileniyoruz. Vitamin'in, fen ve matematik derslerindeki komponentleri ile dünya çapında 20 milyon kullanıcıya ulaşabileceğini düşünüyoruz" dedi.

    "YAYILMA STRATEJİMİZE DEVAM EDİYOR OLACAĞIZ"

    Makedonya'da bir şirket satın almaktansa bu tür hizmetlerle uluslararası arenada söz sahibi olmanın Türk Telekom için daha büyük değer yaratacağına inandıklarını dile getiren Doany, şunları kaydetti: "Bu satın almanın kar marjına katkısı 30 milyon avro olacaktı. Bu durumu Sobee şirketimizle kıyaslayalım. Sobee çok küçük bir şirket. Yakın zamanda önemli bir futbol oyununu tanıtacağız. Bu oyunlarla 5 yıl içinde dünya çapında çok rahat 20 milyon kullanıcıya ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Bunları sağladığımızda EBITDA marjı olarak 30 milyon avroluk katkının kolaylıkla sağlanabileceğine inanıyoruz ve yapılacak yatırımın onda birini yaparak... Bazı pazarlarda hem yatırım yapabiliriz hem de diğer operatörlerle gelir paylaşımı yolunu izleyerek işbirliklerine gidebiliriz. Endonezya, Malezya ve Hindistan'daki operatörlerle bazı işbirlikleri söz konusu olacak. Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Ürdün, Lübnan, Güney Afrika... Burada stratejiyi tam tersine çevirmek... Aslında şu anda satılan şirketlerin adil değer üzerinden satılmaması, çok yüksek bedellerle satılmaya çalışılmasının bir sonucu. Biz burada, fiyatlar biraz daha rasyonel hale geldikçe tekrar yayılma stratejimizi gözden geçirip o şekilde devam ediyor olacağız."

    Doany, Wiro projesi için 10 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirterek, şirket alımlarına ilişkin bir soru üzerine, "Bu kadar kriz varken şirket satanlar nasıl bu kadar yüksek fiyat koyuyorlar? Bazen yüreğimizle değil, beynimizle düşünmemiz gerekir" dedi. Sobee'nin oyunlarının oynanması için Çin'de denemeler yapıldığını anlatan Doany, bir soru üzerine de, "4. yarı GSM operatörü" olduklarını söyledi.

    "HİNDİSTAN'A TEKNOLOJİ İHRAÇ EDER HALE GELDİK"

    "Türk Telekom Operasyon Başkanı Celalettin Dinçer de, altyapıda "dev" yatırımlar gerçekleştirdiklerini, Türk Telekom Grubu olarak 2008'in başından şu ana kadar geçen 18 ay içinde 2,9 milyar lira yatırım yaptıklarını, bu yıl için 2 milyar lira yatırım hedeflediklerini bildirdi. Dinçer, artık yakınsama döneminden bahsettiklerini, Paul Doany'nin geçen yıl 2009'u "yakınsama yılı" ilan ettiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Artık yeni nesil şebekelere yatırım yapıyoruz, yakınsama çözümlerine ağırlık veriyoruz. Gururla ifade etmek istiyorum ki, grup şirketlerimiz Argela ve Innova başta olmak üzere kendi bünyemizde geliştirdiğimiz teknolojiyi, çözümleri dünyaya ihraç eder hale geldik. Yazılım konusunda dünyada ön sıralarda olduğu ifade edilen Hindistan'a artık Türk mühendislerinin geliştirdiği çözümü, teknolojiyi ihraç eder hale geldik."

    Dinçer, Türk Telekom Grubu içerisinde WiFi yatırımlarının devam edeceğini bildirdi.

    21 BİN WIRO KULLANICISI

    Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan ise, bugün Türk Telekom, Avea ve TTNET olarak bakıldığında 10 milyondan fazla abonenin e-fatura kullanır hale geldiğini, 2 milyon kişinin Türk Telekom'un yeni jenerasyon tarifelerine geçtiğini, 700 bin müşterinin 8 Mbps'lik tarife paketlerini tercih ettiğini anlattı.

    Demircan, Temmuz 2009'da 21 bin kullanıcının Wiro'yu kullandığını, 85 ülkeden arama yapıldığını, en fazla arama yapılan ülkenin ABD olduğunu, kullanıcı başına ortalama 90 dakika konuşma gerçekleştiğini ve GSM yönüne arama oranının yüzde 31 seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.

    Wirofon'un kendileri için bir "şemsiye marka" olduğunu belirten Demircan, bir soru üzerine, "WiFi kapsama olan alanlarda insanlara bir alternatif sunuyoruz. Çok daha ucuza konuşma imkanı sağlıyoruz. Bu asla GSM'nin müşteriye sunduğu değeri değiştirecek bir şey değil" dedi. Demircan, Wirofon'u ev telefonlarına yönelik başlattıklarını, önümüzdeki dönemde hem ofisler hem de bireyleri kapsayacak ürünler olacağını bildirdi. Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz da, Hindistan'daki 2 büyük operatörle kontrat imzaladıklarını, söz konusu operatörlerin abone sayısının 150 milyon olduğunu belirterek, "Buna 3. bir operatör de katılacak. Böylece Hindistan'da 200 milyon kişiye kendi teknolojimizi ihraç eder konuma geleceğiz" dedi.

    Kaytaz, Wirofon'un yakında görüntülü olarak da hizmet verebileceğini de bildirdi. Türk Telekom Satış Başkanı Aydın Çamlıbel de, Videofon'un, 20 bin kullanıcısı bulunduğunu ve bunu daha çok yaşlıların tercih ettiğini belirterek, "Daha sonra askeriye ve cezaevleri geliyor. Şimdi çağrı merkezlerine de koymaya başladık" dedi. Türk Telekom İnsan Kaynakları Başkanı Gökhan Bozkurt da, bu yıl şimdiye kadar 750 kişiyi işe aldıklarını, yıl sonuna kadar yine bu sayı kadar eleman alacaklarını bildirdi.

    GSM ARAMASININ DAKİKASI TÜM VERGİLER DAHİL 9 KURUŞ

    Verilen bilgiye göre, Wirofon teknolojisiyle Türk Telekom müşterileri, Türkiye ve dünyadaki tüm WiFi noktalarında ev telefonu tarifelerinden arama yapabilecek. Bu aramaların ücretleri ev telefonu faturasına yansıyacak. Wirofon teknolojisi ile internet olan her yerden bilgisayarla da görüşme yapmak mümkün olacak.

    Wirofon hizmetinden faydalanmak için Türk Telekom'a ait bir sabit hat numarası ile SIP Protokolü destekli veya Windows Mobile işletim sistemli, WiFi uyumlu bir mobil telefon veya internet bağlantısı olan bir bilgisayar sahibi olmak yeterli. Wirofon için ek bir abonelik bedeli ödenmeyecek.

    Ayrıca, Wirofon aboneliği için tanımlanacak tek bir numara ile eşzamanlı görüşme yapılabilecek. Türk Telekom'un Türkiye'yi Wirofon ile tanıştırmak amacıyla düzenlediği kampanya kapsamında da, yıl sonuna kadar Wirofon abonesi olacak ilk 100 bin kişiye Wirofon üzerinden yurt içi ev telefonlarına yapılan aramaların her ay bin dakikası hediye edilecek. Kampanya dahilinde GSM aramasının da dakikası tüm vergiler dahil 9 kuruştan fiyatlandırılacak.

    Kampanyadan yararlanmak için herhangi bir abonelik ücreti veya taahhüt gerekmeyecek. Ayrıca kampanya kapsamında, yıl sonuna kadar TTNET internet erişim noktalarında (hotspot) Wirofon erişimi için ekstra ücret alınmayacak. Türk Telekom müşterilerinin, Wirofon hizmetinden faydalanabilmek için ev numaralarını yazarak 6606'ya SMS göndermeleri, www.wirofon.com adresindeki bilgileri doldurmaları, 444 1 444 numaralı Türk Telekom Çağrı Merkezi'ni aramaları veya Türk Telekom bayilerine başvurmaları yeterli olacak.
#13.08.2009 22:13 0 0 0