Maymun Köpek

Son güncelleme: 24.09.2009 21:54
  • Maymun Köpek Türü - Köpek Irkları - Köpek Cinsleri
    noimage


    Tarihçesi:
    Avrupa kökenli olan Affenpinscher tarihin en eski süs köpeklerinden biridir. Kökeni kesin olarak bilinmemekle birlikte en eski kayıtları 1600'lü yılları göstermektedir. 17. yy boyutları yaklaşık 30 ila 33 cm arasında olan bu türün renkleri gri, siyah, açık ve sarıya dönük kahverengi hatta kızıldır. Ayaklarda ve göğüste beyaz olması da sık görülen özellikleri arasındadır. Fare yakalamak için yetiştirilir ve "Fareci" ya da "Fareci Terrier" olarak anılırlar.

    Köken olarak kaynaklar Almanya'nın Lubeck kentini gösterir. İlk üretimin hemen ardından boyutları küçültülür ve evlerde fare avcısı olarak kullanılmaya başlannır. O dönemde kadınlar oldukça uzun etekli giysiler giymektedirler. Farelerin bu eteklere rahatça tırmana bildikleri için Affenpinscher kadınlar tarafından çok tercih edilip kucaklarında daimi bir yer edinir. Fare avcısı bu Terrier'lerin çoğu beyaz ve grimsi siyah, kızıl siyah ya da düz siyahtılar.

    Affenpinscherın ilk yetiştiricileri bir ev köpeğinde aradıklarını oluşturabilmek için Schnauzer Ratter çaprazlanmasından birçok defa faydalanırlar. Bunların yanı sıra bir Alman cinsi olan İpeksi Pinscheri, Pug, yumuşak tüylü Alman Pinscher'i de bu cinsin oluşumunda yer alır.

    Affenpinscher, birçok süs köpeği ırkının da atası sayılır. Bunlardan başlıcaları;

    Güney Rusya'da 1870'e kadar popüler olan Schnauzer türünde bir köpek bulunur. Yaklaşık 35 cm boyunda, koyu çelik grisi renginde ve ağaç sincaplarını avlamakta kullanılan bu köpek bugün yok olmak üzeredir. Söz konusu bu ırkın, Affenpinscher'dan üretildiğine inanılmaktadır.

    Minyatür Schnauzer tarihçilerinin çoğunluğu halen 'mini'nin Affen-Schnauzer karışımıyla az oranda diğer bazı cinslerin karışımında oluştuğunu ileri sümektedirler.

    17. ve 18. yüzyıllarda oldukça popüler olan bir tür ise yine Almanya'da görülen Schoosbundrassen'dir (pet köpek manasına gelir). Küçük boyutta Scnauzer ve standarttan daha büyük bir Affen'in çaprazlanması sonucu ortaya çıkmıştır.

    1750'lerde Hans-Jochen Kossman, Mini Schanauzer ve Alman Pinscher'i karışımı küçük bir köpek cinsi yetiştirir. Diğer yetiştiricilerde bu iki ırkın benzer özelliklerini alarak, fakat bazı ufak tefek değişiklikler yaparak yeni yavrular üretmektedirler. Bu üretimlerde Pug kullanıldığında, burun büyük ölçüde kısalır ve kısa bir süre sonra Brussels Griffon olarak anılmaya başlanır. Ardından yetiştiriciler biraraya gelip daha küçük bir boyut ve daha hoş bir görünüm oluşturmak üzerine yoğunlaşlar. Bugün bildiğimiz Affenpinscher'lerin ataları ortaya çıkar. Yine de, bu cins geçen zaman içinde çok küçük değişikliklere uğramıştır.

    Gri rengin de bu cinsten sayılmasına rağmen, Avrupa ve İngiltere'deki renk her zaman siyahtır. Kanada, Meksika ve Bermuda, Amerikan Köpek Cinsi Yetiştiriciliği Klübü standartları olan siyah, gümüş, siyah-kahverengi, kızıl ve kırçıllı renkleri kabul edilir.

    Standartları; Terrier'in daha küçük bir türü olan ırk, kırılgan değildir. Kemikleri orta kalınlıkta fakat çok dayanıklı bir köpektir. Standart boyları omuzdan patilerine ve kalçalarına 24 cm ila 29,5 cm arasında olup, kare görünümü vermektedirler. Dişileri daha uzun olabilir.

    Burun siyah renklidir ve aşağı ya da yukarıya yönelmiş olabilir. Dudaklar siyahtır. Çıkık olan alt çenesi, kısa burnunun daha fazla göze çarpmasını sağlar. Gözler yuvarlak ve göz kenarları siyahtır.

    Kuyruk tamamen kısa ya da normal uzunlukta olabilir. Kısa kuyruklar genellikle 2,5 ila 5 cm arasında olup, yukarıya kalkmış durur. Esasen kuyruğun normal ya da kısa uzunlukta olması bu cinsi ayırt etmekte önemli bir yer teşkil etmez.

    Patileri küçük, yuvarlak ve siyah renklidir. Tırnakları da patilerine uyumlu olarak siyahtır. Ön bacaklarına nereden bakarsanız bakın daima düzdür. Adımlarının ses çıkararak yürümesi cinsin standartlarında önemli yer alır.

    Tüyleri sık, kalın, serttir. Omuzlarda ve gövdedeki uzunluğu yaklaşık 2,5 cm'dir. Arka kısımda ve kuyrukta daha kısa olabilir. Baş, boyun, göğüs, karın ve bacaklarında tüyler daha uzunlaşıp sertlikleri azalır. Orta yaş üzerindeki Affenpinscherlerin arka kürek kemikleri arasında sert bir yele ya da tutam oluşur. Baş, kaş ve sakallarındaki tüyleri daha uzun ve dik durur ve maymun yüzlü görünümünü ortaya çıkarır. Kulaklardaki saçları çok kısadır. Tam bir Affenpinscher görünümü için, saç boylarının varyasyonuna ve böylece düzgün fakat kabarık görünümün ortaya çıkmasına gerek vardır.

    Bazı Affenpinscherlerin göğüs kısmında küçük beyaz bir spota rastlanabilir, fakat bunun büyük olması bu cinsin standartlarında pek kabul edilmeyen bir durumdur.



    Özellikleri; Affenpinscher, tüyleri güzel ve dayanıklı, terrier görünümlü bir köpektir. Zeki ve iyi huylu olması onu iyi bir ev köpeği yapar. Affenpinscher, Almanca bir kelime olup "maymuna benzeyen" ya da "maymun yüzlü" manasına gelmektedir. Fransa'da bu cinse "diablotin moustachu", yani "bıyıklı küçük şeytan" da denir. Her iki isim de bu şirin köpeği çok iyi tanımlar.

    Terrier'e çok yakın bir kişiliğe sahiptir. Onlardan ayrıldıkları tek nokta ise özellikle birlikte büyüdüyse diğer hayvanlarla çok iyi geçinir. Her zaman bir şeylerle meşgul olan bu tür genelde cesur, meraklı ve dikbaşlı bir yapıya sahiptir. Ayrıca oldukça muzip ve oyunbazdırlar. Zeki ve kendine güven sahibidir. Ailesiyle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyar. Oyuncak ve yemeğini koruma güdüsü çok baskın olduğundan, çok küçük çocuklarla birlikte olması pek uygun değildir. Herhangi bir saldırı karşısında tehlikeli olur. Kendisinden daha büyük köpeklerle rekabete girer. Havlama ve tırmanma eğilimi çok fazladır.

    Eğitimi; Ciddi bir eğitime ihtiyacı vardır, ancak bu eğitimlerin çeşitlilik göstermesi onun sıkılmaması açısından gereklidir. Komutları kolay öğrenen bir türdür.

    Yaşam alanı; Affenpinscher apartman hayatına uygun bir köpektir. Yalnızca çok düşük ya da çok yüksek sıcaklıklara duyarlı olan bu türün tüyleri, çok sıcak iklimlerde zarar görür.

    Egzersiz; Hava koşulları uygun olduğu müddetçe yürüyüş yapmaktan çok hoşlanır. Oldukça enerjik ve aktiftir. Düzenli olarak oyun oynandığı taktirde çok mutlu olur.

    Bakım; Bir Affenpinscher'in tüyleri asla kısa kesilmemelidir. Haftada birkaç kez taranmalı ve gerekiyorsa düzeltilmelidir. Gözleri, üstünü kapatan tüyler sebebiyle sürekli kontrol edilmelidir.

    Olası sağlık problemleri; Bu konuda kesin kanılar olmamakla birlikte, bazıları kemik kırıklarına ve kalça çıkığına çok müsaittir. Seyrek de olsa rastlanan bir diğer rahatsızlık ise, PDA'dır (Akciğer atar damarını aorta bağlayan kan damarının kapanmaması durumu) Kısa burunlu tüm köpeklerde görüldüğü gibi çok sıcak havalarda solunum yolu rahatsızlıkları görülebilir, göz enfeksiyonları.

    Ortalama yaşam süresi; 12-14 yıl

    Irk grubu: Terrier, Oyuncak (Toy)
#20.08.2009 11:18 0 0 0
  • resim
#24.09.2009 21:54 0 0 0