Çocuklarda Raşitizm Hastalığı

Son güncelleme: 17.08.2009 01:38
  • Çocuklarda Raşitizm Hastalığı - Çocuklarda Raşitizm Hastalığı Nedir - Raşitizm Hastalığı

    Güneş ışınlarının derideki bir ön vitamini D vi taminine çevirdiği gerçektir. Bu nedenle güneş ışığından yok sunluk ve gıdalarla alınan D vitamini eksikliği sonucunda or taya çıkan bir D vitamini eksikliği hastalığıdır. Yeteri kadar D vitamini sağlayamayan bebeklerin raşitizm hastalığına ya kalanma olasılığı daima vardır. Ayrıca, D vitamini eksikliği kal siyum ve fosfor bileşiklerinin alışverişini de bozar. Böylece, çok çabuk büyüyüp gelişim gösteren bebeklerde kemik bozuk lukları görülür. Tedavi edilmediği takdirde kemik giderek gü cünü kaybeder ve erime olayları baş gösterir.

    Raşitizm Belirtileri:
    Huzursuzluk, başın arkasında anormal terleme, uykuda düzensizlik, kas zayıflığı, ishal ve kansızlık görülür. Kemiklerde yumuşama olduğu için uzun kemiklerde çarpılma ve bacaklarda şekil bozukluğu olur.

    Süreci:
    Kafatası kemiklerinde yumuşama görülür. Bıngıl dak oldukça geç kapanır, göğüs kafesinde çöküklük olur. Gö ğüs kafesindeki kemiklerin boğumlarında düğümlenmeler, el ve parmak eklemlerinde şişlikler başlar. Kalsiyum ve fosfor metabolizmasındaki bozuklukların doğurduğu nedenlerden ötürü ve D vitamini tedavisinden sonra belirebilen kramplar yan etkiler arasındadır.

    Raşitizm Tedavisi ve Vitamin:
    Kimi zaman raşitizmin nedeni D vitamininin "ba ğırsaklarda gerektiği gibi emilememesi sonucu ya da böbreklerdeki anormallikler sonucu görülebileceği için tedavi vaka lara ve nedene göre değişir. Ancak genel olarak D vitamini verilmeli ve çocuk bol bol güneşe çıkarılmalıdır.
    Korunma: Önceleri çocuğu raşitizmden korumak için be beklik döneminde D vitamini verilirdi. Ancak, günümüzde ço cuğa unlu gıdalar yerine kalsiyum yönünden zengin süt ve tü revleri verilmek suretiyle raşitizm önlenmektedir. Açık hava ve bol güneş raşitizmi önleyen en etkili ilaçtır; bunun hiçbir zaman unutulmaması gerekir.
#17.08.2009 01:38 0 0 0