Perişan Kurabiye - Perişan Kurabiye Tarifi



20 perişan kurabiye için:

2 su bardağı hazır kek un
2 su bardağı un
100 gr margarin
1 paket kabartma tozu
2 yumurta
1 su bardağı (8 çorba kaşığı) kahverengi tozşeker ya da tozşeker
1 çorba kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı kuru üzüm
1 kahve fincanı iri çekilmiş fındık içi
1 çorba kaşığı ince kıyılmış kurutulmuş meyve


Hazırlanışı:


Margarinin yumuşaması için yani vıcık vıcık olması için buzdolabından çıkartıp bir müddet oda ısısında bekletmeniz gerekiyor. Bu süre buzdolabından çıkardığınız andan itibaren yaklaşık yarım saat kadardır.

Kurabiye hazırlığına başlamadan önce fırını 170 dereceye ayarlayın ki bir kurabiye için harcadığınız zaman bir saati geçmesin.

2 yumurtayı ve şekeri mikserle pürüzsüz bir renk olana dek çırpın. Mikseriniz yoksa da üzülmeyin; çırpma teliyle de bu işi pekala halledebilirsiniz.

Hazır kek unu, tarçın, kabartma tozu ve normal buğday ununu hamur yoğuracağınız kaba eleyip harmanlayın. Elerken tarçının kokusunu lütfen hissedin. Hazır kek unu yoksa kurabiyenin tamamını normal unla da yapabilirsiniz benden söylemesi.

Vıcık vıcık margarini ve pürüzsüz hale getirdiğiniz yumurtalı şekeri ekleyip elinizle yoğurmaya başlayabilirsiniz. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya devam edin. En son fındık içi, kuru üzüm ve kurutulmuş meyveleri ilave edin. Malzemeler hamura özdeşinceye kadar hafifçe tekrar yoğurun. Neden en son fındık içi, kuru üzüm ve kurutulmuş meyveleri ilave ediyoruz çünkü yoğururken kendinizi kaybederseniz ve malzemeleri de pürüzsüz hale getirirsiniz diye. :) Önemli olan malzemelerin de kocaman kocaman kurabiyenin içinde bize göz kırpması. Bu kurabiyenin ?Kopar at', ?Kaya' gibi farklı farklı rumuzları var. Perişan kurabiye bana en uygun olanı.


Hamura kocaman bir top şekli verin. Baş, işaret ve orta parmağınız desteğiyle tek bir hamlede koparıp yağlanmış ya da yağlı kağıt serili fırın tepsisine daha fazla müdahele etmeden yerleştirin. Bu işleme hamur bitene kadar devam edin. Fırınınız 170 dereceyi gösterdiğinde tepsiyi fırının alttan ikinci gözüne yerleştirin. Benim fırınımla ortalama 25 dakikada pişti. Sizinki de muhtemelen bu kadar zamanda pişecektir ama siz yine de arada bir fırını açarak denetleyin. Mis gibi tarçının kokusu evin her yerine yayılacaktır. Fırından çıkarıp kurabiyelerin haline bir bakın ne perişanlar değil mi? :) Ilınınca hemen kavanoza ya da kapalı bir kutuya aktarın. Ben diyeyim 7 gün siz deyin 10 gün hiç bozulmadan ilk günkü tazeliğini koruyacaklardır. Ama zannetmiyorum ki o kadar uzun zaman yemeden oracıkta dursunlar. Gelene gidene ikram edin. Kahvenizin, çayınızın yanında eşlik etsin. Tarçınının kokusu kaçmadan...

Ağzınızın tadı bozulmasın,

İnci Özgöz

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 894
favori
like
share