sağlıklı beslenme - Ortoreksikler

30 yaş üstü, iyi eğitimli, orta sınıfa mensup kişilerin yeni beslenme bozukluğu çıktı!



Ortoreksikler yediği her şeyin sağlıklı ve yararlı olup olmadığını takıntı haline getiriyor
Sağlıklı beslenme nasıl olur da bir hastalık haline gelir? İnanması zor ama bilim insanları uyarıyor; sağlıklı beslenme konusundaki takıntı, sağlığınızı bozabilir. Zira öğünlerinin sağlıklı ve yararlı olup olmaması konusuna kafayı fazlasıyla takanlar zihinsel ve fiziksel durumlarını riske atıyor.

Uzmanlar ‘ortoreksiya nervosa’ olarak bilinen bu beslenme durumunda belirgin bir artış olduğuna dikkat çekiyor.

Hastalıktan mustarip olanlar genelde 30 yaş üstü, iyi eğitimli, orta sınıfa mensup kişiler. Anoreksiya hastaları yediklerinin miktarını kısıtlarken, ortoreksiya hastaları kaliteye odaklanıyor.

Kurallar kişiden kişiye değişiyor ancak sadece en sağlıklı gıdaları yeme motivasyonu şeker, tuz, kafein, alkol, buğday, soya, mısır ve süt ürünlerinden uzak durmalarına neden oluyor. İngiltere’deki Beslenme Derneği’nin zihinsel sağlık grubu başkanı Ursula Philpot, hastalığın son birkaç yıldır çok yayıldığını, hastaların tüm vaktini sağlıklı beslenme kitapları okuyup kaliteli gıdalar satan dükkân araştırmaya harcadığını, saatlerce mönü planladıklarını anlatıyor.

Kendini ‘çok sağlıklı’ sanıyor

Hastalıkla ilgili olarak alarma geçen İngiltere’deki Ulusal Yeme Bozuklukları Merkezi kurucusu Deanne Jade de, bu kişilerin kendilerini fiziksel ve ruhsal açıdan çok sağlıklı sandıklarını, hasta olduklarını fark etmediklerini ve kendi kendilerini hasta ettiklerini söylüyor.

Bu hastalığın bir modaya dönüştüğünü düşünen beslenme uzmanları, bu yaygınlaşmanın altında yatanınsa spor salonu çalışanları, natüropatlar (İyileşmenin vücutta var olan doğal iyileştirici kuvvetlerin etkisine bağlı olduğu prensibine dayanan tedavi metodu natüropatiyi uygulayanlar) ve diyetisyenler olduğunu söylüyor. Diğer yeme bozukluğu hastaları genel olarak kalori hesabı yapıp yemeğin miktarıyla ilgilenirken, ortoreksiya hastaları, yemeğin ‘ne tür’ ya da ‘ne kadar’ olduğuna çok takılmadan sağlık ve beslenme açısından ‘ne kadar kaliteli’ ve ‘ne kadar yararlı’ olduğuyla ilgileniyor. (The Daily Mail)

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 384
favori
like
share