Güzelliğin Şifrelerini Çözün!

Son güncelleme: 18.08.2009 14:11
  • Şifrelerini Çözün - Güzellik - Vücut Bakımı


    Proteinlerin yapı taşları aminoasitler cildimiz için çok önemli Artık gençleşmenin anahtarlarının vücuttaki bazı yapıtaşlarında olduğu biliniyor.

    Zaman geçtikçe bedende ve ciltte meydana gelen yaşlanma belirtilerine karşı savaş, sistematik yöntemlerden geçiyor. Arızalanan arabalar gibi bedenin de bakıma alınmaya ihtiyacı var.

    Bedeni ve cildi onarmada, bedenimizdeki gözle görülmeyen birimlerden, yani hücrelerden işe başlamak lazım. Çünkü yaşlanma süreci hücreleri etkiliyor. "Hücresel yaşlanma", buruşan deri ve beyazlayan saçlar ile kendini belli ediyor. Günümüzde bir çok araştırma ile elde edilen yöntemler, güzelliğin düşmanı bu faktörlerin üzerine gidiyor..

    Çağımızda bu nedenle vitamin, mineral, aminoasit, enzim ve glikoz gibi besleyici maddelerin alımı çok önemli. Çünkü bunlar hücrelere ulaşıyor ve birçok faktörle mücadelede rol oynuyor. Aminositler de "Lecithin" gibi kolajen ve elastinin yapıtaşları. Vücutta protein üretiyorlar. Bütün yaşayan canlıların yapılarını oluşturan proteinler, insan vücudunda adale, bağlar, organlar, bezler, tırnaklar, saç, safra ve tüm vücut sıvılarının üretiminden de direkt sorumlu.

    Vücut Tamir Mekanizması
    Kadınların amacı güzel, genç ve sağlıklı görünmek. Günümüzde tıp bilimi ve teknoloji cilt güzelliği ve sağlığı için bize pek çok olanak sunuyor. Amaç hep aynı aslında: Yaşımız ilerledikçe ya da olumsuz çevre koşullarının etkisi ile cildimizde oluşan eksiklikleri, yaşlı gösteren belirtileri oradan kaldırmak. Böylece de tenimiz sağlıklı ve dolayısıyla da ışıltılı, genç hale getirmek.

    Yaşımız ilerledikçe ve olumsuz çevre koşullarının etkisi ile deride azalan iki madde var: Bunlar çok önemli yapı taşları kollajen ve elastin fibriller. Protein yapısında yer alıyorlar. Cildimizde zamanla azalmaları, diri ve genç görünümü bozuyor. İşte ilerleyen tıp buna çözümler geliştiriyor. "Vücut Tamir Mekanizması" olarak adlandırabiliriz bunu. Bu tamir mekanizması ile, kollajenin ve elastinin arttırılması sağlanıyor.

    Yöntemi biz de merkezimizde yıllardır uyguluyoruz: Kollajen ve elastini oluşturan aminoasitleri cildimizin "mezoderm" denen orta tabakasına çok ince uçlu bir enjektör ile vermek mümkün. Bu yolla hücrelere dek ulaşan bu aminoasitler, cildimizde azalan maddelerin yeniden üretilmesinde kullanılıyor. Böylece tenimiz yeniden daha dolgun ve esnek yapısına kavuşuyor.

    Şimdi size bu iki önemli maddeden söz etmek istiyorum:
    Kollajen fibriller, adı üstünde kollajenden yapılmış fibrller. Vücudumuzda en çok fibroblast denen hücreler tarafından sentezleniyor. Gerilme ve çekilmelere karşı çok dayanıklılar. Bu özelliklerinden dolayı cildimizde bol miktarda bulunur. Ayrıca vücudumuzda tendon, kemik ve dişlerimizde de görülürler. Kollajeni oluşturan 3 önemli aminoasit vardır. Bunlar prolin, hidroksiprolin ve lisindir.

    Elastin fibrillerin de çok esnek bir yapıları var. Bu nedenle bazı organlarımızda kuvvet ya da basınçla organın hacminin genişlemesini ve tekrar daralmasını sağlayan esnek yapılar. Örneğin akciğerlerimiz, mesane, mide, damar etrafı ve ses tellerimiz gibi yapılarda bulunur. Gerilmeye karşı esneyebilme özelliğiyle bu organlarıı yırtılmalara karşı korur. Elastin fibriller kendi uzunluklarının yaklaşık olarak iki katına uzayabilirler. Cildimizde de bu özellikleri ile cilt altı bağ dokumuzun önemli yapılarıdır. Zamanla azalmaları cildimizin esnekliğini olumsuz etkiler. Elastik fibrilleri oluşturan üç önemli aminoasit ise "aspartik asit", "treonin" ve "serin"dir.

    Yaşlanmaya karşı iki yapıtaşı
    Cildimizdeki yaşlanmanın bir nedeni de zamanla kollajen ve elastinin azalması. Ve buna bağlı olarak cildimizin dolgunluğunu ve esnekliğini yitirmesi. Daha sağlıklı ve güzel bir cilt için bu 2 yapı taşını cilte arttırmak için önemli. Çözümü de mezoterapi'den geçiyor. İlk kez Fransız'ların kullandığı bir yöntem bu. Biz de kollajen ve elastini oluşturan aminoasitleri cildimizin "mezoderm" denen orta tabakasına çok ince uçlu bir enjektörle veriyoruz. Verdiğimiz aminoasitler, cildimizde kollajenin ve elastinin üretilmesinde kullanılıyor. Böylece cildimiz yeniden daha dolgun ve esnek yapısına kavuşabiliyor.

    Hücrelere deri altı takviyesi
    Günümüzde mezoterapi için üretilmiş çok özel solüsyonlar var. Bunlar cildimizin ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanıyor. İçerikleri aminoasitler, vitaminler,mineraller, nükleik asit ve coenzimleri ihtiva ediyor. Yani özetle bedenimizin şifrelerini artık öğrenelim ve yaşlanmayı durdurabilmek için bu düzeyde hareket edelim.
    Yıllar ilerlese de cildinizin daha sağlıklı ve genç görünmesini istiyorsanız, bilinçli hareket edin. Bunun için, bu alanın uzmanı bir hekimin kontrolünde cildinizin ihtiyaçlarını belirlemeniz önem taşıyor. Harekete geçmek için kırışıklıkları görmemiz yeterli. Ama mutlaka onları görmeyi beklemeyelim. Daha onlar oluşmadan da önlemlerimizi alalım ve oluşmalarını geciktirelim.

    Bu nedenle sizler için altını çizdiğim bu bilgileri not edelim: Aminoasitler olmadan vitamin ve mineraller vücutta görev yapamazlar. Unutmayalım: Her bir aminoasit, sadece gençlik ve güzellik için değil, spesifik bir fonksiyona sahip olup, çeşitli hastalık semptomlarının gelişmeden önlenmesinde de çok önemli ihtiyaçtırlar.

    Dr. Beyhan ARIKAN
#18.08.2009 14:11 0 0 0