Oruçta En Önemli Öğün Sahur

Son güncelleme: 23.08.2009 02:40
  • ramazanda sağlıklı beslenme - sahur öğünü - sahurda beslenme
    noimage
    Oruç tutan birçok kişi uykusuna yenilip bu öğünü atlamak ile aslında büyük bir hata yapmaktadır. Çünkü günün en önemli öğünü nasıl kahvaltı ise, Ramazan'ında en önemli öğünü sahurdur.

    Sahur öğününü ihmal etmek, sağlığımızla kumar oynamamız anlamına gelir. Uzun süre aç kalan bedenimizi daha uzun bir süre aç kalmaya mahkûm ederek, Ramazan süresince kendimize en büyük kötülüklerden birisini yapmış oluruz. Sahur, sağlık açısından düşünüldüğünde kesinlikle atlanmaması gereken önemli bir öğündür.


    Uyku süremiz boyunca süren açlık, metabolizma hızımızı yavaşlatır. Üzerine eklenen gün boyu açlığı ile yağ depolama potansiyelimizi kat kat arttırırken, metabolizma hızımızı da kat kat azaltmış oluruz. Bunun yanı sıra, gün boyunca susuz kalacak olan vücudumuzu daha uzun süre susuz bırakarak kan dolaşımımızı tehlikeye sokar ve fiziksel ve bilişsel performansta azalmaya, halsizliğe ve yorgunluğa yol açar. Bunun dışında bozulan kan dolaşımı selülit ve deri altı yağ dokusunun artmasına yol açabilir.

    Yaklaşık 14-18 saat süren bir açlık kan şekerini oldukça düşürür. Kan şekerinin aşırı düşmesi istenmeyen bir durumdur, halsizliğe, baş dönmesine hatta bayılmalara ve hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) komasına neden olabilir. Bu nedenle sahur öğünü ile açlık süresini olabilecek en kısa zamana indirmiş oluruz.
#23.08.2009 02:40 0 0 0