Bolu İlindeki Saat Kuleleri

Son güncelleme: 20.08.2009 22:59
  • bolu saat kuleleri
    Bolu Saat Kulesi
    Bolu Saat Kulesi'nin ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Günümüze gelemeyen bu saat kulesi eski çizimlerine göre, kare prizma gövdeli olup, üzerinde aydınlık feneri bulunan bir kubbe ile örtülü idi.

    IRCICA'nın fotoğraf arşivlerinde bu kulenin bir resmi bulunmaktadır. Buradan öğrenildiğine göre kulenin şehre bakan yüzünde yuvarlak bir saat kadranı bulunuyordu. Saat kulesi kayalık bir zeminde şehre hakim bir yamaçta kurulmuştu.

    Günümüzde Bolu'nun yüksek bir tepesinde, bir park içerisindeki saat kulesi, 1989 yılında Prof. Yüksek Mühendis Halis Duman tarafından yapılmıştır. Yeni Saat kulesi, kesme taştan oldukça yüksek dikdörtgen bir gövde üzerinde kırma çatı ile arasında kalan yere saat kadranı yerleştirilmiştir.
    Mudurnu Saat Kulesi
    noimage
    Mudurnu'nun doğusunda bir yamaç üzerindeki saat kulesi, 1890-1891 tarihlerinde ahşap olarak yapılmış, 1900 yılındaki bir yangında yanmıştır. 1905 yılında Mudurnu Kalesi'nden sökülen taşlar ile Mudurnu hapishanesindeki mahkumlara yaptırılan kuleye bir Türk demirci ustasının yaptığı saat takılmıştır.

    Kule yaklaşık olarak 3x3 boyutlarında kare prizma gövdeli ve 12 m. yüksekliğindedir. Doğuya dikdörtgen söveli bir kapısı vardır. Bu kapıdan 30 basamaklı ahşap merdivenlerle üç yöndeki saat kadranlarının bulunduğu yere çıkılmaktadır.

    Kule, 1963-1964 yıllarında yeniden yanmış ve tekrar onarılmıştır.
#20.08.2009 22:59 0 0 0