Balıkesir Hanları

Son güncelleme: 14.08.2009 16:51
  • Balıkesir Hanları - Balıkesir Yöresi Hanları - Balıkesir Tarihi Hanları

    Çobanoğlu Hanı

    Ayvalık Altınova, İnönü Caddesinde bulunan Çobanoğlu Hanı'nı kitabesinden öğrenildiğinden göre 1887-1888 yıllarında Osman Ağa yaptırmıştır. Giriş kapısı üzerinde, dört satırlık mermer bir yazıtı bulunmaktadır. Dr.Bozkurt Ersoy'dan öğrendiğimiz bu yazıtta:

    "Sezadır vasfını Osman Ağanın eylemek her dem
    Ayazmand sukını ali-himemle eyledi ihya
    Didim itmamına cevher feşanla tarih ey Şükri
    Yapıldı mirsadında ta misafirhane çok ala
    1305 (1887-1888)".

    Tek katlı avlulu bir planı olan hanın günümüze yalnızca yuvarlak kemerli girişi ile bunun arkasındaki beşik tonozlu koridoru orijinal olarak gelebilmiştir.


    Şükrü Bey Hanı

    Ayvalık, Altınova Bucağında İnönü Caddesinde bulunan, Çobanoğlu Hanı'nın karşısında yer alan bu yapının da kitabesi günümüze gelememiştir. Bununla beraber Çobanoğlu Hanı kitabesinden yararlanılarak bu hanın l887-l888 yıllarında Şükrü Bey tarafından yaptırılmış olduğu sanılmaktadır.

    Hanın kuzey cephesi iki katlıdır ve sonraki devirlerde önüne tek katlı dükkanlar eklenmiştir. Kaba yontma taş ve tuğladan yapılmış olan hanın ikinci katına dikdörtgen pencereler sıralanmıştır. Hanın ortasındaki giriş kapısı taş söveli taştan yuvarlak kemerlidir. Kapının üzerinde "Osmanlı Sigorta Şirketi Umumiyesi" ibaresi ile altına Fransızca "Sociele Generale Assurances Ottomane" yazılmıştır. Buradaki girişten düz ahşap tavanlı bir tavanın örttüğü bir koridor ile avluya ulaşılmaktadır. Avluda alt katı tuğla ayaklı revaklar bulunmaktadır. Hanın diğer duvarları revaksızdır. Avlunun batısında, kenarda yuvarlak kemerli ikinci giriş kapısının yerin bulunduğu mekan büyük olasılıkla ahırlara ayrılmıştır.

    Avlunun ortasında bir şadırvan olduğu günümüze gelebilen izlerden anlaşılmaktadır. Hanın kuzey cephesindeki ikinci kata çıkılan merdiven açıklıkları örülmüştür.
#14.08.2009 16:51 0 0 0