Malik Bin Eşter Hayatı

Son güncelleme: 25.08.2009 08:47
  • MALİK BİN EŞTER ( MALİK EJDER) (R.A)

    Maraş' ın İslam orduları tarafından ilk fethi, Hz. Ömer (r.a) zamanında Halid bin Velid (r.a) tarafından gerçekleştirilmiştir. M.S. 637 kısa bir süre sonra Bizans'ın eline geçen Maraş, tekrar Hz Ali (k.v.) tarafından feth edilir. Bu tarihi bilgiden anlaşıldığına göre Hz Ali (k.v.) ve komutanı Malik bin Eşter (R.a) Maraş'a gelmişlerdir.

    İstanbul'un fethi hakkındaki Peygamber (SAV)!ın Hadis-i Şerifi dolayısıyla İslam orduları tarafından nasıl 26 kere kuşatılmışsa Maraş da o kadar Müslümanlar ve Hrıstiyanlar arasında el değiştirmiştir. Bu yüzden mümkündür ki Maraş'ımızın toprağında da birkaç sahabe mezarı vardır. Ama neresidir, isimleri nedir maalesef bilinmemektedir. Ancak keşfi açık ehlullah zaman zaman ima yollu Maraş ili sınırları içerisinde bazı yüksek tepelerde Sahabe (R.a) Tabiin (R.a) ve Evliyaullah (K.s.a.) mezarlarının varlığı hakkında ehline ifşaatta bulunmuşlardır. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesine göre yukarıda bahsettiğimiz, Maraş'ın ikinci kez Bizanslılardan alınması esnasında Malik bin Eşter (R.a); Meyserete ibni Mesrukulabasi (R.a) ile gelmiş burada vefat ederek şehrimizin güneyindeki Aksu ırmağı kenarında ki tepede ebedi istirahatgahına defnedilmiştir. Denilmektedir.

    Yaygın olan rivayette ise; Hz. Ali (K.V.) efendimizin Mısır valisi olarak oraya atanması esnasında, Mısıra giderken yolda yediği kahvaltıdaki bala zehir katılarak şhit edildiği rivayet edilmektedir. Peki, bizim Malik bin Eşter (R.a) ımız kimdi? Herhalde ;esas Malik bin Eşter (R.a) nın ya bir yakını tabiin veya tebeitabiin den dir.

    Maraş'taki 1400 yıllık ecdadımız Malik bin Eşter (R.a) ı o kadar benimsemiş ki yeni doğan her on kişiden bir veya ikisine isim olarak konmuş. Herhalde hiçbir coğrafyada Maraş' taki kadar Ejder ismi yoktur. Demek ki; "isim semadan gelir" Fetvasına göre Malik bin Eşter (R.a) ın Ruhaniyeti de Maraş'ımızı sevmiş, burada mekan tutmuştur. Bulunduğu tepe de kendisinebir makam olmuştur.
#25.08.2009 08:47 0 0 0