Oruç Tutanlar Neden Sinirli Oluyor

Son güncelleme: 24.08.2009 01:12
  • oruç - stres - asabiyet - oruçta öfkelenme - neden oruçlular asabi
    noimage
    Oruçlu olan kişilerde sinir ve öfke hali yüksel oluyor... Bunun bilimsel bir nedeni var. Herşey kan şekeri ile ilgili...

    Ramazan ayında oruç tutanların en çok dertli olduğu konudur; Sinirlilik durumu... Bunun bilimsel bir nedeni var... Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Altındağ'ın verdiği bilgiye göre sinirliliğin nedeni oruç döneminde kan şekerinin düşmesinden kaynaklanıyor.

    Doç. Dr. Altındağ, ''Oruç döneminde kan şekeri düştüğü için insanlar her zamankinden biraz daha sinirli ve öfkeli olabilir. Bu dönemde, mümkün olduğunca sıkıntı olacağı tahmin edilen durumları öngörerek ona uygun şekilde davranmak lazım'' dedi.

    İŞİNİZİ SABAH HALLEDİN

    İnsanların stresli, yoğun dikkat gerektiren işleri sabah erken saatlerde ya da akşam iftardan sonra yapmasını öneren Altındağ, şöyle konuştu:

    ''Mesela akşamları yoğun trafik olacağı biliniyorsa daha erken bir saatte ya da trafiğin yoğun olmadığı daha geç bir saatte yola çıkılabilir. Toplu taşıma araçları tercih edilebilir. Kişi iş yerinde uyum sorunu yaşıyorsa, izninin bir bölümünü Ramazan ayı içerisinde kullanabilir.

    İnsanların bu dönemde kendilerini kontrol edemeyeceği zor ortamlardan uzak durması bir çözüm olabilir. Eşinizle bir konuyu tartışacaksınız ya da iş yerinde bir meseleyi halledecekseniz, bunu dikkatinizi toplayabileceğini ve daha sakin bir şekilde düşünebileceğiniz bir dönemde yapmalısınız.''
#24.08.2009 01:12 0 0 0