Hobi Rehberi

Son güncelleme: 21.08.2009 21:14
  • Hobi Rehberi - Hobi Rehberi Nedir - Hobileriniz - Hobi Nedir

    Evinizde birşeyler yaratmak istiyorsanız size gerekli olan malzemeleri nereden bulacağınızı da bilmeniz gerekiyor.

    Verniği kaç kat sürüyorsunuz?

    Yapılan çalışmaları ısı, nem gibi dış faktörlerden koruyabilmek için verniklemek zorundayız. Piyasada yakın döneme kadar su bazlı ve sentetik olmak üzere iki çeşidi bulunan verniğe yeni bir tür daha eklendi: 100 kat vernik. Ürünü henüz tanımaya fırsat bulamayanların, "Üst üste yüz kat vernik mi sürülüyor?" diye sorduklarını duyar gibi oluyorum. Bu yeni vernik türüne bu ismin verilmesinin asıl nedeni, ikili solüsyonun karıştırılması sonucunda katılaşan malzemenin cam dayanıklılığına sahip bir doku oluşturması. Ürün, hem görünüm hem dış etkenlere karşı dayanıklılık açısından ileri bir teknolojiye sahip. Bu ikili solüsyondan biri reçine, diğeri ise sertteştirici. Genel formüle göre 2 ölçü reçineye l ölçü sertleştirici katılıyor. Ürünün bir diğer özelliği de yüksek ısılara dayanıklı, çizilmeyen ve yüksek parlaklık düzeyine sahip olması. Vernik, hemen hemen tüm yüzeylerde kullanılabiliyor ve yerli, yabancı birçok firma tarafından üretiliyor. Sağlıklı bir uygulama için talimatnamesi dikkatle okunması gereken ürünün yalnızca iyi havalandıtılmış, tutuşturucu madde, çocuk ve evcil hayvanlardan arındırılmış bölgelerde maske ile çalışılması gerekiyor.

    Uygulama ise şu şekilde gerçekleştiriliyor:

    Reçine ve sertleştiricinın tamamen karıştığına emin olduktan sonra vernik uygulama yapılacak zemine düzgün bir şekilde dökülüyor, 100 kat vernik dört tarafı yükseltilmiş tepsi gibi objelerde daha rahat kullanılabiliyor, çünkü fırçaya gerek kalmadan objenin zemini sağa ve sola eğilerek malzemenin köşelere kadar ulaşması sağlanıyor. Ürün genellikle iki gün sonra çizilmez bir yüzeye sahip oluyor. Ancak, kurumasını beklerken, objeyi düz bir zemine yerleştirip üzerine tozlardan korunması için koruyucu çadır kurulması tavsiye ediliyor.

    Birbirinden şık sabunlar

    Sabun yapımına başlamak istiyorsanız, son derece şık ve pratik projeler sunan Linda Orton'un "Soapmaking For The First Time" isimli kitabını edinmenizi öneririz. Orton, anlaşılması kolay bir dille kaleme aldığı eserinde basit kalıp kullanımından güzellik sabunlarının reçetelerine kadar birçok ilginç konuyu sizlerin ilgisine sunuyor.

    Kendi sabunlarınızı tasarlayın

    Hazır sabun kalıplarını benmari şeklinde eritin. Ancak, bu işlem sırasında asla ocağın başından ayrılmayın ve çocuklar ile evcil hayvanları çalışma alanınızdan uzak tutun. Bu uygulamayı mikrodalga fırında da gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için sabunları önce yüksek ısıda 40 saniye, daha sonra ise 10'ar saniye aralıklarla ısıtıp sıvı hale getirin. Erittiğiniz sabunu plastik kalıplara dökmeden önce 1-2 dk bekletirseniz kalıba da zarar vermemiş olursunuz. Bekleme sırasında bıçağın ucuyla gıda boyası katarak karışımı renklendirebilirsiniz. Aynı zamanda su bazlı parfümleri de çalışmanıza ilave edebilirsiniz. Çalışmanızı kalıptan kolay çıkarabilmek için kalıbınızı önceden ayçiçekyağıyla yağlayın. Sabununuzun çabuk soğumasını istiyorsanız buzdolabında 2-3 dk tutabilirsiniz. Ancak buzdolabında daha uzun kalmamasına dikkat edin, aksi halde yüzeyde çatlaklar oluşabilir. Sabunun rengini opaklaştırmak için süt tozu kullanabilirsiniz.

    Son olaraksa sabunun içine çiçek, boncuk, deniz kabuğu ya da kahve çekirdekleri katarak çalışmanızı dekoratif hale dönüştürebilirsiniz. Kullandığınız ham malzemenin hijyeninden ve üretim koşullarından emin olmadıkça sabunları yalnızca dekoratif amaçlı kullanmanızı öneririz.


    Bitkilerden hayata yolculuk

    Emine Nur'un takı tasarımlarını "altmışın üzerinde bitkiyi konu alan bir koleksiyon" şeklinde tanımlamak çok da yeterli değil. Nur, her biri ayrı bir hikayeye sahip olan takılarını tasarlamaya nasıl başladığını şöyle özetliyor: "Uzun yıllar önce, İstanbul'da yaşarken, huzursuzluğumun neden kaynaklandığını hiç anlamazdım. Sonra doğa içinde geçen zamanlarda nefes alabildiğimi farkettim.

    Bana 'Bıkmadın mı çiçek, yaprak yapmaktan?' diye soruyorlar. Hiç bıkılır mı? Her bitki yeni bir renk coşkusu. Bıkmak ne kelime, doğa doyamadığım bir kaynak. Ben haddimi ona bakarak bilirim. Çünkü doğanın düş gücü beni hep aşar. Bu nedenle dünya denen botanik bahçesini gerçekçi bir tavırla yorumlamaya gayret ederim. 2003 Nisan sergisi de tüm bu düşüncelerimin ışığında bir gezi sergisiydi." Geçtiğimiz aylarda İstanbulluların izleyebildiği Emine Nur'un takıları kasım ayında İsviçrelilerin beğenisine sunuluyor. Sanatçının tüm koleksiyonunun yer aldığı katalogu ise Nelli Sanat Evi'nden edinebilmek mümkün.

    Rengarenk formlar

    Malzemeler: Gliserinli sabun kalıbı (200-300 gr'lık bir kalıp), şapşak, derin bir tencere, ayçiçekyağı, toz gıda boyası, su bazlı koku, plastik (lateks) kalıp, süsleme için dekoratif malzemeler (Tüm malzemeler aktarlardan ya da hobi marketlerden sağlanabilir)

    Hazırlanışı: Sabun kalıbını şapşak içine koyup, içinde kaynar su bulunan tencerenin içine daldırarak benmari usulü eritin. Daha sonra tamamıyla eriyen sabunu, 1 -2 dakika beklelin ve hafifçe serinlemesini sağlayın. Bu arada dilerseniz malzemenize az miktarda (1 fiske) toz gıda boyası ve su bazlı parfüm katabilirsiniz. Karışımı, yarısını dolduracak biçimde içi yağlanmış kalıba dökün. Daha sonra seçtiğiniz süs objesini de kalıba yerleştirin ve bir dakika bekleyin. Kalan karışımı kalıba döküp 10 dakika daha bekleyin. Kalıbı 2-3 dakika buzdolabına koyun ve son olarak elle pres yaparak sabunu çıkartın.
#21.08.2009 21:14 0 0 0