vitamin - mineral - sağlıklı beslenme - karides - deniz ürünleri - Kolesterol

Balık restoranlarına gidildiğinde eğer sağlığınız için dikkatli ve formuna özen gösteren gruptaysanız genel davranış balık dışında kalan diğer deniz ürünlerini temkinli tüketmek olur. Deniz ürünlerinden balık, tüm sağlıkçıların gözdesidir. Mutlaka her hafta 2 - 3 kez tüketilmesi önerilir. Deniz ürünleri ise kolesterol ve yağ açısından genelde tedbirli davrandığımız ve tüketim miktarını biraz sınırladığımız gruptur.

Karides deniz ürünleri içinde en sevilenlerden biridir. Güveçte karides, ızgara karides, karides salatası gibi birbirinden lezzetli ve özel pişirme şekilleriyle çıkar karşımıza. Karidesin besin öğelerine baktığımızda, iyi bir protein, selenyum ve B12 kaynağı olarak yüz güldürücüdür. Düşük yağlı ve düşük kalorili denilebilir ancak yüksek kolesterol içerir.

Proteine alternatif

Karides hayvansal proteine lezzetli bir alternatiftir 100 - 120 gram karides yaklaşık 23.7 gram protein (günlük ihtiyacın yüzde 30 - 40’ı) sağlarken sadece 112 kalori enerji verir ve bir gramdan az yağ içerir.

Vitamin ve mineral zengini

Karides ayrıca D vitamini ve B12 vitamini için de harika bir kaynaktır. Sadece 100 - 120 gram karides yiyerek günlük B12 vitamini ihtiyacınızın yüzde 28.2’sini almış oluyorsunuz. B12 vitamini, damar duvarlarına doğrudan hasar veren ve kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir risk faktörü olarak görülen homosistein seviyesini düşük tutmak için gereklidir. Bunlara ek olarak karidesler omega 3 yağ asitleri için de iyi bir kaynak. Karidesin yine 100 -120 gramı günlük selenyum ihtiyacının yüzde 64.2’sini karşılıyor. Araştırmalar selenyum ile kanser arasında ters bir korelasyon olduğunu gösteriyor yani selenyum kansere karşı koruyucu.

Birçok kişinin kafası karidesin yağ ve kolesterol içeriği ile ilgili karışık olabilir. Karides oldukça az total yağ içeriyor ancak kolesterolü maalesef yüksek. 100 gram veya yaklaşık 12 adet haşlanmış karideste 200 miligram kadar kolesterol var. Bu sebeple bazı kişiler yüksek kolesterol içeriği nedeniyle karides yemekten kaçınırlar. Ancak karides ve kandaki kolesterol seviyesini konu alan araştırmalar, karidesi hayatınızdan tamamen çıkarmanın gereksiz olduğunu gösteriyor.

Kolesterole etkisi

Yapılan bir araştırmaya göre her gün 300 gram karides yiyen kişilerde LDL (kötü kolesterol) seviyesi yüzde 7 yükselirken, HDL (iyi kolesterol) seviyesinin yüzde 12 arttığı görüldü. Trigliserid (kan yağı) seviyeleri ise yüzde 13 düştü.

Özetle karides seviyorsanız ogün yoğun kolesterol içeren diğer hayvansal gıdaları aynı öğünde tüketmeyin. Et, süt, peynir ve yoğurdun yağsız olanlarını tüketin. Özellikle aynı öğünde hayvansal yağ tüketmeyin. Pişirme yöntemi olarak da tereyağlı karides tercih etmeyin. Sebzeli, fırınlanmış veya haşlanıp salataya eklenmiş veya ızgara şeklinde tüketmeye özen gösterin. Yanında bol yeşillik tüketin.

Tam buğday ekmeğini evden eksik etmeyin

1. Tam buğday ekmeği buğday tanesinin kaba kepek ve özünü de birlikte içeren integral (tam) undan üretilir.

2. Beyaz una kepek katılarak yapılmış ekmekler tam buğday ekmeği kadar besin değerine sahip değildir.

3. Buğday özü içerdiğinden çeşitli B vitaminleri ve normal kepekli ekmeklerde bulunmayan antioksidan E vitamini ve elzem doymamış yağları doğal olarak içerir.

4. Antioksidan değeri yüksektir. Kalp damar hastalıkları, kanser, katarakt, romatizma ve bazı alerjilerin oluşumunu yavaşlatır. Bu hastalıklar oluşmuşsa tedavisini kolaylaştırır.

5. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncını, kolesterolün yükselmesini önlemeye, kabızlığı gidermede, bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcıdır.

6. Tokluk hissi verir, tokluğun süresini uzatır.

7. Özellikle E ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, demir, çinko gibi pek çok elzem minerali içerir.

8. Alınan kaloriyle orantılı protein sağlar. Kurubaklagillerle yenildiği takdirde kolesterol ve doymuş (katı) yağ almaksızın protein kalitesini yükseltir.

9. Fazla kilolardan kurtulma ve kaybedilen kiloyu korumada yardımcıdır.

10. Kalorisi beyaz ekmekten daha düşüktür.
11. Çiğneme ve sindirim sırasında daha fazla kalori yakar.

Beğeniler: 1
Favoriler: 0
İzlenmeler: 886
favori
like
share